Infertilitatea nu este o condamnare

/ / Modificat: 2015-04-27
Infertilitatea nu este o condamnare

Infertilitatea nu este o condamnare

Infertilitatea este o boala care preocupa intreaga lume si, din pacate, potrivit statisticilor, astazi, mai mult de 25% dintre cuplurile din intreaga lume se confrunta cu aceasta problema ce priveste atat cuplurile in varsta, cat si pe cele tinere.

Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea de a concepe un copil pe cale naturala.

Potrivit statisticilor, aproximativ 4,5 milioane de cupluri se confrunta anual cu problema infertilitatii. Cauzele infertilitatii in cuplu pot fi multiple si diferite: probleme in ceea ce priveste mobilitatea si activitatea spermatozoizilor, tulburari de maturare si eliberare a ovulelor, obstructia trompelor uterine (urmare a anexitelor, chlamidiei, endometriozei, avorturilor efectuate anterior), patologia uterului, incompatibilitatii imunologice, etc.

Dar, pentru fiecare problema exista si o solutie. Procedurile, precum IUI (inseminarea intrauterina), ICSI, fertilizarea in vitro (FIV standard), FIV cu ovule donate si FIV cu TE cu mama surogat sunt singure modalitati de rezolvare a problemei infertilitatii la nivel mondial.

foto_1_egg_cell_donation

Metoda de procreare cu ajutorul mamei surogat (purtatoare)

Problema metodei respective de procreare artificiala este una mondiala, insa foarte putine tari incearca sa o rezolve. Romania este una dintre acele tari unde metoda de procreare cu ajutorul mamei surogat nu este reglementata de lege. Si, desi exista o multime de anunturi in care femeile ofera servicii de mama surogat contra cost, va sfatuim sa nu reactionati la astfel de oferte, ci sa cereti parerea specialistilor in acest domeniu.

Urmand calea de mai sus, nimeni nu va va putea asigura nasterea unui copil sanatos si obinerea drepturilor parintesti asupra copilului. In plus, exista posibilitatea aparitiei unor situatii foarte neplacute, precum santajul. Prin urmare, multe cupluri romane aleg sa mearga in tarile unde aceste programe sunt absolute legale.

Ucraina este unul dintre putinele state care reglementeaza prin lege astfel de programe. Este important de apelat numai la institutii medicale specializate in tratarea infertilitatii si care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii. Clinica "BioTexCom" ii avertizeaza pe toti cei care doresc sa apeleze la astfel de metoda RUAM, ca inainte de demararea programului ales, sa li se ofere un contract in care sunt descriese drepturile si obligatiile partilor participante (clinica, mama surogat si parintii biologici). 

foto_5_clinic_photo

Surogatul prin FIV este recomandat pentru:

  • femeile cu malformatii ale uterului, care prezinta riscul de a nu putea duce sarcina la termen;
  • femeile ale caror ovare produc ovule, dar care nu au uter (din cauza unei interventii chirurgicale sau pentru ca s-au nascut fara uter);
  • femeile care sufera de diabet, boli de inima sau de rinichi, carora o sarcina le-ar pune viata in pericol si care altfel au o perspectiva de viata lunga;
  • femeile care au avut avorturi repetate din cause medicale.

Surogatul nu poate fi in niciun caz o optiune legata de motive sociale cum ar fi inconvenientele unei sarcini, frica de a duce o sarcina sau dorinta de a nu intrerupe cariera.

Foto_6_clinic_photo

Ce presupune aceasta metoda?

In laborator ovulele sunt fecundate cu spermotozoizii din proba de sperma al tatalui biologic (acestea pot fi, de asemenea, ovule donate). In ziua a 5-a, care reprezinta cea mai favorabila zi pentru implantarea embrionilor maturi este efectuat transferul embrionilor in cavitatea uterina a mamei surogat.

Astfel, mama surogat poarta copilul in pantecul sau, dar din punctde vedere genetic, copilul este al parintilor biologici, ceea ce dovedeste si rezultatul testului ADN, care se efectueaza dupa nasterea copilului.

foto_4_clinic_photo

Clinica  BioTexCom  recomanda ca procedura respective sa fie urmata doar in clinicile RUAM autorizate de Ministerul Sanatatii si se fie efectuata in conformitate cu legislatia in vigoare. Mamele surogat trebuie sa fie supuse unui examen atat medical, cat si psihologic care va atesta faptul ca sunt pregatite sa participe la un astfel de program, dar si pentru a evita dificultatile ce pot aparea dupa nasterea copilului.

 Foto_7_clinic_photo

Cand femeia trece de prima tinerete…

Procedurile FIV cu ovule donate  si programele Mama surogat sunt ideale pentru femeile trecute de prima tinerete, care isi doresc un copil dupa varsta de 40 de ani. Folosind ovule donate, femeile pot da nastere unui copil chiar si dupa 50-60 de ani.

Procedura este urmatoarea: ovulele donate sunt fecundate cu spermatozoizii partenerului/sotului si dupa maturare, embrionii se implanteaza in cavitatea uterina a pacientei. In clinica noastra a fost inregistrat cazul unei femei de 66 de ani care a dat nastere unui copil în urma procedurii de FIV cu ovule donate (acum elvetianca este considerate cea mai varstnica mama din tara).

Cu toate acestea, dorim sa va informam, dragi femei, ca  metodele de reproducere umana asistata nu va scutesc de responsabilitate. Starea sanatatii dumneavoastra depinde de fiecare in parte. Prin urmare, alimentatia corecta, sportul, modul de viata  sanatos nu sunt anulate! 

Alegeti o clinica potrivita si bucurati-va pe deplin de viata!

biotexcom_fasad

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre