Cat de mult va mosteni copilul din personalitatea ta?

/ / Modificat: 2014-06-16
Cat de mult va mosteni copilul din personalitatea ta?

Personalitatea este caracterizata printr-un cumul de elemente diferite de gandire, trairi si comportament care alcatuiesc unicitatea lui si felul de a interactiona cu cei din jur. Desi fiecare persoana are o personalitate unica, exista parti din ea care sunt influentate genetic. Iata ce anume din personalitatea ta sau a tatalui se poate transmite si copilului!

Probabil ca te-ai auzit adesea spunandu-i copilului sau ai auzit de la alti parinti ca se adreseaza micutilor "te porti la fel ca tatal tau" ori asemanator. Nu numai aspectul sau tarasaturile fizice sunt mostenite genetic, spun specialistii.

Personalitatea este formata din:

• temperament;

• caracter;

• aptitudini;

• inteligenta;

• creativitate.

Unele dintre elementele si caracteristicile acestea pot fi transmise pe cale ereditara si copilului tau.

Temperamentul

Primii pasi in formarea personalitatii incepe cu temperamentul. Acesta este format dintr-un ansamblu de insusiri si proprietati mostenite genetic. Exista 4 tipuri de temperamente: coleric, sanguin, flegmatic si melancolic.

Asadat, in functie de bagajul temperamental pe care il aveti ca parinti, copilul iti poate semana tie sau tatalui ori poate avea o combinatie a 2 tipuri.

Predispozitiile

Anumite predispozitii psihologice, dar si medicale sunt mostenite genetic, spun specialistii. De exemplu, ei sustin ca ingrijorarea este o trasatura de personalitate mostenita pe cale ereditare. Evenimentele din viata de zi cu zi influenteaza in proportie de 60% sentimentul de ingrijorare al copiilor, in timp ce codul genetic este responsabil in proportie de 40%.

De asemenea, se considera ca depresia poate fi mostenita pe cale genetica. Nici bolile sau alte conditii medicale nu fac exceptie, astfel ca exista mai multe afectiuni pe care le poti mosteni:

• obezitatea;

• cancerul de san;

• astmul;

• alcoolismul;

alergiile etc.

Comportamentul agresiv

Se pare ca agresivitatea este o mostenire genetica, spun specialistii. Ei au demonstrat in timp ca acei copii nascuti din parinti agresivi s-au comportat astfel pe parcursul vietii, indiferent de doza de dragoste si afectiune care le-a fost administrata dupa nastere.

Ei au mai reusit sa descopere ca exista cel putin 4 gene mostenite care ar putea predispune copiii la comportamente de infractor.

Inteligenta

Si inteligenta este parte din personalitatea ta. Si reprezinta un bagaj generos pe care il poti darui copilului tau pe cale ereditara, spun specialistii.

Se pare ca inteligenta este mostenita pe cale maternala. Specialistii justifica acest lucru sustinand ca genele mostenite de la mamici sunt mai importante in cresterea si dezvoltarea creierului micutilor decat cele ale tatalui.

Talentul

Probabil cunosti cazuri in care copiii se dovedesc la fel de talentati ca parintii lor, in aproximativ aceleasi domenii. Astfel, daca tatal sau mama unui copil este o soprana de exceptie, este foarte posibil ca si copilul lor sa aiba calitati vocale extraordinare.

Talentul reprezinta o dezvoltarea superioara a unor aptitudini, datorate exclusiv codului genetic al parintilor. Este esential ca inlinatiile micutilor sa fie descoperite cat mai timpuriu, pentru ca aceasta zestre ereditara se poate pierde daca nu este cultivata.

Copilul tau poate mosteni atat lucruri bune, cat si rele (de exemplu boli sau vicii). Specialistii sustin ca in formarea personalitatii copilului conteaza intr-o proportie destul de mare si influentele sociale, culturale, economice etc. Unele predispozitii genetice pot evolua, altele pot fi inibate si in functie de modul in care parintii educa si indruma in viata copiii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mostenire genetica bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre