6 reguli in stabilirea pedepselor la copii

/ / Modificat: 2012-02-02
6 reguli in stabilirea pedepselor la copii

Stabilirea pedepselor copilului trebuie sa urmeze cateva reguli de baza. Pedepsirea este una dintre masurile de disciplinare ale copilului cele mai folosite, dar si delicate - limita dintre a traumatiza un copil sau a-l frustra si a-i oferi indrumarea necesara pentru un comportament corect este foarte subtire si este adesea depasita de parinti, prin recurgerea la violenta si la pedepse care-i pot afecta dezvoltarea.

Foto: ayushveda.com

Iata care sunt principalele lucruri pe care sa le respecti in stabilirea pedepselor copilului!

Fiecare copil cu pedepsele lui!

Fiecare copil este diferit, iar gradul de severitate a pedepselor se aplica si in functie de personalitatea copilului, precum si de predispozitia lui la greseli.

Sunt unii copii mai obraznici din fire, si sunt alti copii, cuminti in general, care gresesc ocazional si ale caror pedepse nu trebuie sa fie aceleasi cu ale celor obraznici. Ele trebuie sa fie direct proportionale cu greselile micutului tau. Copilul are nevoie sa stie si ca exista repercusiuni mai usoare si mai severe, dandu-si astfel seama ca unele greseli sunt mai grave decat altele si ca nu trebuie repetate.

Stabileste reguli si consecinte ale incalcarii lor inca de mic!

Comportamentul potrivit se invata si este indicat sa se faca cat mai de devreme, de cand copilul este micut.

Fiecare copil are nevoie de indrumare pentru a se purta frumos si a se dezvolta armonios. Aici intervii tu, care ai datoria sa il ajuti sa invete cum sa se poarte corespunzator prin impunerea unor reguli stabile, care trebuie repetate constant copilului.

Cu cat sunt indrumati mai din timp spre modele de comportament pozitive, cu atat micutul va fi mai putin tentat sa se poarte urat sau agresiv.

Nu folosi, sub nicio forma, violenta fizica sau verbala in pedepsirea copilului!

Contrar opiniilor multora, bataia nu este rupta din Rai si nu este utila in disciplinarea lui.

Prima regula, inainte de orice, consta in eliminarea oricaror tentative de abuz fizic sau verbal asupra copilului. Copilul invata de pe urma acestor exemple agresive ca asa se pot rezolva problemele si conflictele si o va aplica si el la randul lui, cand se va confrunta cu astfel de situatii.

Nu incerca niciodata sa il sperii cu pedepsele!

reguli_comportament_copii
Nu te folosi, in pedepsirea copilului, de abuzul emotional sau psihologic. Nu ii spune niciodata ca il lasi singur pe strada, ca il dai hotilor sau necunoscutilor, ca nu il mai iubesti sau ca nu mai vrei sa il vezi niciodata.

Iubirea si afectiunea pentru copil nu trebuie sa fie conditionate de comportamentul lui.

Vorbeste si formuleaza pedepsele pe intelesul lui!

De fiecare data cand impui o regula, avertizeaza-l pe copil si care sunt consecintele incalcarii ei. Acestea sunt considerate pedepse. Explica-i pe intelesul lui de ce primeste astfel de pedepse, pentru a sti exact ce il asteapta daca o incalca.

Inainte de aplicarea lor, ia-l deoparte si explica-i ca era o regula stabilita intre voi (eventual intreaba-l de ea), pe care el a incalcat-o (spune-i si unde a gresit) si ca, de aceea, trebuie sa suporte consecintele.

Controleaza-ti iesirile nervoase si nu o lua personal!

Este important sa fii calma in momentul in care decizi cum anume sa pedepsesti copilul. Este destul de greu sa iti stapanesti nervii uneori, dar incearca sa iti repeti mereu ca micutul tau nu o face intentionat, pentru a te enerva, ci ca are nevoie de indrumarea ta pentru a invata care comportamente sunt bune si care nu!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedepse copii Violenta copii Greseli copii Comportament copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre