Lucruri care NU functioneaza cand inveti copilul la olita

/ / Modificat: 2017-08-22
Lucruri care NU functioneaza cand inveti copilul la olita

Invatarea copilului la olita este un proces cu multe suisuri si coborasuri. Ai o multime de metode din care sa alegi si care se lauda ca sunt cele mai bune. Nu stii exact pe mana carora dintre ele sa mergi, asa ca incepi sa le testezi la intamplare sau dupa cum iti dicteaza intuitia.

Noi te sfatuim pe care dintre ele sa le eviti, pentru ca NU functioneaza!

Sa incepi sa il inveti cand este prea mic

Este adevarat ca nu exista o varsta ideala pentru initierea acestui proces in dezvoltarea copilului. Dar exista posibilitatea ca tentativa ta sa fie prematura, iar cel mic sa nu fie inca pregatit sa o faca.

Pentru a-ti da seama daca este apt sa faca la olita urmareste-i dezvoltarea cognitiva, fizica si comportamentala. Majoritatea pediatrilor recomanda varsta de 18 sau 24 de luni pentru a-i face prima oara cunostinta cu olita.

Sa il fortezi frecvent sa stea pe olita

Asa cum nici tie nu iti place sa fii obligata sa faci un lucru si sa se puna presiune asupra ta, nici copilului tau nu ii face o deosebita placere sa fie tot timpul sacait si fortat sa stea pe olita.

Incearca o data, daca vezi ca nu vrea, mai insista putin, dar daca devine nervos si agitat, renunta pentru moment. Este foarte bine sa incerci sa il motivezi cu incurajari subtile, dar daca refuza categoric orice fel de stimul, renunta pentru moment. Inseamna ca nu e pregatit.

Presiunea continua asupra lui poate duce la constipatie si alte probleme de sanatate.

Sa incepi sa il inveti la momentul nepotrivit

Asa cum nu exista o varsta magica pentru acest lucru, nu exista nici momentul potrivit. Chiar si asa, specialistii te sfatuiesc sa eviti anumite perioade emotionale delicate prin care ar putea trece cel mic. De exemplu, daca va mutati, schimbati bona sau gradinita ori urmeaza ca un parinte sa plece de acasa. Aceste schimbari pot ingreuna efortul tau de a-l invata. Este indicat sa amani pana cand copilul redevine stabil din punct de vedere afectiv.

Sa incerci sa aplici metoda soacrei

Initiativa soacrei tale de a te ajuta este laudabila, dar trebuie sa intelegi ca metodele de a educa un copil sa faca la olita s-au schimbat de pe vremea cand partenerul tau era un bebelus. Unele dintre ele sunt inca valabile si considerate valoroase, insa cele mai multe sunt depasite si inutile.

Metodele soacrei de a-l ajuta pe bebelus sa stea mai repede pe olita se pot dovedi periculoase si ineficiente. Daca ea foloseste in acest scop rasfatul, pedepsele, santajul sau mituirea, atunci copilul poate capata obiceiuri proaste si ar putea ramane marcat emotional pe termen lung.

Cel mai bine este sa urmaresti semnalele copilului pentru a-ti da seama ca este pregatit si sa aplici metodele pe care le propun specialistii generatiei actuale.

Sa pedepesti copilul pentru ca nu vrea sa stea pe olita

Nici nu te gandi sa incerci sa iti pedepsesti copilul pentru ca nu vrea sa stea pe olita, a fost un "accident" si a facut pe langa sau in legatura cu alte probleme care sunt firesti in procesul de invatare la olita.

Reactioneaza de fiecare data calm si incearca sa ii explici verbal de ce trebuie sau nu sa mai faca acel lucru.

In perioada in care il vei invata sa faca la olita te vei lovi de multe accidente sau probleme nedorite. Dar daca il pedepesti, copilul isi va pierde interesul pentru a mai face acest lucru. In acest mod ii creezi si temeri inutile pentru ca ii va fi frica sa nu nu te supere daca mai face vreo prostioara cand sta pe olita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme invatare olita Trecere scutec olita Trucuri invatare olita Invatatul la olita Olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre