Cum stiu cand sunt fertila?

/ / Modificat: 2016-07-27
Cum stiu cand sunt fertila?

Perioada fertila a unei luni poate fi identificata cu usurinta pe baza unor semnale pe care corpul le ti le indica in unele zile ale ciclului menstrual. Pe langa faptul ca trebuie sa iti monitorizezi cu atentie ciclul menstrual si regularitatea lui, fertilitatea ta mai este influentata si de greutatea pe care o ai, de stilul de viata pe care il duci si de starea ta de sanatate. Iata cum iti dai seama ca esti fertila!

Ai un ciclu menstrual regulat

Daca ai un ciclu menstrual regulat, esti o norocoasa. Nu trebuie sa testezi prea multe metode pentru a identifica ovulatia, deoarece aceasta este localizata undeva la mijlocul ciclului menstrual. La un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a.

In cazul in care ciclul tau este neregulat, trebuie sa apelezi si la alte metode sau sa urmaresti alte semnale, deoarece estimarea perioadei fertile este greu de pus in practica si de multe ori se face gresit.

Ai o greutate normala

Greutatea incadrata in limite normale reprezinta un semn de fertilitate. Subponderalitatea sau obezitatea influenteaza negativ capacitatea de a concepe a unei femei.

Asadar, daca reusesti sa te mentii la o greutate cat mai buna pentru inaltimea sau nivelul tau zilnic de activitate, fertilitatea ta va avea de beneficiat.

Esti sanatoasa din punct de vedere ginecologic

Asigura-te ca esti cu analizele si testele ginecologice la zi. Orice afectiune sau problema de ordin ginecologic poate fi o piedica in calea visului de a avea un copil.

Fibroamele si endometrioza sunt afectiuni frecvente care afecteaza fertilitatea. Acestea se manifesta cel mai adesea prin dureri pelvine frecvente si menstruatii abundente, de lunga durata si foarte dureroase.

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuala afecteaza fertilitatea. Daca stii ca ai facut sex neprotejat si ca esti la risc sa fi contractat una dintre aceste boli, mergi la medic si testeaza-te.

Este foarte indicat ca testele ginecologice sa se faca anual, deoarece in cadrul acestora specialistul verifica starea de sanatate si felul in care functioneaza ovarele, trompele uterine sau uterul si te asigura ca esti sanatoasa clinic din acest punct de vedere.

Nu fumezi, nu consumi abuziv alcool si nu faci excese de cafea

Cu cat bifezi mai putine vicii in stilul de viata pe care il duci, cu atat ai mai mai multe sanse sa ramai insarcinata cand doresti.

Excluderea fumatului, alcoolului si a excesului de cafea dintre obiceiurile zilnice pot favoriza fertilitatea si iti cresc sansele de a concepe un bebe.

Iti cunosti bine corpul

O cunoastere buna a propriului corp reprezinta cea mai buna metoda de a-ti da seama daca si cand esti fertila. Corpul tau iti va oferi in decursul unui ciclu menstrual cateva indicii care anunta ca incepe perioada de ovulatie:

  • usoare sangerari (pete sau spotting) la jumatatea ciclului menstrual;
  • cervix in pozitie joasa.

Se pare ca in cele cateva zile fertile dintr-un ciclu menstrual, femeile se simt mai frumoase si au un simt al mirosului mai accentuat decat de obicei.

Daca astfel de semne care indica fertilitatea lipsesc din ciclul tau menstrual, mergi la medic, deoarece este posibil sa ai o problema care afecteaza ovulatia si capacitatea de a concepe copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne ovulatie Fertilitate femei Identificare ovulatie Perioada fertila Ciclu menstrual Perioada fertila ciclu

Articole recomandate

Citeste si despre