7 lucruri pe care sa nu le spui unei mame care alapteaza un toddler

/ / Modificat: 2017-08-01
7 lucruri pe care sa nu le spui unei mame care alapteaza un toddler

Despre beneficiile laptelui matern si alaptarea la san este inutil sa mai vorbim. Amintim doar faptul ca ii ofera bebelusului o imunitate excelenta si ca realizeaza o legatura unica intre mama si copil. Alaptarea continua sa fie un subiect tabu in societatea de azi, multe femei ferindu-se sa fie vazute cand isi hranesc copilul la san, tocmai din cauza prejudecatilor existente. Privirile celor din jur sunt si mai insistente atunci cand copilul alaptat este un toddler.

Cand incepe alaptarea? Imediat dupa nastere. Cand se incheie? Ei bine, specialistii lasa la latitudinea mamei sa decida cand sa nu isi mai hraneasca pruncul la san. Unele femei alapteaza pana incep diversificarea hranei, altele pana la 1 an, altele, in schimb, chiar si pana la 2 sau 3 ani. Academia Americana de Pediatrie recomanda hanirea la san a copilului pana la varsta de 1 an, insa chiar si dupa, in functie de ceea ce doreste mama. Organizatia Mondiala a Sanatatii, in schimb, sugereaza ca alaptarea sa se faca pana la cel putin 2 ani.

Mamele care alapteaza cand deja copilul este maricel se confrunta adesea cu "gura lumii". Alaptarea prelungita este greu de inteles pentru multe persoane. Dar oricat de ciudat ar parea, alaptarea este clar ca e buna pentru copil.

Iti vom dezvalui insa cateva dintre lucrurile pe care sunt sanse mari sa le auzi in momentul in care iti porti copilul la san cand deja merge bine in picioare, lucruri pe care, de altfel, daca esti de cealalta parte a baricadei e bine sa nu i le spui unei mame care alapteaza un toddler:

1. "Cand deja stie sa ceara sanul, e prea mare pentru asta si trebuie sa te opresti"

Vorbitul e una, hranitul e alta. Nu ii poti impune unei mame cand sa se opreasca din alaptat. Ea stie cel mai bine ce are de facut. O persoana, chiar si una care a alaptat la viata ei, nu are dreptul sa ofere sfaturi in aceasta privinta. In plus, abilitatile de exprimare verbala nu indica sfarsitul alaptarii mai mult decat aparitia dintilor. Asadar, e inutil sa se apeleze la acest "argument".

2. "Nu te musca cu dintii? Nu te doare?"

E amuzant sa fii intrebata asa ceva, insa dilema aceasta o va avea cu siguranta cineva mai devreme sau mai tarziu. Iar cine va pune aceasta intrebare sigur nu are habar cum suge un copilas. La urma urmei, cine isi foloseste dintii atunci cand bea printr-un pai? Dintii sunt utilizati pentru produsele alimentare solide, in vreme ce laptele matern este lichid, deci nu trebuie mestecat, ci doar inghitit ca atare, asa cum se intampla si atunci cand bebelusul avea doar cateva zile.

3. "Nu mai e cazul sa o faci. E total nepotrivit la varsta asta."

Rolul sanilor este sa produca lapte. Asadar, nimic nepotrivit in a-i lasa sa produca atata timp cat copilul simte nevoia sa se hraneasca cu lapte matern. Ei isi fac treaba si toata lumea este multumita. E drept, cu exceptia carcotasilor.

4. "Pe sotul tau nu il deranjeaza deloc?"

Actul alaptarii creeaza o legatura incredibil de intima nu doar intre mama si copilul ei, ci si intre tata, copil si mama acestuia. E greu de crezut pentru cineva care nu a avut un copil. E un sentiment care trebuie trait si punct. Pe sot cu siguranta nu are cum sa il deranjeze ceva benefic pentru copilul lui.

5. "Nu te temi ca ti se vor lasa sanii?"

Sanii se lasa si daca alaptezi, si daca nu o faci. Poate e doar o chestiune de un an sau doi diferenta, insa nicio femeie nu "scapa". E in natura lucrurilor sa se intample asta. Plus ca poti sa iti intaresti musculatura pectoralilor si sa iti tonifici pielea sanilor chiar daca ai alaptat. Cat priveste vergeturile, oricum ele exista devreme ce ai fost insarcinata si ai adus pe lume un copil.

6. "Laptele matern e bun doar pentru bebelusi"

Asta spuneau bunicile noastre, insa studiile actuale au aratat ca laptele matern contine, la pachet, proteine, calciu, vitamina A, fiind o sursa de hrana extrem de sanatoasa atat pentru nou-nascuti, cat si pentru copiii mai mari.

7. "Cand va creste mare va fi obsedat de sani!"

Ei bine, oricat de stupida ti s-ar parea aceasta afirmatie, tot se va gasi cineva sa o faca la un moment dat.

Ca urmare a acestei logici, am fi toti "obsedati" de tot ceea ce ne-a placut sa facem cand eram copii mici, nu-i asa? Sanii mamei sunt, chiar si pentru un baietel, sursa de hrana, iar alaptatul prelungit nu are nicio legatura cu instinctele sexuale dezvoltate la maturitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Toddler Alaptare copii Alaptarea la san Beneficii alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre