Pregatirea copilului pentru scoala

/ / Modificat: 2016-08-11
Pregatirea copilului pentru scoala

scoala_copii

Pregatirea pentru scoala se face cu cateva saptamani inainte de sunetul primului clopotel. Mai e putin pana la startul unui nou an scolar, dar copilul inca traieste din plin sentimentul vacantei. Afla cum sa faci mai usoara trecerea de la programul de vacanta la cel de scoala cu un plan pe 3 saptamani bine pus la punct!

3 saptamani pana la inceperea scolii

Vizitarea scolii


Este important sa faceti acest lucru, mai ales daca micutul intra pentru prima oara la scoala, o schimba sau v-ati mutat in alt oras si merge la o institutie noua. Mergi impreuna cu el prin curtea scolii si prin imprejurimi sau in cladire pentru a-l ajuta sa se familiarizeze cu locul.

Organizarea intalnirilor de joaca cu colegii


Daca micutul intra intr-un nou an scolar cu aceiasi colegi din anii trecuti, este momentul sa pui mana pe telefon sau sa il incurajezi pe el sa ii sune si sa programeze intalniri de joaca. Este un pas important in reacomodarea lui cu ce il asteapta la scoala, cu revederea colegilor etc.

2 saptamani pana la inceperea scolii

Inventarul hainutelor de scoala


Este timpul sa va ganditi la garderoba de toamna si, implicit, pentru scoala. Faceti curatenie in sifonier si un mic inventar al hainutelor care sunt in stare buna. Treceti pe o lista ce lucruri sunt necesare pentru inceputul scolii, pentru a sti ce sa aveti in vedere cand mergeti la cumparaturi.

Este posibil ca unele lucruri sa se fi deteriorat, altele sa ii fi ramas mici sau sa nu ii mai placa. Copilul nu trebuie acuzat ca nu ii mai plac anumite haine. Este normal, la fel faci si tu!

Scrisoarea catre invatatoare


Daca micutul tau calca pentru prima oara in curtea scolii sau intalneste o invatatoare noua ca urmare a schimbarii scolii, atunci il poti pune sa ii scrie o scrisoase. Aceasta poate contine o prezentare succinta a lui, a pasiunilor pe care le are, a cartilor sau materiilor preferate. Poate prezenta si aventurile de care a avut parte in vacanta etc. Scrisoarea catre invatatoare poate facilita acomodarea si cunoasterea dintre cei doi.

1 saptamana inainte de revenirea la scoala

Curatenia si organizarea


inapoi_la_scoala_educatie_copiiInainte cu o saptamana este important ca toate lucrurile copilului sa inceapa sa fie puse in ordine si sa fie pregatite pentru scoala. Ajuta-l sa faca curatenie in dulapul cu haine, sa le sorteze si sa le puna separat pe cele pentru scoala, sa isi pregateasca rechizitele din dotare si sa faca inventarul rechizitelor de care mai are nevoie.

Este timpul sa cauti un ghiozdanel nou, daca are nevoie, o cutiuta draguta pentru pachetelul de la scoala, sa se tunda si sa se ferchezuiasca pentru debutul anului scolar.

Temele de vacanta


Daca au fost omise sau daca cea mai mare parte a lor a fost lasata pentru ultima parte a vacantei este timpul sa stabiliti reguli si ordine in teme. Evaluati impreuna cam ce mai are de facut si stabileste un program strict, dar flexibil pentru realizarea si terminarea temelor de vacanta.

Trecerea la programul de scoala


Chiar daca mai sunt cateva zile pana la sunetul primului clopotel, micutul tau trebuie sa se obisnuiasca cu noul orar de trezit, de masa si de teme cu ceva timp inainte de asta. Pentru asta trebuie sa schimbi rutina lui si a familiei. De acum ora cinei trebuie devansata, ora de culcare a copilului la fel, iar trezirea trebuie sa fie facuta cu cate 15-30 de minute mai devreme in fiecare zi pana la ora la care va trebui sa se trezeasca micutul pentru a merge la scoala.

Este esential ca trecerea sa fie treptata si copilul sa nu trebuiasca sa se trezeasca brusc de la ora 10:00 am la ora 6:00 am. Reacomodarea se face progresiv, astfel incat sa aiba cel mai bun si de succes inceput de scoala.

Programul de dimineata


Pe langa ora de trezire mai exista cateva lucruri pe care copilul trebuie sa se obisnuiasca sa le faca in timp util daca vrea sa ajunga la timp la ceremonia de deschidere a noului an scolar si in general, la ore.

Rutina de dimineata presupune mai mult decat trezirea propriu-zisa - spalat pe fata si pe dinti, alegerea hainutelor, imbracatul, micul-dejun, pregatirea ghiozdanului, incaltatul, drumul etc. Fa impreuna cu cel mic un plan pentru a organiza aceste lucruri astfel incat sa iesiti la timp pe usa.

1 seara inainte de inceperea scolii

Emotiile deschiderii noului an incep sa se resimta si in starea copilului. In aceasta seara copilul trebuie sa se spele, sa isi pregateasca hainutele si sa se culce devreme. Poti sa ii dai un cadou simbolic de inceput de an pentru a-i purta noroc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire scoala copii Haine scoala copii Inceperea scolii

Articole recomandate

Citeste si despre