Saptamana 32 de sarcina

/ / Modificat: 2015-01-02
Saptamana 32 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 32 de sarcina va asteapta pe tine si pe bebelusul tau cu multe surprize. Iei in greutate cam jumatate de kilogram pe saptamana si cam jumatate din aceasta merge direct la bebelus.

De fapt, el va lua cam o treime sau o jumatate din greutatea totala de la nastere in timpul urmatoarelor 7 saptamani, pentru a se pregati pentru viata din afara uterului. Pe masura ce sutele de grame se acumuleaza, pielea bebelusului devine mai moale si mai catifelata.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 32 de sarcina

Acum bebelusul tau este mare cat o varza kale. Cantareste 1700 de grame si are o lungime de 42 de centimetri, de la varful capului la calcai.

bebelus-burtica-saptamana-32

Sarcina la 32 de saptamani: cum creste bebelusul tau

Fatul are acum cele cinci simturi dezvoltate. Poate distinge lumini puternice, poate auzi sunete puternice, poate simti mangaiatul si poate mirosi si simti gustul. Creierul se formeaza inca. Apar neuroni si se cladesc sinapse.

Bebe isi petrece cea mai mare parte din timp dormind. Somnul fetal este foarte diferit de cel al nou-nascutului si al adultului. Fatul isi petrece mare parte din somn in faza REM (Rapid Eye Movement, in traducere Miscare Rapida a Ochilor - MRO), in timpul careia creierul este intens vascularizat si activ. In timpul acestei faze, globii oculari se misca la fel ca ai unui adult care se afla tot in somnul REM, ceea ce ii face sa creada pe anumiti cercetatori ca bebelusii viseaza.

Tot acum, bebe exerseaza din plin activitatile pe care le va folosi imediat dupa nastere. Exerseaza respiratul, suptul, clipitul, sughitatul si alte miscari reflexe care il vor ajuta sa se adapteze la viata din afara uterului.

De asemenea, in aceasta etapa bebelusul are degete la picioare, la maini si par real. Pielea lui devine fina datorita acumularii de grasime in pregatirea pentru nastere.

saptamana 32 de sarcina

Tot in saptamana 32 de sarcina, lanugo, perisorul fin si alb de la suprafata pielii, incepe sa dispara, mai intai de la nivelul fetei si apoi de pe restul corpului. In urmatoarele saptamani bebe va pierde majoritatea acestui par. La nastere probabil ca o sa observi doar ramasite de lanugo pe corpul lui.

In privinta miscarilor bebelusului, in aceasta perioada s-ar putea sa observi o modificare, din cauza faptului ca este maricel acum si ocupa aproape tot spatiul din uter. Desi el este la fel de activ, s-ar putea ca miscarile lui sa para mai slabe.

Totodata, miscarile sunt mai rafinate si mai precise. In saptamana 32 bebelusul este capabil sa isi intinda corpul si sa il cerceteze cu mainile.

Remarcabil este si faptul ca, atunci cand mama vorbeste cu bebelusul, ritmul lui cardiac incetineste putin, datorita faptului ca cel mic se linisteste.

O scadere drastica a miscarilor poate insemna ca exista o problema. Desi nimeni nu isi doreste o nastere prematura, este bine sa stii ca aproape toti bebelusii nascuti inainte de termen in aceasta perioada vor supravietui si vor duce o viata normala.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 32 de sarcina?

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 32 de saptamani de sarcina

32 de saptamani de sarcina inseamna 8 luni de sarcina. Esti, cu aproximatie, la jumatatea celui de-al treilea trimestru.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 32 de sarcina

In aceasta saptamana, inaltimea fundului uterin (distanta de la pelvis pana la capatul uterului) ar trebuie sa fie intre 30 si 34 de centimetri, astfel ca putem vorbi despre o burtica destul de mare.

Totodata, intre saptamana 32 si saptamana 34 de sarcina, bebelusul va cobori de unde e – adica aproape de coaste, pana aproape de pelvis, aceasta schimbare fiind cunoscuta popular drept momentul in care se lasa burta. De la aceasta miscare si pana la nastere bebelusul va sta cu capul in jos.

Important de stiut este insa faptul ca nu toti bebelusii "coboara" in aceasta perioada, unii facand acest lucru abia atunci cand incepe travaliul. Aproximativ un sfert dintre bebelusi sunt intorsi cu capul in jos pana in aceasta saptamana, iar pana in saptamana 38 mai putin de 5% mai raman neintorsi.

Pentru mamele de gemeni, saptamana 32 ar putea fi una destul de aproape de nastere, avand in vedere faptul ca la sarcinile gemelare atingerea termenului se face in medie la 37 de saptamani.

Simptome frecvente la 32 de saptamani de sarcina

Pentru a face fata necesitatilor tale si ale bebelusului tau, volumul sangelui a crescut cu 40 sau 50% de cand ai ramas insarcinata. Uterul apasa aproape de diafragma si iti inghesuie stomacul.

Din aceasta cauza, poti sa ai probleme cu respiratia sau cu inima. Pentru a ameliora disconfortul, incearca sa dormi ridicata pe perne si sa mananci portii mai mici de mancare, dar mai des.

Contractiile Braxton Hicks sunt mai dese, la fel ca si arsurile la stomac. In plus, areolele devin mai inchise la culoare - nimeni nu stie exact de ce, dar una din teorii arata ca acest lucru se intampla pentru ca bebelusul sa le vada mai usor atunci cand suge. Sanii ar putea incepe sa produca deja colostru, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea sa ai si ceva scurgeri la nivelul mameloanelor.

De asemenea, in ce priveste secretiile vaginale, fii atenta la ceea ce ar putea fi dopul gelatinos – o substanta groasa, cleioasa, uneori cu sange, care este eliminata cu cateva zile inainte de travaliu (sau chiar si cu cateva ore). Daca il observi, suna-ti medicul!

Recomandari pe aceeasi tema:

Travaliul si nasterea, 7 lucruri pe care orice gravida trebuie sa le stie

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Primii musafiri ai lui bebe, cand si cum?

Sarcina pe luni, ce transformari apar?

Compresele calde in sarcina, sigure sau nu?

Ce ar trebui sa stii despre preeclampsie

O problema destul de mare care poate aparea in perioada sarcinii, de obicei in a doua jumatate, este preeclampsia. Aceasta complicatie se caracterizeaza prin aparitia hipertensiunii arteriale si prezenta proteinelor in urina, insotite sau nu de edeme ale corpului (umflarea, retentia de apa in tesuturi). Masurarea tensiunii arteriale (presiunea sangelui in artere) este obligatorie la fiecare consult prenatal. La gravide, tensiunea arteriala normala este considerata sub valoarea de 130/90 mmHg. Peste aceasta valoare, se considera ca gravida are hipertensiune si sunt necesare investigatii suplimentare de urgenta.

Hipertensiunea in sarcina, nediagnosticata si netratata poate pune in pericol atat viata bebelusului, cat si pe cea a mamei.

Hipertensiunea arteriala asociata cu proteinuria (prezenta proteinelor in urina peste un anumit prag) sunt cele doua caracteristici ale preeclampsiei. Daca unei gravide i se depisteaza hipertensiune, medicul va recomanda verificarea proteinelor in urina. Preeclampsia este considerata severa daca tensiunea arteriala depaseste 160/110 mmHg, si daca se asociaza dureri de cap, dureri in abdomenul superior, modificari la analizele de sange, modificari ale cantitatii de urina, scaderea lichidului amniotic, dezvoltarea necorespunzatoare a fatului sau afectarea severa a placentei.

Factorii de risc pentru preeclampsie sunt:

  • Varsta mamei: femeile peste 35 de ani au risc crescut;
  • Obezitatea;
  • Trombofiliile;
  • Bolile de colagen (lupus, sclerodermie);
  • Diabetul in sarcina;
  • Bolile de rinichi;
  • Hipertensiunea cronica (existenta si inainte de sarcina);
  • Sindromul antifosfolipidic;
  • Sarcina gemelera;
  • Hipertensiune la alte sarcini anterioare.

Preeclampsia se poate complica cu eclampsie - aceasta se manifesta prin aparitia convulsiilor generalizate si pierderea constientei. Eclampsia este o afectiune extrem de severa, cu consecinte nefaste pentru mama, dar si pentru fat.

Hipertensiunea din sarcina poate fi tratata sau tinuta sub control, astfel ca se poate preveni aparitia complicatiilor. Exista medicamente speciale care reduc valorile tensiunii arteriale si nu afecteaza copilul. Acestea trebuie recomandate de doctor. Gravidele cu hipertensiune trebuie monitorizate frecvent si prin examene ecografice. Este evaluata dezvoltarea si cresterea fatului, placenta, cantitatea de lichid amniotic si circulatia sangelui prin arterele fetale. Daca din cauza hipertensiunii bebelusul nu mai creste sau apar alte modificari, s-ar putea sa fie nevoie ca sarcina sa fie terminata, mai frecvent prin operatie cezariana.

Cel mai important este ca hipertensiunea sa fie descoperita in timp util in cursul sarcinii. Pentru aceasta, puteti incerca sa va masurati tensiunea la domiciliu, saptamanal, cu ajutorul aparatelor cumparate din farmacii. Puteti de asemenea merge la farmacie sau la medicul de familie pentru a masura tensiunea arteriala intre controalele prenatale.

Daca aveti oricare dintre simptomele urmatoare, este bine sa va adresati medicului:

  • Dureri de cap persistente;
  • Durere sub coaste, in partea dreapta;
  • Vedere in ceata, "pocanitul urechilor";
  • Umflare brusca a mainilor si picioarelor.

Acestea pot fi semne ale hipertensiunii si preeclampsiei.

Analize si investigatii in saptamana 32 de sarcina

In saptamana 32 de sarcina, este cel mai recomandat sa faci ecografia de trimestru III, in timpul careia se evalueaza daca fatul a crescut cum trebuie. Medicul va face mai multe masuratori, printre acestea numarandu-se si cele pentru circumferinta capului si lungimea femurului. Apoi, confruntandu-le cu niste valori de referinta, va stabili daca se incadreaza in limite normale.

In plus, la ecografia de trimestru III se pot vedea foarte bine trasaturile copilului, astfel ca pentru mama, respectiv tata (daca merge si el), este unul dintre cele mai emotionante momente ale sarcinii.

Ce sa faci in saptamana 32 de sarcina

Pregateste-ti bagajul pentru spital. In afara de haine de schimb si periuta de dinti, iata ce mai trebuie sa includa bagajul tau:

  • trusa de celule stem (daca ai optat pentru ele);
  • trusa de epidurala (la fel, daca stii ca ti se face aceasta anestezie);
  • actele (buletin, adeverinta de salariat, trimitere de la medicul de familie, dosarul de analize din sarcina, cardul de sanatate);
  • telefon mobil si incarcator, eventual casti pentru a asculta muzica;
  • aparat foto;
  • o carte sau niste reviste;
  • periuta, pasta, sapun, deodorant, prosoape, pieptan, servetele umede si uscate, crema de fata, strugurel de buze;
  • agrafe si elastice de par, bentita;
  • vata si tifon;
  • papuci, ciorapi;
  • 3 camasi de noapte sau de alaptare;
  • chiloti tetra cu talie inalta;
  • halat calduros;
  • tampoane de sani;
  • crema de sani;
  • cateva scutecele pentru nou-nascuti si o crema pentru bebe.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 32 de sarcina

    Saptamana 31 de sarcina | Saptamana 33 de sarcina

    Taguri Saptamani sarcina Plan nastere

    Articole recomandate

    Citeste si despre