Nasterea acasa, avantaje si dezavantaje

/ / Modificat: 2012-02-10
Nasterea acasa, avantaje si dezavantaje

In timp ce majoritatea gravidutelor stabilesc inca din primul trimestru de sarcina care este unitatea medicala in care vor naste, nasterea acasa a revenit printre preferintele femeilor din toata lumea, inclusiv in Romania. Atunci cand sarcina nu este supusa unui grad de risc insemnat, aducerea pe lume a unui copil in propriul camin poate fi calea cea mai buna de urmat pentru o buna parte din viitoarele mamici.

Foto: telegraph.co.uk

Iata care sunt avantajele si dezavantajele nasterii acasa, comparativ cu serviciile primite intr-o maternitate.

In prezent, majoritatea parintilor opteaza pentru nasterea intr-un spital, de teama urgentelor medicale care ar putea surveni fara sa se poata interveni cu aparatura corespunzatoare si personal medical suficient. In realitate, statisticile nu demonstreaza ca nasterile din unitatile sanitare ar fi mai sigure decat cele la domiciliu, supravegheate de o moasa.

Un lucru cert este acela ca nasterea acasa nu este o optiune potrivita pentru toate gravidutele. Sarcina cu risc si alti factori adiacenti exclud din start aceasta posibilitate, de aceea circumstantele nasterii ar trebui sa fie stabilite de comun acord cu medicul si moasa care monitorizeaza sarcina.

Avantajele nasterii acasa

Desi prejudecatile actuale clasifica nasterea la domiciliu ca fiind o practica "invechita", specifica timpurilor istorice in care femeile erau prea sarace pentru a-si permite ajutorul medical, conditiile de astazi permit femeilor sa se bucure de avantajele propriei intimitati intr-o astfel de situatie.

  • Mediul familiar: multe gravidute se simt mult mai confortabil in mediul familiar de acasa, se relaxeaza mai usor si scapa de stresul deplasarii urgente la spital atunci cand se instaleaza travaliul. Dupa nastere, refacerea este posibila in propriul pat.
  • Travaliul mai putin dureros: senzatia de relaxare stimuleaza eliberarea endorfinelor in organism, un mecanism analgezic natural care face travaliul mai putin dureros. Muschii se detensioneaza si ei, ceea ce inseamna ca dilatatia evolueaza mai rapid.
  • Interventii medicale mai putine: nasterile la domiciliu inregistreaza interventii medicale mai putine (injectii, perfuzii etc). In acelasi timp, se folosesc remedii pentru durere mai naturale, precum baile calde. Moasa poate administra injectii analgezice la nevoie.
  • Control mai bun: mama poate decide asupra persoanelor care sa o asiste la nastere si isi poate amenaja mediul proprice unei experiente de neuitat.
  • Mai multa libertate: mama se poate plimba nestingherita in timpul travaliului si se poate aseza in pozitiile in care se simte bine, fara sa fie conditionata de indicatiile asistentelor medicale.
  • Mai multa intimitate: spatiul privat are o importanta monumentala pentru multe femei, datorita confortului nepretuit al intimitatii.
  • Bebelusul ramane langa mamica: dupa nastere, bebelusul ramane alaturi de mama lui, asadar se elimina riscul rapirilor sau al schimbatului copiilor intre familii in mod accidental.

Dezavantajele nasterii acasa

  • Metodele limitate de asistare: nasterea la domiciliu poate cunoaste o evolutie negativa daca apar complicatii, doarece interventiile chirurgicale (cezariana, forcepsul etc) nu se pot desfasura in afara spitalului.
  • Atenuarea limitata a durerilor: o moasa nu poate apela la anestezia epidurala la domiciliul mamicii, in cazul in care senzatiile devin insuportabile.
  • Distanta catre spital: parintii trebuie sa ia in considerare distanta necesara catre cel mai apropiat spital, in cazul unei urgente (hemoragie, complicatii majore etc).
  • Pregatirile individuale: in timp ce unitatea medicala pune la dispozitie parintilor toate materialele si conditiile necesare, nasterea la domiciliu presupune o serie de pregatiri individuale si aranjamente separate care consuma timp si energie.
  • Costuri: nasterea la domiciliu nu este acoperita de asigurarea medicala obisnuita.
  • Asumarea deciziilor: parintii sunt nevoiti sa isi asume un anumit nivel de responsabilitate pentru propria sanatate: fizica, mentala si emotionala. Ei trebuie sa fie pregatiti sa isi asume consecintele deciziei.

Multe femei considera ca nasterea la domiciliu reprezinta o cale mult mai naturala si fireasca de a-si intampina bebelusul pe lume. Inainte de a lua o hotarare in acest sens, este necesara consultarea prealabila a moasei si a medicului pentru o informare cat mai completa si corecta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere acasa Avantaje nastere acasa

Articole recomandate

Citeste si despre