Dilatatia la nastere: tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-02-17
Dilatatia la nastere: tot ce trebuie sa stii

Dilatatia cervixului la nasterea vaginala este un termen medical cu care toate femeile insarcinate ajung sa se familiarizeze. Fenomenul presupune deschiderea naturala a colului uterin in apropierea venirii pe lume a bebelusului sau inducerea acesteia de catre medic, in cazul in care nu se produce in mod natural.

Dilatatia cervixului este una dintre cele mai importante functii ale organismului, de care depinde buna desfasurare a travaliului si a nasterii. Cervixul, portiunea care uneste vaginul de intrarea in uter, trebuie sa se subtieze si sa se deschida inainte ca fatul sa poata patrunde prin canalul nasterii.

Examinarea modului in care arata cervixul in ultima luna de sarcina este reperul pe care echipa medicala il are fata de momentul declansarii travaliului. Cu toate acestea, verificarea dilatatiei nu este intotdeauna un indiciu corect al debutului nasterii.

Dilatatia si travaliul

O femeie poate avea o dilatatie a cervixului de pana la 2 centimetri cu 2 saptamani inainte sa nasca. De fapt, el deja are o deschidere de 1-3 cm inca din al 3-lea trimestru, inainte de declansarea travaliului.

Nu exista o dimensiune standard prin care sa se poata stabili cu exactitate momentul in care bebelusul va veni pe lume, insa felul in care evolueaza transformarile colului uterin este util in monitorizarea evolutiei sarcinii pe ultima suta de metri.

Transformarile cervixului la nastere

Inainte de sarcina, cervixul unei femei sanatoase este gros si ferm, asezat intr-o pozitie posterioara, dificil de atins din exterior. Dupa conceptie, acesta incepe sa sufere diverse transformari sub efectul hormonilor care influenteaza modul de functionare al intregului organism. In final, la expulzia fatului, cervixul se deschide in totalitate.

Atunci cand se afla in pozitia posterioara, cervixul este complet inchis. Contractiile uterine repetate care anunta declansarea travaliului il subtiaza treptat, dilatandu-l pana la 6 centimetri.

Travaliul este impartit, in mod popular, in doua faze principale: activa si latenta. In cazul fazei latente, dilatatia nu depaseste valoarea de 4 centimetri. Odata cu instalarea fazei active, cand contractiile devin mai frecvente si mai puternice, cervixul se deschide pana la 7 centimetri. Un cervix dilatat complet se deschide pana la 10 centimetri.

Dimensiuni orientative ale dilatatiei cervixului:

 - 3 cm: larg cat o felie de banana;
 - 7 cm: larg cat capacul unei doze de suc acidulat;
 - 10 cm: larg cat o chifla.

De la momentul declansarii travaliului, medicul sau asistenta vor monitoriza periodic ritmul de dilatare a colului, pentru a sti ce masuri sa ia in continuare. Daca dilatarea nu se produce natural, se apeleaza la inducerea travaliului cu prostaglandine, substante derivate din acizi grasi care se regasesc si in sperma. De aceea, multi medici recomanda contactul sexual ca metoda de inducere a travaliului, implicit a dilatarii colului uterin.

Dilatatia la prima nastere

Dilatatia colului uterin poate fi un proces indelungat si dificil la prima nastere, care poate dura ore in sir sau chiar zile, pana cand cervixul devine suficient de moale. Ritmul lent din faza latenta a travaliului este accelerat cu ajutorul contractiilor intense ale uterului.

Durerea devine mai puternica odata ce colul este dilatat complet si devine o parte constituenta a uterului, astfel incat sa se formeze canalul de nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dilatatie cervix Nastere la termen

Articole recomandate

Citeste si despre