Spiritul de competitie la copii

/ / Modificat: 2012-06-26
Spiritul de competitie la copii

A-l invata pe copil ce inseamna spiritul de competitie si fairplay-ul, dar si cum este sa fii in postura de invingator si invins si cum sa le tratezi pe ambele reprezinta un bun mijloc de a deprinde lectii de viata ce ii vor fi utile la maturitate. Este necesar sa il inveti pe copil sa accepte infrangerile si sa invete tot ce poate din ele inca din primii ani ai copilariei pentru a reusi in viata si a se adapta cu usurinta la viata de matur.

Competiile la copii

Castigul si postura de invingator contribuie din plin la intarirea stimei de sine a micutului tau. Insa reversul este ca el trebuie sa invete si sa accepte cu fruntea sus ca nu poate fi invingator in orice situatie si ca uneori nu e nimic rau in a pierde. Abilitatea de a castiga si de a pierde intr-un mod elegant sunt 2 calitati esentiale pe care le invata din competii.

Jocurile de grup sunt cele care promoveaza la copii aceste calitati esentiale si pe care parintii trebuie sa le incurajeze mereu la micuti.

Spiritul de competitie, cand poate aparea la copii?

Atunci cand copilul este apt sa urmeze si respecte reguli. La varsta prescolara, cam pe la 4-5 ani copiii sunt capabili sa respecte reguli simple ale unor jocuri de masa nu foarte complicate. Ei nu sunt insa capabili sa faca strategii. Abia pe la varsta de 7-8 ani, copii sunt pregatiti sa urmeze reguli mai complexe si sa faca mici strategii pentru a influenta rezultatul jocului in favoarea lui. Important este insa sa mentii atmosfera destinsa si sa faci din joc o distractie pentru a nu-si pierde rabdarea si interesul.

Copiii adora sa castige fiecare competiei. Multi experti sustin ca este bine sa lasi copilul sa castige din cand in cand. Daca nu faci acest lucru, nu va mai fi stimulat sa joace si altadata. Dar este esential sa il ajuti sa invete sa si piarda. Daca va castiga intotdeauna cand joaca cu tine va avea dificultati in a se adapta la jocul cu tovarasii de joaca de la gradi sau scoala.

Cum il inveti sa piarda intr-un mod elegant?

Fii un exemplu pentru el!

Comportamentul tau in astfel de situatii va servi drept model pentru micutul tau. Felul in care reactionezi in momentul in care pierzi ii va influenta comportamentul lui in aceleasi situatii. Daca accepti infrangerea cu fruntea sus, impacata cu ideea si in speranta ca poate data viitoare vei fi mai buna decat el, copilul va stii ca nu e nimic rau in a pierde. Daca in schimb te enervezi si incepi sa arunci in stanga si dreapta, copilul va intelege ca este ingrozitor sa pierzi si ca asa trebuie sa reactionezi.

Nu ii nega trairile atunci cand pierde!

Daca este suparat ca a pierdut si manifesta o oarecare tristete nu incerca sa ii negi aceste sentimente. Empatizeaza cu el si impartaseste-i dezamagirea! Spune-i ca este in regula sa nu se simta confortabil intr-o astfel de situatie, dar ca nu este o tragedie si ca isi poate lua revansa data viitoare. Nu accepta insa comportamente neadecvate ca tipete, crize de isterie, lovituri si chiar vorbit urat.

Ai grija la ce spui atunci cand pierzi in fata lui!

Nu numai felul in care te comporti cand pierzi este esential ci si ceea ce exprimi verbal. Este util sa te referi la propria persoana in momentul in care pierzi pentru a-l face sa isi dea seama cam ce este bine sa simti si sa crezi in astfel de momente. Nu il imputernici spunandu-i ca este un jucator invincibil, prea bun pentru tine, pentru ca va avea impresia ca nimeni nu il va putea invinge vreodata. Spune-i "Mi-ar fi placut tare mult sa castig de data asta, dar asta e, poate data viitoare o sa reusesc". Pe la 5 ani, copiii pot intelege deja ca nu pot castiga chiar de fiecare data.

Ajuta-l sa isi imbunatateasca strategiile!

Ajuta-l sa capete experienta in anumite jocuri si sa-si imbunatateasca tehnicile. Il poti invata sa isi stabileasca obiective realiste in interiorul jocurilor pe care sa le tinteasca cat poate de mult, dar fara sa triseze. In masura in care ajunge mai aproape de scopul tintit, va fi multumit, indiferent daca castiga sau nu jocul. Isi va da seama ca a facut tot ce a putut cu ce a avut la-ndemana si asta ii va oferi o oarecare satisfactie si impacare cu sine.

Nu fii competitiva!

Este important sa il ajuti pe copil sa inteleaga ca a castiga este o consecinta a jocului si nu scopul in sine al lui. Prin eliminarea competivitatii din interiorul jocului si prin transformarea lui intr-o activitate amuzanta, relaxanta, mai indulcesti un pic din gustul amar al invingerii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spirit competitie copii Jocuri grup copii Respectare reguli copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre