Gustari istete pentru copii pofticiosi

/ / Modificat: 2012-12-01
Gustari istete pentru copii pofticiosi

Daca ai un copil care saliveaza la aproape orice aliment care-i trece prin fata ochisorilor si ar fi capabil sa pape tot ce prinde in manute, este clar, ai un copil super pofticios. Copilul gurmand are un apetit alimentar foarte crescut si trebuie educat sau invatat cu alegeri alimentare istete, astfel incat sa nu apara riscul ingrasarii, al obezitatii si al dezvoltarii diverselor afectiuni adiacente! Potoleste apetitul alimentar al copilului tau pofticios cu gustari cu continut scazut de calorii, dar bogate nutritiv!

Gustari istete pentru copilul gurmand

Atunci cand ai un copil pofticios, trebuie sa tii cont de cateva lucruri in alegerea gustarilor dintre mese.

Din cauza riscului mai mare de obezitate decat la alti copii, solutia ideala ar fi sa ii introduci in meniu doar fructe, legume si alimente sanatoase si slab calorice. Nu uita nici de faptul ca este doar un copil si ca nu il poti priva de bucuria de a gusta o bucatica de ciocolata sau o inghetata, doar pentru ca s-a nascut mai gurmand decat ti-ai dori.

Cand te gandesti la gustari pentru copilul pofticios, prioritare in meniul lui sunt alimentele care, consumate in cantitati mici, reusesc sa il sature rapid si sa ii tina de foame mai mult timp. In acest fel, aportul caloric va scadea, iar copilul nu va mai resimti atat de puternic foamea si poftele.

Fructe si legume

Legumele si fructele sunt alimentele cele mai sanatoase care trebuie sa se regaseasca printre gustarile copilului tau. Au beneficiul de a fi bogate din punct de vedere nutritiv si sarace in calorii.

Multe dintre ele au meritul de a instala rapid starea de satietate si de a potoli foamea pe termen lung. Opteaza pentru fructe si legume in stare proaspata si prepara-le in moduri cat mai variate - inghetata, salate, shake-uri, pentru ca micutul tau sa nu se plictiseasca de ele.

Cartofi copti cu arome

Cartofii prajiti raman, probabil, in topul preferintelor culinare ale copilului mic. Sunt o varianta nesanatoasa pentru el, din cauza grasimilor in exces, dar extrem de gustoasa si apreciata la aceasta varsta.

Inlocuieste cartofii prajiti nesanatosi cu cei copti la cuptor, pe care pui diverse condimente sau ingrediente: branzica, rosii, masline sau alte produse care intra in topul preferintelor culinare ale copilului tau. Vei transforma gustarea intr-un soi de pizza din cartofi.

Daca micutul tau insista ca vrea cartofi prajiti, apeleaza la o preparare mai sanatoasa a lor, in tigai sau friteuze moderne, care folosesc cantitati infime de ulei pentru prepararea lor.

Sandvisuri

Sandvisurile sunt o gustare la indemana si foarte versatila pentru copii. Exista atat de multe ingrediente sanatoase pe care le poti ascunde subtil intre cele doua felii de paine, incat poti oferi zilnic copilului variante noi.

Opteaza pentru paine din cereale integrale si ingrediente sanatoase: branzica cu continut scazut de grasimi, crema de branzica, pate de ficat preparat in casa, sunculita de pasare, legume, peste etc.

Ciocolata neagra

Ciocolata ramane unul dintre deserturile preferate ale copilului tau. Chiar daca este un aliment foarte bogat caloric si contine cafeina, care-l poate agita, poate fi consumata sub forma de gustare, chiar si de catre copiii gurmanzi.

Ciocolata neagra este cea mai buna optiune pentru copilul tau. Contine mai putin zahar si mai multa cacao. Chiar si asa, ea trebuie introdusa doar ocazional in meniul copilului si in cantitati moderate.

Lactate

Un iaurtel, o bucatica de branzica, o sana, un pahar cu lapte - sunt variante sanatoase si satioase in alimentatia copilului tau si pot constitui oricand o gustare satioasa si gustoasa.

Popcorn

Popcornul este o alternativa apetisanta la alte gustari pe care le-ar putea consuma micutul tau gurmand. Important este ca acesta sa fie preparat in cantitati foarte mici de ulei, pentru a nu afecta sanatatea copilului.

Produse din cereale integrale

Batoanele, prajiturile, covrigii sau biscuitii din cereale integrale reprezinta oricand o optiune in meniul gustarilor prichindelului tau.

Sfaturi pentru gustarile copiilor pofticiosi

Gustarile pentru copii sunt alimente servite intre mese, cu care copiii isi mai potolesc foamea. Ele ar trebui sa furnizeze organismului o portie sanatoasa de energie, prin continutul de substante nutritive esentiale pentru crestere.

Din motive practice, parintii al caror timp este limitat prefera sa ofere copiilor gustari care le pica la indemana, cum ar fi snacks-uri, pufuleti, dulciuri si biscuiti plini de aditivi si calorii, care nu doar ca nu aduc niciun aport nutritional, dar le afecteaza si sanatatea.

Este foarte important sa creezi obiceiuri alimentare sanatoase copilului inca de mic. Tine la distanta de el tentatiile culinare calorice si pline de aditivi nesanatosi, deoarece numai asa vei evita problemele cu greutatea de mai tarziu.

Sigur ca, daca ai un copil pofticios din fire, iti va fi greu sa il tii la distanta de alimente nu tocmai sanatoase, precum bomboane, prajituri, pufuleti, chips-uri, cartofi prajiti.

Chiar daca nu iti doresti sa ia contact cu ele, se va lovi frecvent de astfel de alimente nesanatoase, dar si de altele, in iesirile in oras, intalnirile de joaca pe care le are sau la diferite evenimente sociale la care participa. Important nu este sa le scoti complet din meniul lui, ci sa gasesti alternativele potrivite, care sa-i ofere aceleasi satisfactii.

Ele nu pot fi interzise, dar pot fi introduse cu masura, iar copilul poate primi o educatie adecvata in privinta lor. Este indicat sa aiba un program strict si regulat in ceea ce priveste consumul acestora si sa inteleaga toate consecintele pe care le au asupra organismului si sanatatii, cat mai pe intelesul lui.

Pana la urma, este important ca micutul tau sa guste cate putin din toate si sa aiba o dieta echilibrata. Si mai important este sa stie sa manance alimentele nesanatoase cu masura si sa stea cat mai departe de ele. Dar pentru a actiona in consecinta, el trebuie sa inteleaga de ce nu sunt bune de consumat si ce i se poate intampla daca abuzeaza de ele.

Care sunt gustarile preferate ale copilului tau? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gustari copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre