Varsta cronologica a sarcinii

/ / Modificat: 2011-11-11
Varsta cronologica a sarcinii
Intrebare:

- Dupa efectuarea unui test de sarcina cu rezultat pozitiv, am fost la ginecolog care mi-a facut un eco vaginal si mi-a spus ca varsta sarcinii este 3, aproape 4 saptamani (dupa pozitionarea acestuia) de la conceptie. Dupa calculele mele, sarcina ar fi avut doar 12 zile de la conceptie. Peste inca o saptamana am fost din nou la acesta si mi-a facut iarasi eco, de data aceasta abdominal si mi-a spus ca sarcina are 5 saptamani de la conceptie, din nou dupa calculele mele ar fi avut doar 19 zile. Va rog sa-mi spuneti daca se poate sa se fi inselat medicul in privinta varstei sarcinii sau m-am inselat eu in privinta datei conceptiei.

Raspuns:

In primul rand tin sa va spun ca este greu sa apreciezi existenta unei sarcini, daramite varsta acesteia, pana la o evolutie a acesteia de 4 – 5 saptamani.

In al doilea rand, in mod clasic, cartile mai vechi descriu o varsta gestationala, varsta apreciata de la momentul conceptiei; si o varsta cronologica a sarcinii apreciata de la momentul primei zile a ultimei menstruatii.

Tinand cont de cele expuse, se poate ca variatiile sa se fi inregistrat datorita in primul rand primei ecografii efectuata un pic cam devreme, si in al doilea rand se poate ca nefiind avizata asupra acestor doua modalitati de a calcula varsta sarcinii, sa fi facut confuzii intre ele.

Daca la toate acestea adaugam si variatia pe care o poate inregistra aparatul si care poate merge pana la doua saptamani, atunci as concluziona ca momentan nu sunt motive de ingrijorare.

Parerea personala ar fi sa tineti cont de ultima ecografie si sa urmariti dezvoltarea ulterior in dinamica a fatului.

Daca apar suspiciuni in privinta dezvoltarii corespunzatoare a fatului se poate urmari tot in dinamica valoarea beta-HCG, un hormon de sarcina secretat in principal de trofoblast (viitoarea placenta).

Multa sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calcul saptamani sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre