Tratamentul pentru astm in sarcina si malformatiile fatului

/ / Modificat: 2012-02-07
Tratamentul pentru astm in sarcina si malformatiile fatului

Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni care ingrijoreaza orice viitoare mamica in timpul sarcinii. Cercetari recente au descoperit ca, administrate in timpul sarcinii, medicamentele care controleaza simptomele astmului pot cauza malformatii fatului, insa riscurile sunt minore. Pe de alta parte, medicii cred ca intreruperea tratamentului pentru astm poate avea consecinte mult mai grave asupra sanatatii mamei si a bebelusului sau.

Foto: whatispregnancy.biz

Foarte multe femei se tem ca transformarile din timpul sarcinii vor interactiona in mod nefericit cu manifestarea astmului de care sufera si cu medicamentele pe care sunt nevoite sa le ia pentru controlul afectiunii. Oamenii de stiinta au identificat 3 posibile malformatii congenitale care pot fi provocate de astm sau de tratamentul specific, insa sansele ca ele sa se dezvolte sunt foarte mici.

Astmul si malformatiile fatului

Un studiu referitor la impactul astmului de care sufera gravidutele asupra bebelusilor a descoperit o legatura intre defectele congenitale si boala sistemului respirator, respectiv medicamentele luate de mama cu o luna inainte de sarcina si in timpul primului trimestru de graviditate.

Autorii cercetarii nu au reusit sa distinga in mod clar daca astmul in sine a determinat instalarea malformatiilor sau tratamentul medicamentos urmat de mame.

Cele 3 boli genetice rare asociate cu astmul sunt:

  • dezvoltarea incompleta a esofagului;
  • artezia anala (absenta sau imperforarea orificiului anal);
  • omfalocel (organele abdominale ies in exterior prin inelul ombilical).

Administrarea medicamentelor bronhodilatatoare si antiinflamatoare (precum steroizii) in preajma conceptiei si in timpul primului trimestru de sarcina au putut fi corelate cu o prevalenta fata de instalarea maladiilor genetice rare.

Tratamentul astmului in sarcina

Cu toate ca s-a constatat un risc minor de malformatii congenitale asociat cu astmul si medicatia corespunzatoare, tratamentul astmului in sarcina ramane deosebit de necesar. Neglijarea bolii poate expune gravida si fatul unor probleme mai mari decat slaba predispozitie catre anomaliile congenitale ale bebelusului.

Specialistii sunt de parere ca riscul defectelor genetice este prea putin semnificativ pentru a exclude urmarea tratamentului pentru astm in timpul sarcinii. In mod ideal, orice femeie ar trebui sa discute cu medicul inainte de conceptie, pentru a se asigura ca boala se afla sub control.

In cazul unei sarcini neplanificate, tratamentul nu trebuie sa fie exclus din ingrijirea gravidei.

Complicatiile astmului in sarcina

Gravitatea astmului in timpul sarcinii variaza de la un caz la altul. Boala se poate agrava in 33% din cazuri, se poate imbunatati in alte 33% sau poate ramane la fel in aceeasi proportie.

Factorii care cresc sau reduc riscul complicatiilor nu sunt clari, insa atacurile se petrec mai frecvent in timpul saptamanilor 17-24 de sarcina. Acest lucru se intampla deoarece unele gravidute inceteaza administrarea medicamentelor la aflarea sarcinii, expunandu-se unui risc mai mare de a face crize de astm.

Controlul astmului in sarcina

Un bun control al bolii inainte si in timpul sarcinii reduce riscul agravarii simptomelor. O parte din medicamentele prescrise pentru aceasta afectiune sunt sigure in perioada de graviditate, pe cand altele sunt interzise. Medicul este singurul in masura sa recomande un tratament inlocuitor.

Supravegherea gravidei de un specialist in boli respiratorii este obligatorie. Acesta va verifica functionarea normala a plamanilor si va putea preintampina o evolutie nefasta a simptomelor.

Testarea gradului de stres la care este supus bebelusul, prin monitorizarea pulsului cardiac, este recomandata dupa cea de-a 32-a saptamana de sarcina, in special daca gravida acuza atacuri.

Cativa pasi simpli te pot ajuta sa controlezi factorii de mediu care declanseaza crizele de astm si agraveaza afectiunea:

  • evita expunerea la alergeni specifici despre care stii ca iti declanseaza simptomele: puf, blana, pene, praf, iritanti diversi (fum, parfum puternic, agenti poluanti);
  • infasoara salteaua si pernele cu huse speciale care reduc expunerea la acarieni si evita sa dormi pe mobila tapitata (canapele, fotolii etc);
  • imunizeaza-te cu vaccinul antigripal, pentru a evita orice imbolnavire de sezon la nivelul sistemului respirator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre