Gustari sanatoase in sarcina

/ / Modificat: 2012-06-22
Gustari sanatoase in sarcina

Delicioasele gustari sanatoase te ajuta sa iti mentii greutatea la un nivel optim in sarcina, de aceea medicii nu iti recomanda sa le eviti de teama kilogramelor in plus. Ele sunt excelente pentru o dieta prenatala echilibrata, intrucat iti furnizeaza nutrienti esentiali pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, dar si pentru evitarea depunerilor suplimentare de tesut gras.

Foto: miamihousewife.org

O cale minunata de a tine sub control apetitul este cea a gustarilor sanatoase, mai ales in perioada de sarcina. In acest mod, te bucuri de legumele si fructele benefice pentru puiul tau, bifand si alte substante de baza care ar putea lipsi din meniul meselor principale. Iata cateva idei de gustari sanatoase, pe care sa le savurezi fara rezerve in sarcina.

Gustari sanatoase recomandate de experti

Expertii incurajeaza viitoarele mamici sa consume cate doua categorii de alimente la fiecare gustare, care sa echilibreze perfect aportul de proteine, grasimi si carbohidrati. Concret, poti consuma in voie iaurt dietetic cu zmeura si miere, felii de portocala cu capsuni si iaurt, salata de fructe asezonata cu nuci maruntite sau caise deshidratate cu branzica dulce.

Pe acest principiu simplu, toate gustarile tale vor aduce numai beneficii tie si micutului tau aflat in dezvoltare. Senzatia continua de satietate de va ajuta sa te tii departe de ciocolata si alte alimente nesanatoase, astfel incat sa iti mentii trupul intr-o forma de milioane.

Cocktail din fructe

Investeste intr-un blender si prepara-ti intre mese cocktailuri din fructe pe baza de iaurt, un desert usor si savuros, bogat in vitamine, calciu si antioxidanti. Amesteca o jumatate de cana de iaurt cu un mar maruntit, 2 cani de fructe proaspete sau congelate (caise, fructe de padure, piersici etc) si prepara o pasta fluida si omogena.

Poti adauga condimente in plus, precum scortisoara sau sirop de artar (excelent ca gust si cu un efect benefic asupra sanatatii). Un astfel de deliciu culinar te racoreste si iti potoleste foamea si pofta de dulciuri in acelasi timp.

Gustari satioase

Daca vrei sa te saturi pe deplin intre mese si nu te afli acasa, ai grija sa porti cu tine un sandwich preparat din paine din faina integrala, 60 de grame de carne de pui sau curcan, asezonat cu o felie de branza elvetiana si salata verde.

La fel, pentru un apetit satisfacut rapid, poti consuma 4 lingurite de pasta de humus cu biscuiti integrali, un ou fiert tare sau un avocado.

Fursecuri sanatoase

Iti vine sa crezi sau nu, fursecurile pot fi si ele gustari sanatoase in sarcina, daca ai grija ce ingrediente contin. Prajiturele din seminte de floarea soarelui, indulcite cu melasa (sirop brun rezultat in urma prelucrarii zaharului) iti completeaza dieta cu fier si multe fibre excelente pentru digestie si senzatie de satietate imediata.

Prepara-le din 125 g de seminte de floarea soarelui, 125 g de seminte de susan, 2 cani de faina de ovaz, o jumatate de lingurita de sare, 2 lingurite de praf de copt, o jumatate de cana de ulei, trei sferturi de cana de sirop de artar si aceeasi cantitate de melasa, un ou, o lingurita de esenta de vanilie si doua lingurite de lapte sau iaurt.

Gustari la pachet

Pentru a evita micile opriri spontane la supermarket din cauza foamei, poarta in geanta cateva gustari, care pot fi consumate oricand pe parcursul zilei:

  • un mar mediu feliat, glazurat cu unt de arahide;
  • o mini-caserola cu cereale cu miere, 125 ml lapte si alune maruntite;
  • o felie de fruct cu o felie de cascaval;
  • 6 biscuiti integrali cu 1 lingurita unt de arahide sau crema de branza;
  • 1 ou fiert tare cu 6 biscuiti integrali sau cu o felie de paine integrala;
  • 150 g humus, 150 g legume si 6 biscuiti de ovaz.

 Popcorn

Plin de fibre, popcornul este o alternativa hranitoare si sanatoasa la clasicele chipsuri de cartofi. Poti consuma pana la 500 g de popcorn presarat cu branza Parmezan si un praf de sare.

Cartofi copti

Atunci cand ravnesti dupa un preparat prajit plin de calorii, potoleste-ti papilele gustative cu o gustare cel putin la fel de apetisanta: cartofii copti, condimentati dupa bunul plac, in varianta dietetica.

Taie-i in felii rectangulare inainte sa ii introduci la cuptor, adaugand cativa stropi de ulei de masline si condimente. Vei beneficia de un aport sporit de potasiu, fibre si vitamina C.

Tie ce gustari sanatoase iti fac cu ochiul pentru perioada de sarcina? Impartaseste cu noi ideile tale inedite in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente sarcina Mancare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre