Intalnirea cu bebe dupa nastere. Cum te pregatesti?

/ / Modificat: 2012-03-01
Intalnirea cu bebe dupa nastere. Cum te pregatesti?

Intalnirea cu bebelusul dupa nastere reprezinta unul dintre cele mai emotionante momente din viata unei femei. Acest momente se pregateste insa de dinainte de a naste. De asemenea, dupa nastere, trebuie sa faci cateva lucruri esentiale prin care sa stimulezi si sa favorizezi atasamentul mama-bebe, atat de important pentru dezvoltarea sa fizica si psihica.

Intalnirea cu bebelusul, pregateste-te!

Vrei ca micutul tau sa se nasca intr-o lume cat mai sigura si confortabila. Primele minute sau ore de dupa nastere sunt esentiale pentru ca reprezinta si primul contact al copilului cu lumea. El iese din zona de confort (cavitatea intrauterina) si patrunde in necunoscut. Tu este puntea de legatura cu mediul extern si cea responsabila pentru a-i face adaptarea cat mai usoara. Atunci cand copilul este protejat, in siguranta, el este calm si linistit si se dezvolta intr-un ritm fizic si psihic normal.  

Pregateste-te pentru nastere!

Pentru a-l intampina pe beb easa cum se cuvine si pentru a-l proteja si ajuta sa se adapteze vietii extrauterine este necesar ca tu sa fii in forma maxima si sa ai puse la punct toate lucrurile:

  • bagajelul de maternitate sa fie pregatit;
  • toate detaliile legate de nastere sa fie puse la punct (spital, anuntat doctor etc.);
  • vorbeste cu doctorul despre cea mai putin dureroasa metoda de nastere sau anestezie potrivita pentru tine (te va mai relaxa sa stii ca nu va fi atat de dureros);
  • vorbeste tot timpul cu bebelusul din burtica si sa il pregatesti pentru momentul nasterii;
  • incearca sa nu te stresezi si sa nu te emotionezi (pentru ca ii transmiti si lui aceste stari si il faci sa devina agitat si nelinistit) - este probabil foarte greu sa iti stapanesti emotiile, de aceea poti apela la exercitii de respiratie, care sa te ajute sa iti echilibrezi ritmul cardiac;
  • gandeste pozitiv si imagineaza-ti ca totul va decurge bine si ca vei avea in brate cel mai frumos omulet din lume (priveste nasterea ca pe un eveniment minunat si nu te lasa acaparata de sentimente de frica).
  • Ce trebuie sa stii inainte de a naste?

    Imediat dupa nastere, micutul tau are nevoie de tine. Primele doua ore de dupa nastere sunt o perioada critica si sensibila. De modul in care iti intampini copilul si stabilesti conexiunea unica dintre mama si bebe depinde sanatatea fizica si emotionale a copilului tau. In ziua de astazi, mai toate maternitatile ofera mamei si copilului posibilitatea sederii in aceeasi camera dupa nastere. Mamei i se da nou-nascutul sa-l tina langa ea imediat ce s-a nascut. De asemenea, este important sa se incurajeze si punerea cat mai timpurie a nou-nascutului la sanul mamei. De aceea, primul pas in directia unei bune dezvoltari a copilului il constituie chiar alegerea maternitatii in care vei naste.

    Imediat dupa nastere. Contactul bebelusul cu mama si cu lumea

    Stimularea atasamentului bebelus-mama este esentiala la cateva momente dupa nastere. Copilul trebuie pus imediat la pieptul mamei, direct pe piele, pentru a se dezvolta relatia unica dintre ei. Nu trebuie sa treaca mai mult de 2 ore pana cand acest lucru se intampla. Acest contact il ajuta pe copil sa isi dezvolte perceptia. Ea il va ajuta sa exploreze mediul inconjurator si sa se dezvolte atat fizic, cat si psihic (ajuta la functionarea memoriei, gandirii, atentiei). Prima nevoie a nou-nascutului este siguranta si protectia.

    El nu are nevoie nici sa fie hranit, nici imbracat imediat dupa nastere, ci sa se simta in siguranta. Pentru ca el ,,aterizeaza" intr-un mediu total necunoscut, ceea ce il streseaza foarte tare. Aceste sentimente de teama si frica ii vor acapara si coplesi alte nevoi, siguranta fiind prioritara. Iar cand isi face aparitia pe lume, copilul are nevoie de o persoana care sa ii ofere aceasta siguranta. Si cine altcineva este mai potrivit decat propria mama? Ea este aceea care i-a fost mult timp alaturi si l-a ajutat sa se dezvolte si sa ajunga la sfarsitul celor 9 luni de viata intrauterina. Bebelusul isi recunoaste imediat mama dupa miros, vibratii ale corpului si bineinteles, voce.

    De altfel, in primele 2 ore dupa nastere, copilului i se activeaza deja organele de miros, auz, vaz, gust si simt tactil. Evident, ele nu sunt mature si unele dintre ele se manifesta mai usor sau mai greu, dar ele apar inca de la nastere. De altfel, cu ajutorul simturilor copilul isi va recunoaste mama si va stii ca ea este persoana in preajma si in bratele careia se va simti cel mai bine si in siguranta. In plus, in primele 2 ore de la nastere, copilul reuseste, prin intermediul simturilor, sa isi intipareasca in memorie mediul care-l inconjoara. Asadar, de vreme ce mama ii este alaturi inseamna ca nu il paste nici un pericol.  

    Alaptarea dupa nastere, un pas esential in dezvoltarea copilului si a relatiei dintre mama si bebe

    Suptul si alaptarea nu sunt numai surse si metode de hrana pentru copil. Acestea au un impact mult mai complex asupra dezvoltarii micutului. Este important ca micutul sa se puna la sanul mamei la cat mai scurt timp dupa nastere. Prin aceasta ,,graba" nu numai ca se incurajeaza consolidarea legaturii unice dintre cei 2, dar face mai usoara initierea in procesul alaptarii. Cu cat ii dai sa suga mai tarziu, cu atat vei intampina mai multe probleme. Pentru copil, suptul la san constituie prima etapa de organizare a vietii lui psihice. Procesul nu include doar prima alaptare in timpul careia nou-nascutul primeste colostrul, prima forma de lapte, esentiala pentru continutul de nutrienti esentiali si unici.. Pentru el, suptul inseamna:

  • impresii tactile (atingeri, manipulari, mangaieri);
  • termice (caldura corpului mamei, a camerei);
  • auditive (zgomote, cuvinte, sunete emise de el);
  • olfactive (mirosul alimentelor, al mamei, produse cosmetice);
  • kinestezice;
  • impresii vizuale.
  • Ce anume trebuie sa faci?  

    Pune bebelusul pe abdomen imediat dupa nastere!

    Cere ca bebelusul tau sa iti fie asezat pe pantece, contactul trebuie sa fie "corp la corp". Copilul va recunoaste senzatia, mirosul, caldura si astfel va sti ca este mama. Da-i frecvent ocazia sa intre in contact cu mirosul corpului tau. Pune-l pe abdomen. Vei observa ca el va incerca sa gaseasca singurel sanii tai; ii va cauta dupa miros.  

    Pune-l sa suga imediat dupa nastere!

    Pune nou-nascutul la san dupa nastere si pentru a simti gustul colostrului, chiar daca nu papa din el imediat. Este important acest lucru. El il va recunoaste si accepta pentru ca acesta se aseamana foarte mult cu compozitia lichidului amniotic din pantecele tau.  

    Mentine contactul vizual cu bebelusul!

    Uita-te mereu in ochii micutului tau dupa nastere. Numai asa el isi va intipari in minte privirea si chipul tau. Este esential sa faci acest lucru imediat dupa ce nasti, pentru ca numai atunci vei emana bucurie si ochii iti vor straluci datorita endorfinelor eliberate in timpul nasterii. In functie de privirea ta ulterioara el isi va da seama cand iti e bine sau rau, pentru ca vei schimba acea privire de la momentul nasterii, iar grimasa va fi mai serioasa, incruntata. Spune-i cateva vorbe calde! In timp ce il privesti in ochi, vorbeste-i copilului pe un ton cald si induiosator.

    El va percepe, in timp ce sta la pieptul tau, aceleasi vibratii (respiratia, bataile inimii, vibratiile sonore), pe care le stie din timpul celor 9 luni si memoreaza glasul mamei. Si in functie de cum i te vei adresa ulterior, micutul va sti daca ai patit ceva sau nu, pentru ca iti vei schimba tonul vocii, iar el nu il va mai recunoaste. In prima luna de viata copilul va studia cu atentie chipul tau va sti daca l-ai inteles sau nu. Cat timp micutul tau cunoaste lumea prin tine, el va plange doar daca va trebui sa i se satisfaca vreo necesitate. Toate aceste actiuni au rolul de a crea o stransa legatura intre mama si copilul ei. Acum, cand copilul stie ca are cine sa-l apere, se poate ocupa de cunoasterea mediului inconjurator, poate deveni receptiv la noi informatii, cu alte cuvinte poate incepe sa se dezvolte. Acest lucru se intampla numai daca ii esti alaturi.  

    Ce anume poate ingreuna stabilirea contactului cu copilul?

    Daca mama dispare din peisaj imediat dupa nastere si nu este lasata langa bebe, dezvoltarea copilului este mult ingreunata. Nasterea poate decurge in diverse moduri, iar unele dintre ele nu vor permite contactul imediat cu mama (daca bebelusul are probleme sau apar complicatii la mama). Nu trebuie sa te impacientezi, pentru ca vei avea ocazia sa stabilesti comunicarea cu copilul. Doar ca aceasta va necesita mai mult decat cateva ore, mai degraba zile.

    Administrarea mai multor medicamente in timpul nasterii poate ingreuna conexiunea si atasamentul bebe-mama dupa nastere. Pentru ca in timpul acesteia sa se produca endorfine, organismul trebuie sa simta durere. Nu degeaba i se mai spune si hormonul-anestezic. Insuficienta secretiei de endorfine va umbri bucuria ce te-ar putea cuprinde dupa nastere. Vei fi obosita si nu vei simti nici un fel de bucurie, iar starea ta. se va reflecta pe chip si in voce. In acest caz va trebui sa dismulezi bucuria pe chip, pentru a nu afisa in fata bebelusului un chip trist.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Nastere bebelus Alaptare imediat dupa nastere

    Articole recomandate

    Citeste si despre