10 lucruri pe care mamele nedormite s-au saturat sa le auda

/ / Modificat: 2017-07-04
10 lucruri pe care mamele nedormite s-au saturat sa le auda

Privarea de somn este o problema reala si a naibii de complicata. Ai face orice sa dormi opt ore "snur". Multe mame s-au conformat, insa, situatiei. Si asta pentru ca este ceva extrem de obisnuit sa nu dormi cand ai copii. Daca ai un bebelus, cu siguranta stii despre ce vorbim. Uneori, te simti atat de obosita, incat chiar ai senzatia ca o sa-ti dai duhul. Cand prinzi in sfarsit cateva nopti de somn la rand, simti o fericire de nedescris. Dar fericirea ta nu dureaza mult. Inainte sa zici “hop”, regresia somnului revine si incepi sa te intrebi daca o sa iesi vreodata vie din povestea asta.

Colac peste pupaza, oamenii din jur te compatimesc, spunandu-ti cat arati de obosita. Pe bune? Ceva mai rautacios de atat nu gaseau sa-ti zica! Dar cel mai mult te enerveaza acei atotstiutori care iti dau sfaturi despre co-sleeping sau alaptatul nocturn. Surpriza! Nu tot ce scrie in carti se intampla si in realitate, esti de acord cu noi?

Iata cele mai enervante 10 lucruri pe care mamicile nedormite s-au saturat sa le auda:

“Copiii mici sunt mici o singura data in viata”

“Da, mersi, domn’ capitan, stiam si eu asta”, e prima replica care iti trece prin minte. Numai ca tu ai nevoie de somn, daca vrei sa supravietuiesti indeajuns de mult cat sa-ti vezi copilul ajuns la varsta majoratului.

“Ai incercat sa-l inveti sa adoarma singur?”

Atat tu cat si partenerul tau ati incercat totul, mai putin varianta extrema de a-ti lasi bebelusul sa planga pana realizeaza ca nu vine nimeni la el. Stii foarte bine cat de periculoasa este aceasta metoda pentru sanatatea emotionala a copilului tau. Sunt momente cand bebelusul tau adoarme repede si usor, alteori te chinuie cu plansetele lui ore in sir. Fiecare copil traverseaza astfel de perioade in primii ani de viata. Atunci cand ai mai multi copii, sigur unul dintre ei va avea nevoie de mai multa atentie, inainte de culcare.

Mamicilor singure le este fara doar si poate cel mai greu. Ele renunta de multe ori sa doarma singure si se intind langa bebelus.

“Dormi si tu cand doarme copilul”

In teorie suna minunat, dar cand esti ingrijorata de starea de sanatatea a copilului sau stii ca trebuie sa faci curat in casa, sa gatesti si sa pui rufele la spalat, numai de somn nu-ti arde. Si cand in sfarsit adormi, bebelusul tau se trezeste si adio odihna.

“Copilul meu a dormit toata noaptea inca din prima zi"

“Si ce vrei sa-ti dau? O prajitura? O medalie?”, o sa-ti spui in sinea ta. Exista persoane care se lauda ca sa faca impresie, temandu-se ca lumea le va respinge daca ar recunoaste cum stau lucrurile in realitate. Fii convinsa ca nu au nicio strategie secrete de succes. Pur si simplu vorbesc cand ar trebui sa taca.

“Ar trebui sa incerci co-sleeping-ul"

Deja l-ai incercat. Copiii tai dormi pe rupte, in timp ce-ti dau coate in fata si picioare in splina. Numai de somn n-ai tu parte.

“Draga, privarea asta de somn te poate ucide!”

Fantastic! Si tu gandesti asta, dar n-ai nevoie s-o auzi de la altii.

“Arati obosita!”

Fraza asta ar trebui cenzurata. Suna ca si cum ai crede despre biata mamica nedormita ca arata oribil si acum ai prins in sfarsit momentul sa i-o spui intr-un mod elegant.

“De ce nu te culci mai devreme?”

Pai sa vedem. Mergi la serviciu de luni pana vineri si cand ajungi seara acasa, te asteapta casa vraiste, o cina de pregatit si copiii cu caietele de teme in brate. De cele mai multe ori, sa te bagi in pat mai devreme de miezul noptii pare imposibil.

“Te-ai inhamat singura la asta”

Doar pentru ca o femeie a devenit mama de buna voie si nesilita de nimeni, nu inseamna ca nu merita sa empatizezi cu ea, in momente de cumpana.

“Nu este nimeni vinovat in afara de tine”

Cand copiii nu dorm la ora la care trebuie, sigur doar mama de vina! Mama si programul ei haotic, furtuna de afara, videoclipuri infricosatoare de pe YouTube, pisica ramasa blocata in camera celor mici, povestile citite la culcare, puseurile de crestere, canicula, colicii, pofta de gustare de la miezul noptii, durerile de crestere, antrenametul la olita si canile cu apa cerute inainte se somn.

Nu-i asa ca te-ai ca saturat sa auzi aceste replici? 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lipsa somn

Articole recomandate

Citeste si despre