Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Dezacorduri in exprimare

25 Octombrie 2005


 

Majoritatea copiilor fac dezacorduri chiar si la varsta de 8-9 ani cand deja au parcurs doi - trei ani de scoala. Copiii asimilieaza cunostiinte de limba romana in toata aceasta perioada si treptat reusesc sa inteleaga cum se realizeaza acordurile gramaticale.

Totul se invata in timp, cu ajutorul exercitiilor, inca de la gradinita, si se continua in cadrul scolii pe parcursul invatamantului primar.

Deci: nu trebuie sa va ingrijorati!  Este foarte bine ca pana acum v-ati asumat un rol educativ, dar trebuie sa aveti grija sa nu insistati prea mult cu corijarea erorilor. S-ar putea ca cel mic sa aiba o teama ca nu vorbeste corect, si din acest motiv sa greseasca si mai mult.

Este probabil ca simpla comunicare chiar sa-i produca anxietate rezultatul fiind, in anumite cazuri: balbaiala. Asadar chiar teama de a nu gresi il determina sa greseasca, problema lui fiind de natura emotionala.

Ar fi de preferat sa nu-i mai atrageti atentia ca a gresit ci doar sa repetati imediat propozitia cu acordul gramatical realizat corect. Nu repetati de mai multe ori! O singura data este suficient, dupa care continuati discutia ca si cum nici nu ar fi fost intrerupta vreodata. Dar nu-l mai obligati sa reformuleze ori de cate ori greseste.

Copilul oricum inregistreaza corectia realizata, dar nu mai percepe actiunea "de a vorbi" ca fiind stresanta, supusa unui control riguros. Treptat veti observa ca va incepe sa comunice corect si sa-i dispara poate si balbaiala. Renuntati la critica, apelati la incurajari. Sunt mult mai eficiente!


Mult succes!

Diana Paula Stoian,
Specialist in Psihologia Copilului


Detalii specialist

Strange caroLEI si castiga premii garantate, care vor face mesele in familie si mai delicioase. Inscrie-te!

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA
OK

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul