Cum sa-ti protejezi copilul de violenta de la scoala

/ / Modificat: 2016-04-18
Cum sa-ti protejezi copilul de violenta de la scoala

De ce conteaza violenta scolara?

Copiii sunt expusi la scoala unor forme diverse de violenta, pe primul loc fiind cea intre elevi, denumita bullying. Aceasta include bataie fizica, imbranceli, farse, umiliri publice, porecle, injuraturi, imprastiere de zvonuri in scopul discreditarii, ignorare, excludere sociala, postare de mesaje inadecvate pe site-uri de socializare (ex. facebook), furt de date personale din telefoanele mobile etc.

Comportamentele agresive se intensifica la varsta scolara medie si mare, 10 – 14 ani, adica exact intr-o perioada extrem de complicata, cu efecte grave pe fondul transformarilor si nevoilor specifice adolescentei. Bullying-ul raneste dur copilul, ii afecteaza increderea in sine, faciliteaza aparitia asa numitelor "complexe de inferioritate", il priveaza de sansa unei socializari sanatoase la o varsta in care "gasca" devine la fel de sau chiar mai importanta decat familia. In cazul copiilor mai mici, vor fi afectate performanta scolara, cheful copilului de a face lucruri care inainte ii faceau placere, interesul pentru joc – acestea fiind chiar semne precoce la care parintii si cadrele didactice pot fi atenti pentru a-si da seama daca copilul este sanatos si fericit.

Gravitatea este sporita de frecventa zilnica cu care copiii-victima se intalnesc cu acest tip de comportament, precum si de faptul ca un copil cu comportamentul agresiv este aproape intotdeauna sustinut de o gasca, care face ca, pentru victima, totul sa para fara scapare.

Ca rezultat, copiii-victime pot refuza sa mai mearga la scoala, care este perceputa ca un spatiu al intimidarii, pericolelor, amenintarilor, in care nu primesc nici sprijinul cadrelor didactice, nici al colegilor. Expunerea indelungata si repetata a unui copil la comportamente de bullying are consecinte grave pentru dezvoltarea sociala si emotionala a acestuia: deteriorarea stimei de sine, izolarea sociala, depresia, diferite tulburari de anxietate mergand pana la refuz scolar, tulburari ale comportamentului alimentar (in special in cazul fetelor la varsta adolescentei), tulburari de somn, probleme de comportament, iar in cazuri extreme tulburare de stres post traumatic.

Sunt si cazuri de copii-victime ale bullying-ului care dezvolta si perpetueaza la randul lor comportamentele agresive in alte contexte, in care ii percep pe ceilalti mai vulnerabili (ex. in grupuri de copii mai mici ca varsta).

La risc sunt atat copiii-victima a violentei, cat si copiii care perpetueaza comportamentele agresive: studiile arata ca majoritatea copiilor agresivi au fost ei insisi victime ale abuzului si traumei, care nu fac decat sa reproduca ceea ce li s-a intamplat si lor. De aceea, orice proces de preventie a violentei in mediul scolar, precum si interventia specifica pe cazuri, trebuie sa ii aiba in vedere in egala masura pe copiii-victima si pe copiii cu comportament agresiv.

Ce sa faci pentru a-ti proteja copilul de violenta

1. Supravegheaza accesul copilului la televizor, internet si jocurile PC. Chiar daca pe termen scurt instalarea necenzurata a copilului in fata televizorului sau a calculatorului poate fi o sursa de liniste pentru parinti, pe termen lung costurile sunt uriase: preluarea comportamentelor agresive in viata de zi cu zi.

2.Ofera un model consecvent de comportament! Adultii semnificativi din viata oricarui copil, parintii si educatorii, raman primele modele ale caror comportamente vor fi imitate si preluate de catre copil. Acesta va invata sa loveasca dupa ce va primi prima palma de la parintele sau, va invata sa umileasca dupa ce va fi rusinat in fata clasei si a colegilor sai, va invata sa injure in trafic, in dreapta tatalui, va invata sa minta si sa evite vazand-o pe mama cum coboara pe la o alta usa din autobuz pentru a ocoli o vecina guraliva etc.

3. Da-i copilului repere de comportament, inca de mic, construindu-i increderea in sine si invatandu-l respectul si empatia pentru ceilalti. Un copil care a auzit frecvent, constant de la parintii sai cat este de special, cum se va bucura de dragostea si acceptarea lor neconditionata indiferent de situatie, care ii sunt calitatile, dar si limitele obiective, care sunt acele lucruri de suflet pe care le poate oferi in orice relatie de amicitie, va fi mult mai putin vulnerabil la confruntarea cu respingerea si batjocura celorlalti.

Este important ca un copil sa invete de mic de la parintii sai ca nu va fi placut si acceptat de toata lumea, ca el nu poate fi redus la greselile sale, reprezentand mult mai mult decat atat, ca valoarea sa personala nu sta in eticheta de pe haine, in telefonul mobil sau un numar de kilograme.

4. Ai grija la anturajul copilului: gasca poate fi si buna si rea! In adolescenta, gasca poate avea un rol hotarator in stabilizarea comportamentelor negative ca regula de conduita, caz in care unii copii risca sa dezvolte adevarate tulburari de comportament sau chiar tulburare de conduita socializata - probleme de sanatate mintala cu interventie dificila, prognostic nu foarte bun si risc major de delincventa in adolescenta tarzie.

Tot gasca poate fi si un factor de protectie pentru eliminarea violentei, daca rutina de socializare este legata de sport, cinema, plimbari cu bicicleta, role si patinaj, consum de cultura pop in limita, frecventarea scolii si foarte important, concomitent cu atentia discreta, dar constanta a parintelui.

5. Da-i copilului instrumentele sa se apere singur! Copilul-victima a comportamentelor agresive are nevoie sa-si dezvolte o serie de abilitati emotionale care sa-i permita un management sanatos al emotiilor de frica, frustrare, neajutorare, precum si abilitati sociale de reflectare a comportamentului agresiv (ex. ceea ce faci/ spui, ma deranjeaza/ imi face rau), care sa inlocuiasca fuga sau reactia de plans; abilitati de solicitare a ajutorului, de negociere sau de management al conflictelor.

Aceste abilitati sociale si emotionale nu sunt usor de dezvoltat, mai ales in cazul unor copiii care au fost victimizati in repetate randuri, care nu au incredere in ei ca pot face fata situatiei si care au mai si invatat ca prezenta adultului nu insemna in mod necesar un sprijin (ex. sunt parinti care afirma: "daca vii batut acasa, te mai bat si eu o data, eu nu cresc fraieri la usa").

Articol de Diana Stanculeanu

Psiholog, Organizatia Salvati Copiii

Materialul este unul informativ si face parte din campania de educare si sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor "Asculta-i sufletul", derulata de organizatia Salvati Copiii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Campania asculta sufletul Violenta asupra copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre