Adoptia, cum si cand ii spui copilului ca este infiat?

/ / Modificat: 2012-04-11
Adoptia, cum si cand ii spui copilului ca este infiat?

Copilul adoptat este un subiect delicat si da multe batai de cap si framantari parintilor. Parintii se tem ca daca ii spun adevarul nu ii va mai iubi la fel. Desi este tot ce ai mai scump pe lume si il iubesti indiferent de provenienta lui, pana la urma copilul tau are niste parinti naturali de care merita sa stie, chiar daca nu va dori sa ii cunoasca. Important este cum si cand o faci!

La ce varsta ii spui copilului ca este adoptat?

Majoritatea psihologilor considera ca niciodata nu este prea devreme pentru a spune unui copil adevarul despre adoptia lui. Daca vorbesti cu el despre acest subiect cand este mic ii oferi posibilitatea ca in timp sa inteleaga, sa accepte si sa se acomodeze cu ideea ca este adoptat.

De asemenea, daca vorbesti din timp cu micutul vei fi sigura ca esti prima de la care aude adevarul. Daca aude de la altcineva acest lucru, consecintele emotionale asupra copilului sunt mult mai acute si mai greu de depasit.

Cum sa ii vorbesti despre adoptia lui?

  • Primul pas in discutia despre acest subiect sensibil este sa incepi sa ii vorbesti frecvent despre adoptie, parinti adoptivi, parinti biologici inca de cand este mic. Familiarizeaza-l cu acesti termeni.

  • Explica-i de asemenea ca termenii de "mama" si "tata" pot avea mai multe intelesuri. Si ofera-i definitii spunandu-i ca mama poate insemna o persoana care da nastere unui copil, dar ca poate fi si o persoana din a carei burtica nu a iesit bebele, dar care a avut mare grija de el si l-a crescut mare.

  • Spune-i povesti si impartaseste-i modul in care a venit pe lume s icum a intrat in familia voastra. Nu ii povesti detalii despre procesul de adoptie. Impartaseste-i lucruri despre cum se nasc copiii si despre diferitele moduri in care un copil poate avea o familie: fie pentru ca sunt nascuti intr-una, fie ca sunt adoptati, ca sunt in centre de plasament, ca sunt integrati in familii temporare.

  • Ia in considerare ideea de a implementa in mediul si in rutina copilului obiecte si tablouri sau desene care sa sugereze ideea de adoptie: tablouri cu familii, obiecte din tara lui de adoptie (daca este o adoptie internationala) sau chiar fotografii cu adevarata lui familie (adoptie deschisa). Creeaza-i oportunitatea de a pune intrebari despre ceea ce vede pentru a mijloci o astfel de discutie. Raspunsurile, precum si obiectele il vor ajuta sa inteleaga mai bine ideea.

  • In functie de varsta copilului alege carti sau povesti care sa aiba ca subiect principal adoptia. In acest fel ii oferi sansa de a intelege mai bine cum stau lucrurile si de a te intreba ceva ce nu intelege.

  • Niciodata sa nu ii spui copilului ca nu a fost iubit si ca de aceea a fost abandonat si l-ai adoptat tu. Daca ii impartasesti aceasta idee vei crea o nesiguranta in mintea copilului, intrebandu-se mereu daca si tu il vei abandona la un moment dat. In plus, acesta va fi foarte trist, iar impactul emotional puternic. Poti sa ii spui mai bine ca parintii lui biologici au facut un plan de adoptie si ca unii parinti mai fac asta.

  • Nu ii spune ca el este mai special pentru ca este adoptat. Si nici ca voua vi s-a parut ca este un copil special si de aceea l-ati ales. Ii poate crea frustrari, considerand ca din acest motiv el trebuie sa fie perfect.

Intrebari frecvente ale copiilor cu privire la adoptie

Pe masura ca incepi sa patrunzi mai adanc in discutia despre adoptia lui, trebuie sa te astepti la intrebari diverse din partea lui:

  • Am crescut in burtica ta mami? Raspunde-i ca a crescut in burtica mamei lui biologice pana s-a nascut si apoi a facut parte din familia ta.

  • De ce parintii mei naturali m-au abandonat? Un raspuns ar putea fi acela in care ii spui ca parintii lui naturali nu s-au simtit capabili si nu au fost pregatiti sa devina parinti si au vrut ca el sa aiba parte de o familie care sa fie mereu aproape de el si sa il creasca.

  • Am frati sau surori? Fii sincera si ofera-i raspunsul corect – daca stii spune-i ca da, mai are x frati sau surori, dar ca atat stii, daca nu, spune-i ca nu stii acest amanunt.

Fii intotdeauna sincera cu privire la subiectul adoptiei, dar gaseste cuvintele potrivite pentru a nu-l face sa sufere. Adapteaza un discurs rece si dureros unei discutii prietenoase pe marginea acestui subiect, dar nu denatura informatia.

Copii simt mai bine decat credem noi cand mintim si cand nu! Daca are impresia ca ii ascunzi ceva, va apela la alte rude sau prieteni apropiati pentru a pune diverse intrebari si ar putea primi raspunsuri nepotrivite care l-ar putea afecta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil adoptat Adevar copil adoptie Comunicare copii Emotii copii Adoptii copii

Articole recomandate

Citeste si despre