Febra in sarcina

/ / Modificat: 2017-02-09
Febra in sarcina

Febra in sarcina ingrijoreaza multe femei insarcinate. Devreme in sarcina o febra scazuta nu este o problema, dar o febra mai ridicata (peste 39 grade Celsius) poate fi letala pentru bebelus.

Procesul fiziologic al dezvoltarii fetale incipiente, ca activitatea proteinelor, este sensibil la temperatura corpului. Daca temperatura organismului tau creste de la 37 de grade pana la 39 de grade, poate impiedica proteinele de a functiona cum trebuie si poate duce chiar la o pierdere a sarcinii. Mai tarziu in sarcina, cand bebelusul este dezvoltat in totalitate si nu face altceva decat sa creasca in greutate, febra nu mai este asa o problema grava, decat daca este cauzata de o infectie intrauterina.

Pentru a fi precauta, suna-l pe doctorul tau daca esti insarcinata si ai febra care nu pare legata de nicio alta boala. Studii facute asupra femeilor care au avut febra mare sau au facut bai fierbinti sau au mers la sauna au descoperit faptul ca ele au avut un risc crescut de a avea defecte a tubului neural (de ex. spina bifida). Riscul acesta intervine mai ales cand febra sau expunerea la temperaturi mari a avut loc intre saptamanile 4 si 14 a sarcinii. Febra dupa aceasta perioada, in semestrul doi sau trei, nu prezinta un risc atat de ridicat de a face rau bebelusului.

Cercetatorii au mai descoperit o legatura intre febra prelungita, mai ales in primul semestru de sarcina, cu pierderea sarcinii, dar rezultatele nu sunt concluzive.

Atunci cand se prevede venirea sezonului gripei, toate femeile insarcinate, indiferent de luna in care se afla, sunt sfatuite sa faca vaccinul anti-gripal, care poate preveni febra cauzata de gripa sezoniera. Daca ai facut febra, este foarte important sa nu intri in panica. Intotdeauna este vital sa ai in minte siguranta copilului tau, asa ca suna-ti medicul de la primele semne care ti se par alarmante

Ce ar trebui sa faci daca ai febra in sarcina

Ideea principala este sa scazi febra pentru a preveni posibilele complicatii.

• Tine minte momentul in care ai observat ca ceva este in neregula. Un rol activ in tratmentul afectiunii este foarte important.

• Ia in considerare optinunea de a lua medicamente. Sunt cateva medicamente pe care doctorul tau te va lasa se le iei in timpul sarcinii pentru a reduce febra. Aceste medicamente sunt considerate sigure pentru tine si bebelusul tau. Inainte de a lua orice medicament, consulta-te cu medicul tau.

• Bea multe fluide. Febra poate sa te deshidrateze in sarcina foarte usor. Aportul de fluide trebuie sa fie mai mare decat de obicei cat timp febra este prezenta. Daca ti se face greata in timpul in care ai febra poti sa mananci chiar si inghetata, doar asigura-te ca esti hidratata suficient.

• Imbraca-te cu haine largi si subtiri. Hainele groase si mulate pe corp nu fac decat sa iti mentina temperatura ridicata a corpului. Ideea principala este sa scazi febra, iar pentru asta cele mai bune sunt hainele subtiri care permit corpului sa elibereze caldura pentru a se putea raci.

• Pune-ti comprese reci pe frunte si la incheieturi. O carpa udata cu apa rece este cea mai buna compresa pe care poti sa o faci la tine acasa. Apa rece te va ajuta sa scazi febra in mod natural.

• Odihneste-te bine. Febra iti obliga organismul sa depuna foarte mult efort si iti diminueaza energia. Pe langa reducerea febrei, odihna este cea mai importanta pentru ca ajuta corpul sa se relaxeze si sa protejeze fatul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra

Articole recomandate

Citeste si despre