Exista efecte negative ale alaptarii asupra bebelusului?

/ / Modificat: 2012-09-13
Exista efecte negative ale alaptarii asupra bebelusului?

art_alaptarea_la_san

Pana acum s-a vorbit numai despre beneficiile alaptatului asupra copiilor, deloc putine la numar. In ceea ce priveste dezavantajele alaptarii, exista intr-adevar dezavantaje ale alaptarii pentru mamici, insa este greu sa identifici efecte negative ale acesteia asupra copilului. Medicii au reusit sa identifice mici diferente in sanatatea copiilor alaptati si a celor hraniti cu formule de lapte, insa sustin ca acestea nu pun probleme semnificative din perspectiva medicala.

Se pare ca hrana din primele zile de viata a bebelusului (laptele matern) ii influenteaza sanatatea viitoare. In general influentele sunt benefice:

  • asigura protectie impotriva infectiilor (continand anticorpi si intarind sistemul imunitar);

  • reduce riscul de diabet zaharat;

  • scade riscul diferitelor tipuri de cancer;

  • reduce riscul aparitiei bolii Krohn si a altor probleme digestive;

  • reduce riscul aparitiei alergiilor si a astmului etc.

Exista oare si efecte negative ale alaptatului asupra copilului?

Specialistii au observat ca bebelusii care sunt hraniti la san au o presiune arteriala mai mica decat media normala in primii ani de viata in comparatie cu bebelusii hraniti cu formule de lapte (69.72 mmHg la varsta de 3 ani, in comparatie cu 74.05 mmHg – la cei hraniti cu formula de lapte).

Se pare ca si circumferinta capului copiilor alaptati este un pic mai mare decat a celor care sunt hraniti cu lapte praf. Pana la varsta de 3 ani nu s-au constatat diferente in ceea ce priveste inaltimea sau greutatea copiilor si nici in compozitia straturilor adipoase, insa acestia avea circumferinta capului cu 0.2 cm (maxim 0.5 cm) mai mare.

Laptele matern este fara indoiala un aliment unic si chiar miraculos in sanatatea bebelusilor, insa este foarte slab in continutul de vitamina D. Formulele de lapte sunt imbogatite cu vitamine si minerale si ofera copilului dozele recomandate din acestea pentru a creste sanatos si puternic. Totusi, acestea au si ele dezavantaje, pentru ca laptele matern contine nutrienti unici, care nu pot fi sintetatizati si integrati in laptele praf. In plus, sustin unii medici, vitamina D poate fi activata in organism prin simpla expunere a copilului la soare.

Bebelusii care au fost alaptati la san in prima saptamana de viata au avut niveluri mai mici de insulina in sange decat cei care au fost hraniti cu lapte praf. Acest efect se pare ca dispare pana cand copii implinesc 9 luni. Insulina este necesara in sanatatea bebelusului pentru ca regleaza nivelul zaharului din sange, sintetizeaza proteinele, stimuleaza cresterea celulelor etc.

Specialistii sustin ca de vina pentru aparitia acestor diferente ar fi nivelul de proteine din dieta copiilor.

Ei sustin ca aceste modificari in sanatatea copiilor sunt mici si ca nu pun probleme medicale mari. Insa nu stiu care este impactul pe termen lung al acestei descoperiri pentru copii. Nu pot spune daca acestea se vor agrava sau daca vor disparea de la sine pe parcursul anilor. Descoperirile sunt relativ recente si medicii nu au la dispozitie o evaluare completa a evolutiei acestor consecinte.

Totusi, nu descurajeaza in niciun fel alaptarea copiilor si sustin ca efectele pozitive de care au parte copiii din laptele matern depasesc cu mult efectele mai putin benefice si ca alaptarea ramane o forma de hrana unica si esentiala in cresterea copilului.

banner_alaptare

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre