Beneficiile jocurilor video pentru copii

/ / Modificat: 2011-08-02
Beneficiile jocurilor video pentru copii

copil_jocuri_calculator

Beneficiile jocurilor video in dezvoltarea copilului sunt o realitate, nu un mit. Este adevarat ca exista o multime de argumente contra promovarii jocurilor video in viata acestuia. Ele pot afecta dezvoltarea celui mic daca sunt jucate irational. Insa daca sunt selectate cu grija si prezentate copilului intr-o forma corecta si printr-un program de joaca bine pus la punct, pot fi extrem de utile in educatie, disciplina si dezvoltare.

Coordonare mana-ochi

Acesta este primul si cel mai important beneficiu al jocurilor video in dezvoltarea copilului. Jocurile pe calculator sau pe televizor necesita o gandire rapida, reactii sau reflexe bune si capacitatea de a apasa rapid pe butoane in momentul oportun. Ele il invata pe copil si abilitatii motorii fine si despre relatiile spatiale. Jocurile video il transforma chiar si pe cel mai neindemanatic copil intr-un micut descurcaret.
 


jocuri_video_copii

Educatie

Specialistii in educatia copilului s-au pus de acord asupra faptului ca un joc video poate insemna mai mult decat statul pe scaun si ore scurse inutil in fata calculatorului. Aproape toate jocurile video implica memorie, socoteli, strategii si alte abilitati esentiale de gandire. Micutul invata si se supune regulilor si incearca sa gaseasca strategii pentru a castiga. Jocurile care simuleaza realitatea sau situatii reale de viata pot fi extrem de educative.

Citit

Copilul poate invata sa citeasca inainte de a incepe scoala. Aceste realizari se pot datora jocurilor video. Majoritatea lor necesita abilitati de citire a putea juca. Jocurile video se pot dovedi utile in invatarea mai usoara a cititului.

Distractie si relaxare

Nu numai educatia si disciplina sunt esentiale in cresterea unui copil fericit si sanatos. Distractia si relaxarea au locul lor special in procesul de crestere si ingrijire.

El nu trebuie doar sa invete si sa faca activitati educative. Trebuie sa se si joace, relaxeze si sa se distreze copios. Iar jocurile video sunt create special in acest scop.

Explorare si observatie

Parintii au mereu o teama ca ceva rau i se va intampla copilului, mai ales cand merg cu el pe strada. Atunci cand se afla in public este expus mai multor pericole. Multe jocuri video ofera copiilor sansa sa exploreze si sa invete din experiente pe care le traieste doar virtual. Si pe care va evita sa le experimenteze in viata reala.

Spirit de competitie si cooperare

Orice joc presupune competitie, dar si cooperare. Mai ales daca e vorba de un joc de echipa (sporturi, jocuri de strategie etc.) unde micutul are posibilitatea de a descoperi ce inseamna sa ai spirit de echipa si cum sa concurezi intr-un mod corect impotriva dusmanului.

Instinct_de_supravietuire_abilitati_jocuri_videoInstinct de supravietuire

Desi multe jocuri par sa promoveze mai mult violenta si moartea, ele ascund de fapt si o alta abilitate in spatele acestor fapte macabre - instinctul de supravietuire.

Cel mic invata cum sa supravietuiasca in situatii-limita si cu resurse limitate. Toate acestea il pot ajuta in confruntarile din viata reala.

Vindecare

Jocurile video sunt o metoda eficienta de calmare si linistire atunci cand e bolnav sau cand sufera dureri puternice. Il ajuta sa "uite" de suferinta si ii distrage atentia chiar si pentru cateva ceasuri.

Dezvoltare sociala

Chiar daca sunt considerati singuratici, copiii pot interactiona social si isi pot face prieteni prin intermediul sau cu ajutorul jocurilor video. Jocurile se pot juca si in mai multi copii si chiar si cand sunt singuri in fata calculatorului, ei pot interactiona virtual cu alti jucatori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri video copii Jocuri copii Jocuri video Joaca copii Educatie copii Dezvoltare copii Distractie copii Invatat citit copii Relaxare copii Spirit competitie copii

Articole recomandate

Citeste si despre