Un adolescent de 14 ani a ramas fara maini si picioare dupa ce a ajuns la spital cu simptome de gripa

/ / Modificat: 2023-09-18
Un adolescent de 14 ani a ramas fara maini si picioare dupa ce a ajuns la spital cu simptome de gripa

Caz socant in Tennessee, SUA, unde un adolescent de doar 14 ani a ramas fara maini si picioare, dupa ce a ajuns la spital cu simptome de gripa! Medicii au fost nevoiti sa-i amputeze membrele pentru a-l tine in viata.

La doar cateva zile dupa ce a inceput sa prezinte simptome similare gripei si racelii, Mathias Uribe a ajuns pe patul de spital cu pneumonie si sindrom de soc toxic streptococic, o infectie bacteriana rara si cu evolutie rapida, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Sindromul de soc toxic afecteaza aproximativ trei pana la sase persoane la 100.000 in fiecare an, a declarat Erin Clark, profesor asociat la Universitatea de Sanatate din Utah in 2018. Infectia specifica care l-a tinut pe Mathias in spital luni de zile este chiar mai rara decat atat.

Adolescentul a facut si un stop-cardiorespirator, iar pentru a-i salva viata, medicii l-au conectat pe Mathias la oxigenarea cu membrana extracorporala (ECMO) timp de doua saptamani. Din pacate, insa, sangele nu reusea sa ajunga catre toate extremitatile, motiv pentru care medicii au luat decizia de a-i amputa mainile si picioarele pentru ca acesta sa supravietuiasca.

„A fost atat de aproape de a nu supravietui”, a declarat pentru USA TODAY Dr. Katie Boyle, care a condus echipa de ingrijire a baiatului. „L-am conectat la aparate cu speranta ca va trai, dar stiind ca sansele sale de supravietuire erau mai mici decat sansele de a muri din cauza bolii".

Pentru aproape jumatate dintre persoanele care sufera de aceasta boala bacteriana rara, expertii nu stiu cum a ajuns bacteria in organism, potrivit CDC. Bacteria poate intra uneori in organism prin deschideri in piele, cum ar fi o rana sau o rana chirurgicala, sau prin membranele mucoase, inclusiv pielea din interiorul nasului si a gatului, precizeaza CDC. Din 10 persoane cu aceasta infectie, pana la trei persoane vor muri din cauza ei.

Boyle a spus ca vede cazuri de boala rara la spitalul din Tennessee de cateva ori pe an. Adesea, si inclusiv pentru Mathias, infectia bacteriana agraveaza simptomele gripei, care evolueaza intr-un mod nefavorabil.

„Ceea ce poate face gripa este sa provoace leziuni la nivelul cailor respiratorii si al plamanilor, iar apoi aceste bacterii cu care venim adesea in contact si pe care le putem combate pot incepe sa gaseasca cumva o cale de a se dezvolta inainte ca sistemul imunitar sa le combata", a spus ea.

Sfatul medicului pentru parinti a fost sa duca copiii la medic daca acestia prezinta febra care dureaza de peste o saptamana si se agraveaza, in special daca copilul are probleme de respiratie, are pielea foarte rece sau se trezeste greu. Pentru a diminua riscul de imbolnavire cu aceasta boala infectioasa rara, Boyle recomanda spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun si tratarea corecta a ranilor deschise.

Mathias, un pasionat de fotbal si baschet, care visa sa urmeze cursurile Institutului de Tehnologie din Massachusetts, a rezistat la ceea ce va fi inceputul unei lungi calatorii medicale, a declarat familia sa.

"Fiul nostru stralucit, in varsta de 14 ani, este un luptator", au scris acestia pe GoFundMe. "Fiul nostru a fost intotdeauna un baiat fericit, tandru si iubitor, care atinge inima tuturor celor din jurul sau. A infruntat necazurile cu un curaj de nezdruncinat si nu avem nicio indoiala ca va continua sa faca acest lucru pe tot parcursul acestei calatorii. Suntem uimiti de spiritul sau de luptator si de determinarea sa, care il vor ghida, fara indoiala, prin provocarile care il asteapta”, au scris Edgar si Catalina Uribe, parintii adolescentului caruia i-au fost amputate membrele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiune copii Adolescent Spital

Articole recomandate

Citeste si despre