Suflul sistolic la bebelusi

/ / Modificat: 2012-02-02
Suflul sistolic la bebelusi

Suflul sistolic la bebelusi este provocat de circulatia anormala a fluxului sanguin catre inima si vasele mari de sange. Simptomul este deseori sesizabil prin sunetele specifice pe care le emite organismul copilului atunci cand respira. In timp ce o buna parte din zgomotele suieratoare produse in timpul respiratiei sunt inofensive, murmurul poate indica prezenta unei boli cardiace si necesita o consulatie de specialitate.

Foto: buzzle.com

Suflul sistolic nu este o boala propriu-zisa, ci un indicator al eventualelor probleme cardiace de care sufera bebelusul. Poate fi vorba despre o anomalie a valvulelor, o comunicatie intre cele doua auricule sau ventricule sau persistenta canalului arterial (care, in viata intrauterina, permite sangelui sa revina in aorta fara sa traverseze plamanii).

Cauze

Suflul sistolic fara importanta patologica se poate sesiza la bebelusi, deoarece inima se afla foarte aproape de peretele toracelui, iar circulatia accelerata a sangelui suprasolicita camerele inimii si vasele de sange din apropierea cordului.

Suflul sistolic ca simptom al unei boli este cauzat de malformatiile inimii, de la nivelul valvelor, al muschilor cardiaci, al peretilor inimii (gauri, deschideri anormale), anevrism aortic (zona slabita in peretele aortic), inflamatii ale endocardului si alte boli cardiace congenitale.

Simptome la bebelusi

Urmatoarele simptome asociate cu suflul sistolic la bebelusi necesita o vizita urgenta la medicul pediatru cardiolog:

  • dificultati in hranirea bebelusului;
  • castig ponderal insuficient;
  • glezne si picioare umflate;
  • abdomen umflat;
  • infectii respiratorii recurente;
  • puls anormal;
  • disconfort general si febra;
  • cianoza la nivelul corpului.

Tratament

Tratamentul suflului sistolic la bebelusi variaza in functie de cauza. Suflul nepatologic dispare de la sine. Daca testele de laborator indica prezenta unor maladii congenitale sau alte afectiuni cardiace, atunci cardiologul pediatru va prescrie tratamentul specific, care poate consta in medicatie sau operatie chirurgicala (in ultima instanta).

Suflul sistolic la bebelusi se manifesta frecvent, iar in cele mai multe situatii nu constituie manifestarea unei tulburari cadiace.

Totusi, parintii care observa o parte din simptomele asociate cu o eventuala disfunctionalitate a inimii sunt sfatuiti sa apeleze la ajutorul medicului pediatru pentru confirmarea sursei suflului sistolic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre