Get Adobe Flash player

Retete pentru gravide dupa poftele din sarcina

10 Octombrie 2011

Retetele pentru gravide nu inseamna de multe ori si suprapunerea cu poftele pe care le ai in sarcina. Dieta in sarcina presupune un regim alimentar sanatos, asadar este o idee buna sa cauti acele retete care pot fi gustoase si sanatoase in acelasi timp.

Cand iti este pofta de un aliment anume, cauta sa il incluzi intr-o reteta care sa cuprinda toti nutrientii de care ai nevoie, dar si aromele dupa care tanjesti.

Gravida si poftele sanatoase


Fie ca este vorba despre mancaruri gatite, mancaruri rapide, gustari dulci, cu fructe sau iaurt, intotdeauna exista o modalitate sanatoasa de a le pregati. In continuare iata cateva idei despre mancaruri si gustari cu care ai putea sa te rasfeti in sarcina.


 

 

Retete racoritoare de Smoothie (shake)

Smoothie-ul sau shake-ul presupun o bautura cremoasa ce contine piure de fructe amestecat cu inghetata, iaurt sau lapte.

Atunci cand simiti ca un alt pahar cu apa nu mai incape, shake-urile sunt un mod bun de a te mentine hidratata la nivel optim, fara sa consumi bauturi bogate in sirop de fructoza care se gasesc in magazine.

Shake cu limeta (lamaita verde) si gheata


Dureaza aproximativ 15 minute sa il prepari si pentru doua pahare ai nevoie de:

• Jumatate de cana de suc proaspat de limeta (cam 4-6 limete);
• Jumatate de lingura de ghimbir (proaspat) dat pe razatoare;
• 2 linguri de miere;
• 10 cuburi de gheata;

Stoarce limetele si da deoparte samburii, apoi toarna sucul in blender. Cu marginea unei lingurite, curata coaja ghimbirului si rade-l cat mai marunt, apoi adauga-l in blender, alaturi de miere si gheata. Foloseste o viteza cat mai mare pentru o amestecare buna. Cand e gata gusta putin si adauga inca o lingura de miere daca limetele au fost prea acre. Garniseste cu menta proaspata!

Poti adauga si un strop de apa minerala daca doresti.

Shake tropical


Dureaza aproximativ 15 minute sa il prepari si ai nevoie de:

• Jumatate de cana de mango feliat si decojit (aproximativ un mango);
• Jumatate de cana de tofu dulce si cremos;
• Un sfert de cana de ananas taiat cubulete;
• 2 kiwi, feliate si decojite;
• Jumatate de cana suc de portocale;
• 5 cuburi de gheata;

Pune toate ingredientele in blender si amesteca la viteza maxima. Tofu este folosit pentru ingrosare. Daca doresti, poti inlocui tofu cu lapte de soia sau lapte de orez si sa pui 5-10 cuburi de gheata in plus pentru ingrosare.

Sari peste ananas daca ai un stomac sensibil. Sucul de portocala poate fi si el inlocuit cu suc de ananas sau de guava. Poti pune si jumatate de cana de capsuni daca iti place ideea.

Iaurt cu mandarine


Ai nevoie de aproximativ 5 minute pentru a-l prepara si ai nevoie de:

• 1 cana de iaurt degresat simplu (nu foarte acru) sau cu vanilie;
• Jumatate de cana mandarine din conserva, taiate;
• 1 lingura de miere, daca doresti;

Imparte iaurtul in doua boluri, presara mandarine pe deasupra si peste ele miere, daca folosesti. Ca alternative la mandarine poti utiliza ananas sau bucati de portocala proaspata.

Iaurtul cu fructe facut in casa este o gustare perfecta, ce combina aroma dulce a fructelor si mierii cu sanatatea iaurtului.
 

Afla ce rol are transplantul de celule stem si ce boli pot fi tratate!

Chipsuri cu marar si ceapa facute in casa

Trebuie neaparat sa incerci daca nu ai facut pana acum chipsuri in casa – dureaza 5 minute prepararea si 10 minute gatitul. Ai nevoie de:

• Ulei vegetal sau de masline;
• 1 cartof alb tare si destul de mare, decojit;
• Marar uscat;
• Pudra de ceapa;
• Sare;

Preincalzeste cuptorul la o temperatura mare si pulverizeaza putin ulei pe o hartie de copt asezata in tava. Apot taie cartoful in felii foarte subtiri cu un cutit ascutit si plaseaza-le pe hartia de copt, asigurandu-te ca feliile nu se ating intre ele.

Pulverizeaza un strat subtire de ulei peste feliile asezate in tava, apoi presara marar, pudra de ceapa si sare. Pune la cuptor pentru 8-10 minute sau pana cand incep sa se rumeneasca. Atunci intoarce cu grija feliile pe partea celalalta si pulverizeaza ulei, presara marar, pudra de ceapa si sare, apoi baga-le la cuptor pentru inca aproximativ 5 minute.

Atunci cand au devenit crocante scoate feliile de cartofi intr-un bol tapetat cu prosoape de hartie si serveste-le imediat.

Daca doresti un pic mai picant, presara un pic de piper cayenne pe fiecare felie inainte de a o servi, insa cu atentie. In loc de marar poti utiliza si oregano sau rozmarin.



Articole recomandate

COMENTARII

Sarcina pe saptamani

Aplicatii recomandate de Copilul.ro