Ultimul consult medical inainte de nastere

/ / Modificat: 2012-11-28
Ultimul consult medical inainte de nastere

Ultimul consult inainte de nastere nu are o data fixa, ci depinde de evolutia sarcinii fiecarei gravidute in parte. Acesta poate avea loc oricand in ultima luna de sarcina, desi majoritatea gravidelor il au programat cam in saptamanile 37-38. Este o consultatie extrem de importanta, deoarece medicul observa daca sarcina evolueaza corespunzator, cum se prezinta fatul si cum se pregateste organismul tau pentru nasterea care se apropie rapid. Iata la ce trebuie sa te astepti de la ultimul consult prenatal!

Interpretarea analizelor

Pana la ultima vizita medicala, vei mai fi supusa, de-a lungul ultimului trimestru de sarcina, unui set de analize de sange, unei ecografii sau altor teste pe care medicul ti le va recomanda in acest interval. La ultimul consult, el le va verifica din nou, cu foarte mare atentie, pentru a-si face o idee despre starea de sanatate si modul in care se prezinta sarcina la acel moment.

Este important sa ai cu tine toate analizele si testele pe care le-ai facut in ultima parte a sarcinii. Medicul se va uita peste ecografie, pentru a vedea daca fatul incepe sa se pozitioneze pentru nastere sau daca se dezvolta corespunzator pentru varsta gestationala pe care o are. Va analiza si rezultatele testelor de sange si urina, pentru a verifica glicemia si prezenta albuminei, care pot pune probleme sarcinii, daca nu sunt tratate la timp.

Examenul fizic si medical

Primul lucru pe care medicul il face in timpul ultimei examinari medicale din sarcina este sa-ti monitorizeze greutatea acumulata pana la acel moment, pentru a vedea daca se incadreaza in parametri normali. Apoi, iti va masura tensiunea arteriala, care este un indicator important al prezentei multor complicatii de sarcina, atunci cand este foarte mare. Nu ar trebui sa depaseasca valoarea de 130/80 mmHg.

Tot in timpul examenului fizic, medicul iti va lua pulsul si va masura si ritmul cardiac al fatului. Ascultarea cordului fetal se face cu ajutorul unui stetoscop sau a unui instrument special, numit cardiotocograf. Intr-o sarcina care evolueaza normal, pulsul fatului nu ar trebui sa depaseasca 140 batai/minut.

In cazul in care pana la momentul ultimului consult au aparut si contractiile uterine, medicul va investiga si monitoriza si frecventa acestora sau iti va pune intrebari legate de modul in care le-ai resimtit. In timp ce stai intinsa pe masa de consultatie, medicul iti va palpa abdomenul. Se numeste manevra Leopold si ii ofera medicului indicatii importante legate de pozitia fatului, cantitatea de lichid amniotic, prezenta contractiilor sau tonusul uterului.

Masurarea inaltimii fundului uterin

Inaltimea fundului uterin este masurata pentru a aprecia varsta sarcinii si se defineste prin distanta dintre varful uterului si simfiza pubiana. Masurarea se face cu ajutorul unui centrimetru in timp ce stai intinsa pe masa de consultatii. Pe ultima suta de metri a sarcinii, valoarea masuratorii nu ar trebui sa depaseasca 35 de cm.

Este o informatie pretioasa pentru medic, deoarece il ajuta sa aprecieze si greutatea sau talia pe care bebelusul tau o va avea la nastere.

Ultimul consult medical iti ofera sansa de a afla raspunsuri cu privire la toate nelamuririle pe care le mai ai cu privire la momentul nasterii si la evenimentele din jurul ei.

Cum a fost, pentru tine, ultimul consult medical inainte de nastere? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre