Infectiile fungice

/ / Modificat: 2005-09-19
Infectiile fungice





 

Aceste afectiuni apar cu precadere la persoanele obosite, cu tulburari circulatorii sau cu un sistem imunitar slabit vindecandu-se de obicei cu greu dupa tratamente indelungate.

Cele mai des intalnite infectii fungice sunt piciorul de atlet si micozele unghiilor. Ele sunt determinate de o varietate de ciuperci care traiesc in straturile exterioare ale pielii si se hranesc cu celulele moarte ale ei. Aceste ciuperci se dezvolta foarte bine in pliurile corpului si in locurile umezite de transpiratie.

Pentru a frana dezvoltarea acestor ciuperci este necesara o stricta igiena precum si stimularea sistemului imunitar print-o alimentatie bogata in vitamine (in special A, C si E) si minerale.

Se recomanda renuntarea la o serie de obiceiuri care slabesc sistemul imunitar cum ar fi fumatul, alcoolul consumat in exces, noptile nedormite sau excesul de medicamente(antibiotice, sedative, etc)

Piciorul de atlet

Este o afectiune care apare mai intai intre degetele picioarelor (in special intre al treilea si al cincilea deget de la picior) unde pielea este umeda, alba, si cu tendinta de descuamare.

Mancarimea dintre degete este suparatoare iar prin scarpinat ciuperca se intinde pe suprafete mai mari.

In cazurile in care boala este avansata, pielea poate crapa (in special la calcaie) aparand fisuri ce jeneaza la mers si care pot duce la infectii bacteriene. Talpile devin pline de crapaturi si de aschii.

Daca sunteti predispuse la o astfel de afectiune:.

- schimbati ciorapii frecvent;

- purtati ciorapi de bumbac vara si de lana iarna;

- evitati ciorapii de plastic;

- expuneti cat mai des posibil laba piciorului la aer curat si la soare;

- purtati papuci de cauciuc in preajma piscinelor, a dusurilor si a salilor de gimnastica;

- picioarele trebuiesc spalate frecvent; indepartandu-se bucatile de piele moarta de pe suprafata piciorului;

- stergeti bine picioarele dupa baie mai ales intre degete.

Sunt recomandate de doua ori pe zi urmatoarele remedii:

a) Tineti labele picioarelor intr-o solutie de otet (otet diluat cu apa 1:4) timp de 10 minute, avand grija sa spalati bine intre degete cu otet.

b) Tineti labele picioarelor in apa sarata (patru linguri sare la un litru de apa calda).

c) Pisati o capatana de usturoi si amestecati-o cu miere apoi aplicati-o direct pe piele lasand-o 15-20 minute.

Se mai pot folosi ungeri locale zilnice cu:

a) Alifie de galbenele (se incalzeste pe foc 50 g untura sau osanza pana se topeste, se pun apoi 3 lingurite de galbenele, se lasa 24 ore sa se odihneasca si apoi se reincalzeste pentru strecurat).

b) Alifie de tataneasa, radacini de urzica si galbenele in parti egale. Pentru preparare se procedeaza la fel ca la alifia de galbenele.

c) Ulei de ricin. Seara la culcare se ung talpile cu ulei de ricin si se pun apoi ciorapi de bumbac sau de lana. Se sta asa pana dimineata.

d) Ulei de catina si vitamina A. Se amesteca in palma cele doua unguente si se maseaza usor pe talpa piciorului, pana ce patrund in interior.

Mai pot fi folosite comprese sau bai locale cu ceai de tataneasa avand efect antiseptic si cicatrizant.

Se fierb 50 g de radacina de tataneasa cu un litru de apa timp de 20-30 minute apoi se strecoara.

Puteti deasemenea frectiona labele picioarelor cu o pasta de bicarbonat de sodiu dupa care sa clatiti si sa stergeti picioarele sau puteti aplica pe locul afectat (de exemplu intre degete) pudra de vitamina C.

Tratamentul este de obicei de lunga durata.

Micozele unghiilor

Se observa mai intai o modificare a culorii varfurilor unghiilor, ingrosandu-se si deformandu-se. De obicei unghia nu este dureroasa.

Se recomanda sa se bea zilnic doua cani de infuzie de muguri de plop (o lingurita de muguri oparita cu 250 ml apa in clocot)

Se mai recomanda bai zilnice cu solutii de otet sau cu apa sarata (descrise in cazul piciorului de atlet) precum si aplicatii zilnice de miere cu usturoi.

Unghiile pot fi unse zilnic cu alifie de galbenele sau cu alifie de propolis.

Se foloseste pentru tamponare zilnica si tinctura de tamaie sau de smirna( se lasa tamaia in alcool 10-15 zile dupa care se strecoara)

Tot pentru ungere zilnica pote fi folosit si bitterul suedez.

Sursa: www.ele.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre