Exista o varsta ideala pentru a deveni mama?

/ / Modificat: 2014-12-05
Exista o varsta ideala pentru a deveni mama?

Varsta joaca un rol esential in conceperea unui bebelus si in a deveni mamica, atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic. Intr-o epoca in care multe femei renunta la acest privilegiu sau il amana pana cand este prea tarziu, se pune intrebarea daca exista vreo varsta anume, cea mai potrivita pentru a ramane insarcinata!

Indiferent de cat de tanara te simti, de cat de in forma esti sau de cat de bine iti "ascunzi" varsta, organismul tau stie cel mai bine care ti-e varsta reala si reactioneaza ca atare. Astfel ca, pe masura ce timpul trece, fertilitatea scade si sansele de a mai avea copii scad si ele simtitor. In plus, nici psihologic nu vei mai avea deschiderea si rabdarea necesara cresterii unui bebelus la o varsta inaintata.

Varsta potrivita pentru a ramane insarcinata din punct de vedere fizologic

Varsta de maxima fertilitate la femei apare in jurul a 18 ani. Asta nu inseamna ca e si varsta ideala. Pana la 25 de ani, femeile trec printr-o perioada de maxima fertilitate. Incepand cu 26 de ani, fertilitatea intra in declin treptat pe o perioada de 10 ani. Iar de la 35 de ani, fertilitatea scade si mai repede, astfel ca la 40 de ani iti va fi foarte dificil sa iti indeplinesti un vis pe care l-ai tot amanat. Cam 2/3 dintre femeile care incearca sa faca un bebelus dupa 40 de ani au probleme maru in a reusi sa ramana insarcinate.

Evident ca femeile sunt fertile si inainte de 18 ani. Mai exact, sarcina poate aparea in viata unei fetite odata cu instalarea mesntruatiei, chiar si la 11 anisori. Este cert faptul ca la aceasta varsta copilul nu este pregatit psihologic sa faca fata unei astfel de responsabilitati.

Pe de alta parte, exista foarte multe cazuri in care femei trecute de 50 de ani au reusit sa dea nastere unor copii sanatosi si puternici. Totusi, riscurile pe care si le asuma aceste mame sunt enorme, pentru ca riscul de a aparea malformatii congenitale ca sindrom Down este cel mai crescut.

Este cert ca din punct de vedere fiziologic varsta indicata si recomandata pentru a ramane gravida cu riscuri minime din punct de vedere complicatiilor (de pierdere a sarcinii, malformatii congenitale etc.) este in jurul varstei de 20 de ani, cam intre 18 si maxim 25.

Varsta psihologica, paradoxuri

Apare un paradox in ceea ce priveste varsta potrivita de a deveni mama din punct de vedere psihologic si emotional.

In timp ce intre 18 si 25 de ani corpul tau este cel mai pregatit pentru o sarcina, starea ta psihologica si emotionala s-ar putea sa fie la cote diametral opuse. Este o varsta la care tinerele sunt in plina ascensiune profesionala, dornice sa se afirme intr-o cariera, sa isi termine anumite studii, astfel ca nu se simt pregatite sa devina mame.

Pe de alta parte, dupa 35 de ani majoritatea femeilor si-au facut o familie, au o cariera stabila, au terminat cu studiile si nu le ramane decat sa isi impineasca familia cu inca un membru dorind din tot sufletul un bebelus. Dupa aceasta varsta insa corpul nu le mai ajuta atat de tare in conceperea lui, sansele de fertilitatea scazand considerabil.

Si atunci, care este solutia de compromis?

Specialistii sustin ca perioada 25-35 de ani este una dintre cele mai potrivite perioade pentru a incerca sa devii mama. Aceasta varsta este cea in care riscurile nu sunt total absente, dar sunt minime. Este perioada in care femeile devin si pregatite din punct de vedere emotional.

Alte considerente care sunt luate cand incerci sa iti programezi sarcina sunt:

  • finantele;

  • aspectul locativ;

  • familia;

  • impactul asupra altor copii;

  • dorinta partenerului etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Fertilitate maxima Programare sarcina Concepere bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre