Arsurile la stomac in sarcina. 13 metode naturale care calmeaza rapid simptomele

/ / Modificat: 2017-09-07
Arsurile la stomac in sarcina. 13 metode naturale care calmeaza rapid simptomele

Articol revizuit de nutritionist dietetician Roxana Maria Hadmas.

Arsurile la stomac (refluxul acid) sunt un simptom frecvent de-a lungul intregii sarcini, dar mai ales in primul trimestru. Apar din cauza furtunilor hormonale care au loc in organism. Desi nu sunt periculoase pentru sanatatea ta sau a fatului, durerile si arsurile pe care le simti in capul pieptului sunt destul de suparatoare. Inainte de a recurge la medicamente, apeleaza la cateva metode naturale si foarte sigure care indeparteaza rapid disconfortul cauzat de arsurile stomacale in sarcina.

Consuma portii mici si dese de mancare

Consumul unei cantitati foarte mari de mancare la o singura masa poate constitui o cauza a aparitiei arsurilor de stomac in sarcina. Prima masura pe care trebuie sa o ai in vedere pentru a ameliora simptomele este sa consumi portii mai mici si mai dese de mancare. In acest fel, stomacul nu va fi plin pana la refuz si nu va mai exista riscul declansarii refluxului acid.  

Bea cate o gura de apa in timpul mesei

In loc sa bei un pahar plin cu apa, la sfarsitul mesei, specialistii sustin ca este mai indicat sa consumi lichidul de-a lungul acesteia, in portii mici, pentru evitarea riscului declansarii refluxului acid. De asemenea, se recomanda consumul unei cantitati mici de apa, frecvent, si intre mese, chiar si in lipsa senzatiei de sete.

Mananca incet si mesteca bine alimentele

Mancatul pe fuga si inghitirea unor bucati mari de alimente, mestecate necorespunzator, sunt doi factori de risc pentru aparitia hiperaciditatii. Medicii recomanda relaxare deplina in timpul mesei. Mananca in liniste, fara factori care sa iti distraga atentia (telefon, calculator, televizor, ziare, carti), mesteca bine mancarea si nu te grabi.  

Nu te intinde in pat imediat dupa masa

Oricat de mult ti-ar placea sa tragi un pui de somn dupa ce ai mancat bine, este contraindicat daca nu vrei sa te confrunti cu neplacerile provocate de arsurile stomacale. Atunci cand stai intinsa pe spate, sucul gastric tinde sa urce cu rapiditate din stomac in esofag si sa provoace simptome neplacute - dureri in piept, dificultati de inghitire, regurgitatia mancarii sau acidului etc.

Specialistii recomanda fie pozitia sezut dupa masa, fie plimbarile usoare sau activitatile simple, care nu necesita efort fizic viguros. De asemenea, ai grija sa nu mananci nimic cu putin timp inainte de culcare, intrucat mancarea nedigerata iti va perturba somnul, determinand formarea acidului si declansarea refluxului.

Dormi cu capul mai sus decat restul corpului

Arsurile la stomac tind sa se inrautateasca pe timpul noptii, daca nu ai grija sa dormi intr-o pozitie corecta. Insa daca dormi pe o perna ceva mai inalta, capul va sta mai sus decat restul corpului, iar acidul nu va mai putea sa urce din stomac in esofag.

Evita alimentele care inrautatesc arsurile

femei-ciocolata

Exista cateva alimente care sunt cunoscute pentru inrautatirea arsurilor stomacale si pe care este bine sa le eviti - cafea, ciocolata, citrice, grasimi etc. Si mancarurile picante sunt contraindicate daca suferi de aceasta conditie medicala.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca alimentele care provoaca arsuri la stomac difera de la gravida la gravida. De aceea, le sfatuiesc sa monitorizeze cu atentie cand apar arsurile si ce au mancat ultima oara, pentru a identifica alimentele declansatoare si pentru a-si lua masurile de precautie si a preveni aceste simptome inconfortabile.

Foloseste ghimbir in mancaruri si bauturi

Ghimbirul este un remediu naturist benefic pentru gravide, in special in primul trimestru de sarcina. Combate nu doar arsurile de la stomac, dar alunga si greturile matinale sau varsaturile care iti pot distruge buna dispozitie in aceasta perioada delicata. Il poti consuma fie in mancare, fie in bauturi sau sub forma de dropsuri sau acadele.

Nu folosi guma de mestecat

Consumul de guma transmite creierului falsa senzatie de alimentare si creste secretia de acid la nivel gastric. Asa ca efectul este exact opusul a ceea ce ai nevoie.

Poarta haine lejere in jurul abdomenului

Hainele pot deveni un factor de risc pentru inrautatirea arsurilor la stomac, daca obisnuiesti sa porti piese vestimentare care te strang in talie ori sa-ti pui curele la rochii. Acestea pun presiune pe abdomen si accentueaza simptomele refluxului acid. In sarcina, mai mult ca oricand, este indicat sa-ti lasi burtica cat mai libera si sa porti haine largi si lejere.

Relaxeaza-te mai mult

Stresul este un factor de risc pentru declansarea refluxului acid, dar si a altor probleme de sanatate care iti pot pune in pericol sarcina. Relaxeaza-te mai mult facand activitati placute, care iti redau buna dispozitie, dormi mai mult si munceste mai putin.

Consuma alimente care calmeaza arsurile la stomac

Alimentele bogate in nutrienti care neutralizeaza acidul din stomac si impiedica refluxul se pot dovedi cele mai la indemana "medicamente". Migdalele, papaya, bauturile cu aloe vera, semintele de chimen, banana sunt doar cateva dintre alimentele pe care le poti consuma pentru ameliorarea durerilor.

Consuma bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este considerat un antiacid natural cu efect imediat impotriva arsurilor la stomac. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci o lingurita de bicarbonat intr-o cana de apa si sa il bei rapid atunci cand simti ca durerile sunt insuportabile. Efectul calmant se instaleaza rapid, in doar cateva minute.

Bea cat mai multe lichide

Consumul crescut de lichide este de mare ajutor in combaterea arsurilor stomacale din sarcina. Insa nu orice fel de bautura este indicata intr-o astfel de situatie. Bauturile carbogazoase sau cu cofeina agraveaza manifestarile refluxului acid. Insa supele de legume, iaurturile, laptele si bauturile pe baza de proteine pot face minuni pentru calmarea durerilor provocate de arsuri.

Dormi pe partea stanga

Pentru a reduce intensitatea arsurii si a refluxului, se recomanda ca, in perioadele in care stai intinsa, sa te asezi pe partea laterala stanga a corpului. Datorita pozitionarii sfincterelor gastrice, aceasta pozitie reduce considerabil refluxul gastric si starile de greata.

Mai cunosti si alte remedii naturale pentru combaterea arsurilor la stomac care sunt sigure in sarcina? Tu te-ai confruntat cu aceste simptome cand ai fost gravida? Ce tratament a functionat cel mai bine? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre