Nasterea vaginala dupa cezariana

/ / Modificat: 2017-09-22
Nasterea vaginala dupa cezariana

Nasterea vaginala dupa o cezariana (NVDC), reprezinta nasterea unui copil pe cale vaginala, dupa ce mama avusese anterior o nastere prin interventie chirurgicala (cezariana). Inainte, se spunea ca persoanele care nasc prin cezariana, vor fi obligate ca urmatoarele nasteri sa le desfasoare tot prin acest procedeu. In prezent, femeile care au nascut o data prin cezariana, pot opta ca urmatoarea nastere sa se faca fie pe cale vaginala (naturala), fie prin operatie cezariana.

Indiferent daca nasterea se va face prin cezariana sau pe cale vaginala, este putin probabil ca sa apara complicatii serioase. In general, o nastere vaginala este mai putin riscanta decat una prin cezariana, care implica o interventie chirurgicala majora.

Cu toate acestea, cercetatorii au demonstrat ca femeile insarcinate care au o cicatrice uterina secundara unei nasteri anterioare prin cezariana, au risc scazut de a dezvolta ruptura cicatricii (numita si ruptura uterina) in timpul travaliului.

Nasterea vaginala dupa cezariana, implica o incercare (proba) de travaliu, intrucat scopul este nasterea pe cale vaginala. Medicul trebuie sa puna in balanta riscurile si beneficiile pe care le comporta nasterea vaginala dupa cezariana. Pacientele candidate la acest tip de nastere, vor fi monitorizate atent in timpul travaliului, pentru a detecta situatiile care obliga la efectuarea unei cezariene.

O nastere vaginala reusita, ofera o serie de beneficii comparativ cu nasterea prin cezariana:

-evitarea practicarii unei alte incizii la nivelul uterului, care poate scadea sansele de a mai putea  naste pe viitor pe cale naturala (vaginala); fiecare cicatrice de la nivel uterin, creste riscul de aparitie a unor complicatii, ca placenta praevia sau placenta acreta (foarte aderenta de uter); in cazul in care pacienta mai doreste sa aiba copii, trebuie considerate toate aceste aspecte

-pierderi mai mici de sange

-scaderea riscului de infectie dupa nastere (desi in cazul femeilor obeze riscul de infectie este mai crescut prin NVDC decat dupa cezariana)

-scaderea riscului de formare de cheaguri sanguine la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda)

-participarea mai activa la nastere a mamei si partenerului

-recuperare mai rapida.

Cea mai mare complicatie a NVDC este ruptura la nivelul cicatricii uterine, secundara unei operatii cezariane anterioare. Acest lucru determina sangerare importanta, care poate ameninta atat viata mamei cat si copilului. (Incizia cel mai frecvent folosita, numita si incizie transversala sau de la o margine la alta, este cea mai putin predispusa la ruptura). Datorita acestui risc neinsemnat, unii medici sau spitale mai mici, interzic NVDC.

Medicii incearca sa reduca acest risc minor de ruptura uterina. Riscul de complicatii serioase este foarte mic in timpul NVDC, daca pacienta este monitorizata atent, daca travaliul s-a declansat de la sine (fara medicatie) si daca medicul curant este atent in administrarea de medicamente pentru repornirea unui travaliu oprit brusc. NVDC se recomanda a fi practicata intr-un spital dotat cu echipament necesar unei eventuale operatii cezariene de urgenta.

Beneficiile si riscurile unor operatii cezariene multiple

Pacientele care nu doresc sau nu sunt candidate pentru NVDC, vor naste prin cezariana. O operatie cezariana planificata, face posibila organizarea din timp a chestiunilor legate de ingrijirea copilului si de alte nevoi din perioada spitalizarii.

Desi riscul de infectie este scazut in cazul ambelor tipuri de nasteri, riscul unei infectii este mai crescut in cazul unei nasteri prin cezariana. De asemenea, exista o probabilitate crescuta de a aparea durere, de a avea o perioada de spitalizare mai lunga, de a amana contactul cu nou-nascutul si de a avea costuri mai mari de spitalizare.

O operatie de cezariana determina o cicatrice suplimentara la nivelul uterului. Daca pacienta doreste sa mai aiba copii pe viitor, trebuie luat in considerare acest aspect. Fiecare cicatrice uterina creste riscul de afectiuni ale placentei, care la randul lor afecteaza dezvoltarea normala a copilului si scade sansele de a mai avea pe viitor o nastere pe cale vaginala.

Situatii in care nasterea vaginala dupa cezariana nu este sigura

NVDC nu este considerata sigura in urmatoarele situatii:

-spitalul nu este dotat cu aparatura si personal care sa asigure efectuarea unei operatii cezariene de urgenta

-nu exista medic care sa monitorizeze atent perioada travaliului si care sa efectueze o operatie cezariana in caz de nevoie.

Factori de risc si complicatii

Factori care influenteaza succesul nasterii vaginale dupa cezariana

Sarcina, travaliul si nasterea sunt diferite pentru fiecare femeie in parte, iar evolutia lor este dificil de prezis. Chiar daca prima nastere s-a desfasurat prin cezariana, urmatoarea nu va necesita neaparat operatie cezariana. Probabilitatea succesului in cazul unei NVDC este influentat de factori diversi. De obicei, travaliul este influentat de o multitudine de factori.

Sansele de a naste cu succes prin NVDC sunt crescute daca:

-nu exista afectiuni asociate care impun efectuarea unei operatii de cezariana (ca prezentatia pelvina a fatului)

-pacienta a mai avut o nastere vaginala sau o NVDC in antecedente

-travaliul s-a declansat spontan, iar cervixul se dilata normal

-pacienta este mai tanara de 35 ani.

Sansele de a naste cu succes prin NVDC sunt scazute daca:

-nasterea cezariana anterioara a fost efectuata din cauza travaliului dificil, numit si distocie; acest lucru s-a intamplat daca pacienta era dilatata complet atunci cand i s-a facut  incizia pentru operatia de cezariana

-pacienta este obeza

-pacienta peste 35 ani

-fatul este foarte mare (mai mare de 4,082 kg)

-sarcina peste 40 de saptamani.

Complicatiile nasterii vaginale dupa cezariana

Indiferent daca nasterea se face prin cezariana sau pe cale vaginala, este putin probabil ca sa apara complicatii serioase. In general, o nastere vaginala este mai putin riscanta decat una prin cezariana, care implica o interventie chirurgicala majora. Cu toate acestea, cercetatorii au demonstrat ca femeile insarcinate, care au o cicatrice uterina secundara unei nasteri anterioare prin cezariana, au risc scazut de a dezvolta ruptura cicatricii (numita si ruptura uterina) in timpul travaliului.

Desi rara, ruptura uterina poate ameninta viata, atat a mamei cat si a copilului. In concluzie, femeile care au risc crescut de ruptura uterina, nu trebuie sa incerce nasterea vaginala dupa cezariana.

Riscurile nasterii vaginale dupa cezariana cuprind:

-proba de travaliu esuata, care se finalizeaza printr-o nastere prin cezariana (de cele mai multe ori din cauza unei complicatii); pana la 40% dintre femeile care incearca o NVDC, dezvolta complicatii care necesita efectuarea unei operatii de cezariana; oprirea brusca a travaliului (numita si distocie) sau suferinta fetala, sunt exemple tipice de complicatii care impun efectuarea nasterii prin operatie cezariana; o cezariana efectuata dupa o incercare de travaliu esuata, creste riscul de infectie atat pentru mama cat si pentru fat

-usoara desfacere a cicatricei existente (numita si dehiscenta); in general aceasta nu pune probleme si in unele cazuri nici nu este detectata; de obicei se vindeca de la sine

-un risc scazut de ruptura uterina, care poate ameninta viata mamei si a copilului; desi ruptura uterina apare foarte rar, este o complicatie foarte severa; in cazul in care ruptura nu poate fi rezolvata rapid, operatia de scoatere a uterului (histerectomia) poate fi necesara, cu scopul de a preveni pierderile severe de sange.

Posibilitatea aparitiei unei rupturi uterine este influentata de:

-tipul inciziei folosite in cazul cezarienei anterioare: cicatricile situate mai sus de partea inferioara subtire a uterului, sunt mai predispuse la ruptura; o cicatrice transversala (de la o margine la alta) este mai putin predispusa rupturii; aproximativ 5 din 1000 de femei (0,5%) care aveau o cicatrice post-incizie transversala joasa, au dezvoltat ruptura uterina in timpul travaliului, in conditiile in care travaliul a fost declansat spontan (fara alte medicamente); este probabil ca aceste femei aveau alti factori de risc care le facea vulnerabile acestor complicatii

-numarul cicatricilor uterine pe care le are fiecare pacienta: riscul de ruptura uterina creste cu fiecare cicatrice; un studiu a aratat ca 8 din 1000 de femei cu o singura cicatrice dezvolta ruptura uterina, comparativ cu 37 din 1000 de femei care aveau doua cicatrici post-cezariana

-folosirea medicamentelor pentru declansarea travaliului: in randul pacientelor care sunt candidate pentru NVDC, cel mai mare risc de ruptura uterina a aparut in cazul folosirii de Misoprostol, cu scopul declansarii travaliului; folosirea  cu prudenta a oxytocinei pentru stimularea unui travaliu lenes, a fost rar asociata cu ruptura uterului.

Complicatiile unei operatii cezariene

Riscurile oricarei operatii cezariene includ:

-infectia, care poate aparea la nivelul locului de sutura

-cheaguri de sange (apar in cazul oricarei operatii): se intampla rar, dar sunt foarte periculoase

-afectarea fatului in timpul travaliului: afectarea este de obicei usoara

-probleme respiratorii ale copilului dupa nastere (sindromul de detresa respiratorie a copilului), aparute daca data la care se efectueaza cezariana, a fost calculata gresit, inainte ca plamanii fatului sa se fi dezvoltat suficient.

Pentru a micsora riscul aparitiei complicatiilor serioase, se recomanda nasterea intr-un spital care poate asigura efectuarea unei operatii cezariene de urgenta. Un medic specialist trebuie sa fie disponibil in cazul in care este necesara interventia chirurgicala de urgenta (cezariana).

Riscul unei operatii cezariene dupa o proba de travaliu negativa

Comparand cele doua tipuri de nastere prin cezariana (cezariana programata vs. cezariana dupa o proba de travaliu negativa), in cazul unei operatii cezariene dupa o proba de travaliu negativa, riscul aparitiei unor pierderi importante de sange sau de a practica o histerectomie de urgenta, este mult mai mare in cazul in care apar complicatii ale nasterii.

Sursa:Sfatulmedicului.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre