Sustinerea capului bebelusului. Tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-06-13
Sustinerea capului bebelusului. Tot ce trebuie sa stii

Sustinerea capului bebelusului se dezvolta in primele 6 luni de viata. La nastere, copilul are un control aproape inexistent asupra lui, din cauza musculaturii inca nedezvoltate, dar pe masura ce creste capata din ce in ce mai multa putere si reuseste sa isi ridice si sa isi sustina singur capul. Abilitatea de a-l sustine, controla si misca este o parte importanta a mai multor procese esentiale din dezvoltare - inghitirea alimentelor, stat in fundulet, in picioare, mers etc.

Cum se dezvolta sustinerea capului la bebelus?

In prima luna de viata, bebe nu detine un control asupra capului si depinde de tine pentru a-l ajuta in acest sens. Poti profita din plin de acest lucru, prin a intari relatia dintre voi vorbindu-i tot timpul si avand mereu contact vizual cu el, elemente atat de importante in dezvoltarea limbajului micutului.

Pe la inceputul celei de-a 2-a luni de viata sustinerea capului incepe sa arate primele semne de autonomie, chiar daca sunt fugitive si relativ scurte. Il poti surprinde ca ridica foarte putin capul si apoi cade brusc inapoi pe salteluta sau ca isi intoarce brusc capul intr-o parte.

Micutul tau va da dovada de iscusinta in a incerca sa isi tina singurel capul, mai ales atunci cand il tii aplecat peste umarul tau. Nu poate rezista tentatiei de a urmari ce e in jurul lui de la inaltime si va avea cateva tentative de a ridica si a urmari cu privirea lucrurile din jur. Dar in scurt timp va renunta pentru ca nu este suficient de dezvoltat pentru a-si sustine capul pe perioade lungi de timp.

In jurul varstei de 3-4 luni, micutul tau devine din ce in ce mai puternic si te uimeste prin capacitatea de a-si ridica capul cam la 45 de grade atunci cand sta intins pe burtica. Nu numai ca il controleaza, dar il poate sustine destul de multicel in aceasta pozitie.

De acum, il poti incuraja pe micut sa isi dezvolte si mai mult musculatura, prin jocuri simple, dar extrem de utile. Unul dintre cele mai importante "exercitii" la aceasta varsta este acela in care sta pe spate, ii prinzi manutele si il tragi usor ca si cum ai vrea sa il ridici in fundulet. Bebelusul va fi obligat sa isi puna la lucru muschii gatului si sa isi traga si capsorul dupa el in acelasi timp cu ridicarea corpului de pe saltea. Ai grija ca miscarile de inainte/inapoi sa fie foarte blande.

Pana la 6 luni, bebelusul tau ar trebui sa fie capabil sa isi sustina singur capul, sa il ridice si sa il tina drept, ba chiar sa il miste inainte si inapoi fara ajutor.

Dupa ce reuseste sa detina un control eficient al capului, el va incepe treptat sa se ridice singurel in fundulet, sa se rostogoleasca sau sa se tarasca. Controlul capului joaca un rol esential in miscare, mers sau in inghitirea alimentelor solide.

Cand trebuie sa iti faci griji?

Fiecare bebelus se dezvolta intr-un mod unic si reuseste sa deprinda abilitati in felul si ritmul sau. Este clar ca daca pana la 6 luni are probleme in a reusi sa isi sustina capul pentru mai mult timp, nu poate sa il ridice deloc sau pare sa aiba un control slab al lui, trebuie sa mergi la doctor.

Mai important decat atat este sa urmaresti semnele timpurii si sa iei masurile necesare mai devreme. De exemplu, daca bebelusul tau nu da semne sa isi ridice capul pana la 3 luni, chiar si pe perioade scurte de timp, atunci este timpul sa faci o vizita pediatrului pentru a exclude posibilitatea unei intarzieri sau probleme in dezvoltarea fizica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre