Urinatul frecvent din timpul sarcinii

/ / Modificat: 2012-08-14
Urinatul frecvent din timpul sarcinii

Una dintre problemele intampinate de multe femei in timpul sarcinii este persistenta senzatiei de urinare.

  Cauzele urinatului frecvent in timpul sarcinii

Vezica urinara este cavitatea musculara unde este retinuta urina produsa de rinichi. Muschii de sub vezica tin uretra (tubul prin care urina paraseste corpul) inchisa si previn scurgerea urinei la exterior.

Presiunea din vezica in momentul cand aceasta este plina este semnalizata creierului care formeza ca raspuns senzatia de urinare. Cand urinezi, muschii uretrei se relaxeaza si vezica se goleste.

Multe femei observa ca, in timpul sarcinii, senzatia de urinare apare tot mai des. Poate fi considerat chiar un semn timpuriu de instalare a sarcinii.

Dupa a sasea sau a opta saptamana de sarcina, in mod normal, femeia incepe sa aiba din ce in ce mai des senzatie de urinare.

Aceasta se intampla pentru ca volumul sanguin al corpului creste foarte mult, rinichii trebuie sa-si mareasca activitatea si se produce mai multa urina. Un alt factor care influenteaza urinatul frecvent este nivelul crescut de progesteron din primul trimestru de sarcina, din corpul mamei. Progesteronul relaxeaza musculatura vezicii si de acolo apare senzatia. Odata cu cresterea uterului si acesta va exercita o presiune asupra vezicii urinare, chiar daca aceasta nu este plina.

Vei vedea ca noaptea te vei trezi mai des decat inainte pentru a merge la toaleta. Acest lucru se intampla datorita pozitiei orizontale care favorizeaza reintrarea in circulatie a unor lichide din picioare acumulate in timpul zilei, ceea ce creste debitul urinar.

Este posibil ca, dupa al doilea trimestru de sarcina, dupa ce uterul se ridica in pelvis, sa dispara senzatia frecventa de urinare, dar acest lucru nu se intampla intotdeauna.

Exista studii care au aratat ca volumul urinar ar creste odata cu inaintarea sarcinii si nicidecum ca ar scadea in al doilea trimestru.

Solutii pentru a te descurca cu urinatul frecvent din timpul sarcinii


• Evita diureticele. Ceaiurile, cafeaua sau orice lichid care contine cofeina stimuleaza urinarea.

• Incearcaexercitiile Kegel. Aceste simple exercitii pot fi facute aproape oriunde si oricand. Ele intaresc musculatura pelvisului si pot opri scurgerile urinare necontrolate. Aceste exercitii pregatesc muschii bazinului pentru travaliu si nastere. Exercitiile constau in contractarea muschilor care, de obicei, opresc curgerea urinei, timp de 10 secumde. Fa acest lucru in serii de 10-20 de repetari, de 3 ori pe zi.

• Evita sa consumi multe lichide chiar inainte de culcare. Pentru a nu te mai trezi in timpul noptii sa mergi la baie, bea lichide mai multe in timpul zilei si spre seara rareste-le.

• Goleste complet vezica urinara cand mergi la baie. Daca nu vrei sa existe scurgeri necontrolate, nu astepta pana cand vezica este plina. Incearca sa te apleci in fata cand urinezi pentru o mai buna golire a vezicii urinare. Intotdeuna mergi la toaleta inainte de a fece exercitiile Kegel.

• Poarta absorbante igienice zilnice. Aceste pot fi utile daca apar scurgeri cand te fortezi sa stranuti sau sa tusesti.

Abstineta poate duce la insuficienta urinara?

Multe femei gravide pot urina necontrolat cand tusesc sau stanuta, cand ridica obiecte mai grele, cand fac anumite exercitii fizice sau alearga.

Facand exercitiile Kegel iti intarestii muschii pelvisului si minimizezi scurgerile necontrolate, astfel de probleme putand aparea in al treilea trimestru de sarcina sau dupa nastere. De aceea, e bine sa faci toata viata aceste exercitii.

Probleme intampinate de femeile care urineaza frecvent

De obicei, urinatul frecvent este un semnal de aparitie a sarcinii. Dar in alte cazuri cand se asociaza cu dureri, usturimi la urinare, senzatie urgenta de urinare poate fi vorba de o infectie de tract urinar. Diagnosticul de infectie urinara se pune de cate medic dupa ce se fac niste analize specifice (sumar de urina, urocultura). Infecţiile urinare sunt periculoase in sarcina si pot afecta buna evolutie a sarcinii, de aceea ele trebuie depistate si tratate la timp.   In cursul unei infectii urinara se va elimina, de obicei, o cantitate mica de urina, pe cand in sarcina se excreta o cantitate normala. 

O infectie urinara poate fi un semnal de alarma in timpul sarcinii. Infectia se poate extinde pana la rinichi si poate provoca chiar un travaliu prematur sau ruperea membranelor. De aceea, este bine sa te adresezi medicului daca simti ca nu e ceva in regula.


Se va remite acesta senzatie frecventa de urinare?

Te poti astepta sa urinezi in continuare in cantitati mari si foarte des si dupa nastere. In acest mod organismul tau scapa de lichidele acumulate in timpul sarcinii. Dar la cateva zile dupa ce nasti, totul va intra in normal si vei urina ca inainte de sarcina.

Cand sa ma adresez doctorului?

Infectia urinara este foarte frecventa la femeile insarcinate. Daca este lasata netratata, se poate agrava si poate duce chiar la pierderea sarcinii. Prezinta-te de urgenta la medic daca ai urmatoarele simptome:

• Dureri si senzatie de usturime la urinare;
• Senzatia de urinare apare din nou dupa ce ai mers la toaleta; simti ca nu ai golit complet vezica dupa ce mergi la toaleta;

• Febra, frison;
• Urina cu sange.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre