6 probleme minore in comportamentul copiilor pe care sa nu le ignori

/ / Modificat: 2014-01-10
6 probleme minore in comportamentul copiilor pe care sa nu le ignori

Micile abateri de comportament ale copilului au tendinta de a fi adesea ignorate de catre parinti. Daca nu este vorba de vreo incalcare majora a regulilor disciplinare sau a bunelor maniere, parintii trec cu vederea micile razvratiri, existand riscul ca, in timp, acestea sa se transforme in probleme comportamentale majore.

Iata principalele probleme minore de comportament pe care este bine sa le "tratezi" la timp, pentru a evita complicatiile de mai tarziu!  

Intreruperea frecventa a conversatiilor

Nu faci mare haz atunci cand copilul tau de cativa anisori te trage de maneci cand vorbesti la telefon sau se agata de piciorul tau si te striga insistent cand esti implicata intr-o conversatie. Le consideri normale si stii ca, la varste mici, copilul are nevoie de multa atentie.

comportament_urat_copil

Gresit, spun psihologii, care sunt de parere ca nu exista nicio explicatie pentru care copilul ar trebui sa fie lasat sa intrerupa conversatii. Este un exemplu de purtare necorespunzatoare care trebuie taiat din radacini. Acest lucru se poate face numai prin impunerea unor reguli in acest sens si prin explicatii pe intelesul lui.

De fiecare data cand incearca sa te intrerupa, aminteste-i care este regula de buna purtare atunci cand doua persoane vorbesc. Apoi, da-i un exemplu simplu, pentru a-si da seama cat de neplacut este sa te intrerupa cineva cand esti in mijlocul unei conversatii.  

Tratamentul indiferent pe care ti-l aplica frecvent

Se intampla frecvent sa il strigi sau soliciti intr-o activitate si copilul sa te ignore si sa se prefaca ca nu te aude? Daca in acele momente renunti la ideea de a-l mai chema la tine, este total gresit. Copii au tendinta de a-si ignora parintii atunci cand ceva nu le convine, cand sunt suparati pe ei sau vor sa atraga atentia.

Niciunul dintre motive nu este bun pentru a-l lasa sa se comporte astfel. Pentru fiecare dintre problemele enumerate, exista modalitati potrivite prin care isi poate transmite mesajul si trebuie sa stie acest lucru. Nu tolera tratamentul indiferent al copilului.

Fa-l atent la tine de fiecare data atunci cand vorbesti cu el. Explica-i ca, atunci cand il strigi pe nume, trebuie sa iti raspunda, indiferent de ceea ce face. Asa cum tu esti disponibila pentru el ori de cate ori are nevoie de tine sau te striga, aceeasi pretentie o ai si tu de la el. In caz contrar, asigura-l ca vor exista consecinte.

Pune-l la curent cu aceste consecinte, pentru a sti la ce sa se astepte de fiecare data cand hotaraste sa nu te "auda" cand vorbesti cu el.  

Micile reactii violente in timpul jocurilor de grup

Nu tolerezi violenta sau agresivitatea copilului, dar nici nu faci o tragedie atunci cand impinge putin un coleg de joaca ori il trage usor de par. Nu ti se par probleme majore de comportament, ci doar niste mici copilarii. De la o simpla impunsatura pana la conflicte violente severe cu alti copii nu este un pas foarte mare, spun specialistii.

Acestia sunt de parere ca parintii nu ar trebui sa tolereze nici cea mai mica forma de agresivitate in comportamentul celui mic si ca trebuie sa ia masuri imediate atunci cand astfel de conflicte au loc.

De fiecare data cand copilul reactioneaza agresiv, intrerupe-l imediat din ceea ce face, ia-l deoparte si explica-i care sunt consecintele actiunii lui, dar si de ce este inacceptabil sa reactioneze astfel.

Stabileste reguli pentru comportamente violente si pedepse pe masura incalcarii lor. Este important sa inteleaga ca orice comportament agresiv, indiferent de cat de minor ar fi, este inacceptabil. Ajuta-l sa gaseasca alternative pasnice la modul in care isi rezolva problemele, pentru a renunta la astfel de reactii.  

Micile minciuni pe care le scorneste adesea

Nu esti de acord cu minciuna, dar nici nu iei masuri la cea mai mica nascocire care ii iese pe gura. Copilul nu poate face diferenta intre minciuni rele si bune sau intre nascociri grave si puerile, de aceea, este important sa nu acepti niciun comportament de acest fel.

minciuni-copii

Doar in acest fel, ii transmiti mesajul ca, indiferent de motivul pentru care o face, minciuna nu este o idee buna si are intotdeauna consecinte negative

Santajul emotional pentru obtinerea lucrurilor dorite

La varste mici, copilul este un mic parsiv. Este suficient ca o singura data sa ii oferi o jucarie in schimbul unui serviciu pe care i-l soliciti ca micutul sa prinda gustul mitei si sa repete experienta ori de cate ori i se ofera ocazia, ceea ce iti poate ingreuna efortul de a-l educa si disciplina corect.

comportament_copii_dorinte_reguli

In momentul in care stabilesti de la bun inceput reguli cu privire la diverse comportamente pe care are voie sa le faca si pe care nu, dar si un set de pedepse pentru fiecare incalcare a lor si esti perseverenta in aplicarea lor, nu vei fi nevoita sa treci prin astfel de situatii. Copilul va sti exact ce are de facut si ce se intampla daca nu respecta regulile, iar mita sau negocierile nu-si au locul in acest context.

Raspunsurile obraznice din partea copilului

Ti se pare ca raspunsurile obraznice pe care ti le ofera adesea copilul sunt doar o dovada a faptului ca vrea sa-si impuna personalitatea si ca incearca sa se descopere pe el insusi? Gresit, spun specialistii, care sustin ca nu exista nicio justificare pentru tonul ridicat sau cuvintele urate pe care cel mic ti le arunca frecvent.

Nu tolera un astfel de comportament si ia masuri imediate. In momentul in care copilul ridica tonul la tine, opreste-l si spune-i ca nu esti dispusa sa vorbesti cu el cand are aceasta atitudine.

Daca nu inceteaza, pleaca de langa el si spune-i ca o sa il asculti si o sa mai vorbesti cu el in momentul in care o sa-si schimbe comportamentul si o sa te abordeze corespunzator. Obraznicia este problema de comportament care nu trebuie tolerata sub nicio forma.  

Mai cunosti si alte tipuri de comportamente minore pe care parintii au adesea tendinta de a le trece cu vederea? Crezi ca este sau nu indicat sa se ia masuri rapide cand vine vorba de astfel de comportamente? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comportament copii Comportament copii Bune maniere copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre