Caderea parului in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Caderea parului in sarcina

art_parulCaderea parului in sarcina poate aparea din cauza schimbarilor hormonale prin care trec gravidele. Insa nu este obligatoriu ca toate sa suporte acest efect. In timp ce unele gravidute au cea mai frumoasa podoaba capilara in timpul sarcinii, altele pot manifesta un fir de par subtire, lipsit de stralucire si usor casant.

Care sunt cauzele caderii parului in sarcina?

Cele mai multe mamici se confrunta cu aceasta problema neplacuta abia dupa nastere. Sunt foarte putine cele care se confrunta cu acest simptom in timpul celor 9 luni. Totusi, nu este neobisnuit.

Schimbarile hormonale pot fi o sabie cu 2 taisuri: la unele femei pot infrumuseta parul, in timp ce la altele pot determina caderea lui. De exemplu, dereglarile glandei tiroide (hiper sau hipotiroidismul) pot fi vinovate pentru acest efect in sarcina.

Printre alte cauze posibile se numara deficientele nutritionale in sarcina. Absenta anumitor elemente nutritive - biotina, vitamina C, E si zincul - poate afecta sanatatea parului.

Nu trebuie sa crezi ca daca parul cade in timpul sarcinii are legatura neaparat cu aceasta. Desi hormonii sunt uneori vinovati, caderea parului poate aparea pe fondul unor factori de stres, a unor infectii sau a unei alimentatii defectuoase etc.

Trebuie sa stii ca aceasta cadere nu este atat de grava si nu pune problema cheliei sau a pierderii permanente a parului. Chiar daca persista in toata sarcina, in mod normal efectul dispare cam in 3-4 luni de la nastere.

art_caderea-paruluiCum ai grija de parul tau in timpul sarcinii?

Exista mai multe masuri pe care le poti adopta in timpul sarcinii pentru a avea grija de sanatatea parului tau. Cu cat ai mai multa grija de el si te asiguri ca viata pe care o duci nu-si pune amprenta asupra lui, cu atat vei avea parte de un par frumos si sanatos, atat in sarcina, cat si dupa aceea:

  • consulta un medic; acesta te poate ajuta sa iti dai seama daca problema apare pe fondul sarcinii sau daca in spatele caderii parului sta o problema de sanatate;
  • evita sa stresezi sau sa agresezi parul prin prinderea lui in codite foarte stranse, uscarea lui frecventa cu foenul, aplicarea constanta de produse de coafare etc.;
  • consuma cat mai multe fructe si legume care contin flavonoizi si antioxidanti care pot oferi protectie pentru foliculii firelor de par si care incurajeaza cresterea lui;
  • foloseste produse de spalare (sampon si balsam) care contin biotina si silica;
  • parul ud este foarte sensibil - evita sa folosesti un pieptan cu dinti desi care sa agreseze firul de par;
  • daca vrei sa iti usuci sau coafezi parul, evita aparatele care folosesc temperaturile crescute; foloseste produse care au setari pentru aer rece;
  • solicita medicului prescrierea unor suplimente pe baza de biotina, vitamina B, A, C si E sau zinc; atentie, nu incerca sa le iei de una singura, pentru ca pot fi periculoase in timpul sarcinii si pot periclita sanatatea fatului.


Daca experimentezi caderea parului in timpul sarcinii, trebuie sa te astepti ca acesta sa cada si mai mult dupa nastere. Recuperarea organismului dupa nasterea bebelusului are acest efect asupra lui. Dar nu te speria! Caderea este temporara, iar firele de par pierdute sunt recuperate intr-o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni de la nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cadere par dupa nastere Cadere par Schimbari hormonale sarcina Schimbari fizice sarcina Ingrijire par Sarcina Par sanatos

Articole recomandate

Citeste si despre