Dulciurile la copii, obicei sau nevoie biologica?

/ / Modificat: 2014-01-27
Dulciurile la copii, obicei sau nevoie biologica?

Te-ai intrebat vreodata de ce prefera copiii dulciurile? Sa fie vorba de obiceiuri nesanatoase create si consolidate de parinti sau de o nevoie fiziologica a micutilor?


Unii parinti interzic complet dulciurile din meniul prichindeilor, nestiind ca acestea sunt absolut necesare in alimentatia lor pentru o dezvoltare armonioasa, fiind vorba de satisfacerea unei nevoi fiziologice.

Preferinta pentru dulciuri - innascuta?

 Specialistii americani au realizat un test pentru a incerca sa inteleaga de ce prefera copiii un aliment dulce, in locul oricarui alt produs sarat, acru etc.


Testul a fost realizat pe 140 de copii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani.

Acestia au fost impartiti in doua grupuri, clasificate astfel: o grupa de copii care manifestau o preferinta accentuata pentru dulciuri, iar cealalta grupa care avea o preferinta scazuta pentru acestea.

Micutii au fost pusi sa deguste 6 tipuri de sucuri cu o cantitate mare de zahar, dupa care li s-a testat urina pentru a se observa nivelul unei anumite chimicale asociate cu cresterea copiilor. S-a descoperit un nivel crescut al acestei substante in grupul de copii care manifestau o preferinta crescuta pentru dulciuri si sublinierea totodata a faptului ca preferinta de dulce este o nevoie fiziologica.


Pentru ca respectiva chimicala este asociata cu dezvoltarea osoasa, deci cu cresterea copiilor, specialistii sustin ca, in jurul varstei de 15-16 ani, aceasta nevoie de a manca "ceva dulce" incepe sa se reduca treptat. 

Lichidul amniotic si laptele matern, primele "dulciuri" din alimentatia copilului

 Alte ipoteze sustin ca cei mici ravnesc la dulciuri pe baza faptului ca lichidul amniotic dulceag in care s-a dezvoltat fatul in burtica mamei ii trezeste copilului pofta pentru dulciuri.


O alta teorie "invinovateste" laptele matern pentru nevoia excesiva de ceva dulce la copii. Acesta este primul tip de mancare pe care-l primesc bebelusii atunci cand se nasc. Este dulceag, contine grasime, proteine, vitamine, minerale si chiar zahar.

Se pare ca nevoia de dulce le este si mai mult accentuata odata cu introducerea alimentatiei solide care este de obicei bazata pe produse dulci: fructe, biscuiti, cereale, iaurturi si mancaruri speciale de bebelusi. 


Alegerea tipului de dulciuri cu care se obisnuieste copilul depinde numai de parinti si de modul in care ii invata sa le consume.

Descopera recomandari si trucuri sanatoase prin care sa le oferi copiilor tai cele mai sanatoase dulciuri, in articolul Dulciurile si copiii mici .

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dulciuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre