"Febra de trei zile" la copii. Ce este si cum se trateaza

/ / Modificat: 2019-05-08

Daca copilul face o febra brusca, iar dupa ce scade ii apar pete pe piele, in special pe trunchi si membre, poate fi vorba despre asa-numita "febra de trei zile".

Cum se trateaza si cum se vindeca?

Desi nu exista limita de varsta la care poate aparea, asa-numita febra de trei zile afecteaza, de obicei, bebelusii intre sase luni (inainte sunt protejati de anticorpii mamei) si doi ani. Indiferent de varsta, medicul pediatru Carlos Canduela Fernández sustine ca aceasta febra este rezultatul unei infectii virale cauzata de un virus (herpesvirus 6), care poate aparea pe tot parcursul anului, deoarece nu este sezonier si este destul de comun.

Cand apare, febra poate ajunge chiar si la 40 de grade. La fel cum ascensiunea este rapida, la fel este si scaderea si poate disparea imediat. Dar asta nu inseamna ca a disparut complet, deoarece este momentul in care pe piele apar, de obicei, pete. Potrivit pediatrului este o eruptie punctata, in principal pe trunchi si extremitati si dureaza aproximativ 48 de ore.

De aceea se si numeste "febra de trei zile". Si, in majoritatea cazurilor, de la debutul febrei pana la disparitia eruptiei dureaza, de obicei, aproximativ 72 de ore. Desi nu intotdeauna. Pediatrul spune ca febra celor trei zile "poate dura trei zile in medie, dar si intre o zi si jumatate, pana la patru zile".

Este contagioasa?

Indiferent de durata sa, aceasta febra este "foarte contagioasa in randul copiilor de pana la doi ani", avertizeaza dr. Canduela, care subliniaza ca aceasta infectie nu este valabila pentru parintii copiilor care au sau pentru adulti care ii inconjoara, deoarece 99% din persoane au facut boala in copilarie.

Principala cale de transmitere a febrei este saliva si mainile murdare. Prin urmare, febra de trei zile este tipica pentru copiii care merg la cresa si gradinita.

Cand un copil este infectat cu aceasta febra, medicii pediatri il trateaza cu antitermice, pentru ca nu exista un tratament special.

"Ceea ce poti face este sa tratezi simptomele si starea generala de rau a celor mici cu antitermice. Si trebuie urmariti, deoarece exista riscul sa aiba convulsii febrile din cauza febrei ridicate". precizeaza medicul.

In ciuda temperaturii ridicate la care apare de obicei aceasta febra si eruptia care apare pe pielea, aceasta nu are nicio consecinta asupra copilului, dincolo de oboseala obisnuita care necesita o recuperare de maxim 48 de ore.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra Febra copii

Articole recomandate

Citeste si despre