10 lucruri utile in alaptare

/ / Modificat: 2014-03-20
10 lucruri utile in alaptare

Pozitia adecvata la san si lactatia sunt conditii obligatorii pentru alaptarea corecta a bebelusului. Insa ele nu sunt suficiente pentru a garanta succesul alaptarii si a asigura hranirea corespunzatoare a copilului. Dincolo de acestea, alaptarea este facilitata si de cateva accesorii importante, care au rolul de a asigura atat confortul tau, cat si al bebelusului, in timpul hranirii la san.

Alaptarea este un proces natural si destul de simplu, care consolideaza relatia dintre mama si bebelus si le ofera experiente emotionale unice. Insa pentru unele mamici, acest proces nu se initiaza atat de simplu si se lovesc adesea de multe dificultati si probleme. Iata care sunt lucrurile sau accesoriile pe care trebuie sa le ai mereu la indemana pentru a transforma alaptatul intr-o activitate confortabila si relaxanta si pentru ca bebe sa se hraneasca corespunzator!  

Crema sau unguent cu lanolina

Crema sau unguentul cu lanolina este considerat un ajutor indispensabil pentru mamicile care alapteaza. Alaptarea atrage cu sine si cateva aspecte mai putin placute - sfarcuri crapate, mameloane dureroase, sensibile si iritate etc. Acestea nu sunt inconfortabile doar pentru tine. Il pot impiedica chiar si pe bebe sa se hraneasca corespunzator. Crema cu lanolina este o varianta sigura pentru sanatatea bebelusului si foarte eficienta pentru vindecarea rapida a acestor probleme comune ale sanilor in alaptare.  

Aparatoare pentru sani

In cazul in care vrei sa previi riscul aparitiei crapaturilor si al mameloanelor dureroase si hemoragice, poti apela la aparatoare pentru sani. Sunt dispozitive speciale, create dintr-un cauciuc sau silicon flexibil si nontoxic. Se mai numesc si "mameloane artificiale" si apara pielea de iritatii.

Se pozitioneaza pe mamelon si sfarcuri, iar bebelusul suge la san ca si cum ar suge dintr-o tetina, fara a atinge sfarcul cu gura. Chiar daca sunt eficiente in protejarea sanilor, multe mamici le considera destul de inconfortabile. Altele sustin ca bebelusul nu se hraneste corespunzator prin intermediul lor, de aceea prefera sa le evite. Alegerea de a folosi astfel de aparatoare ramane la latitudinea fiecarei mamici.  

Sutiene pentru alaptat

Ar trebui sa iti faci "provizii" si sa iti cumperi cel putin doua sutiene speciale pentru alaptat, inca de dinainte de a naste. Acestea sunt create dupa un model special, astfel incat sa sustina corespunzator sanii destul de grei in aceasta perioada. In plus, au o deschidere speciala, care faciliteaza alaptarea rapida a bebelusului, oriunde te-ai afla.  

Tampoane pentru sani

Tampoanele pentru sani sunt accesorii indispensabile mamicilor in timpul alaptarii, mai ales daca au hiperlactatie. Acestea sunt asemanatoare cu niste discuri demachiante, create in mai multe straturi, cu rolul de a absorbi rapid si eficient laptele care se scurge pe langa san, in timpul alaptarii. Ajuta la mentinerea curata si uscata a pielii si la prevenirea iritatiilor.  

Pompa pentru sani

Pompa pentru sani nu trebuie sa lipseasca din trusa de alaptat a niciunei mamici. Indiferent ca este manuala sau electrica, pompa ajuta la golirea completa a sanilor, dupa fiecare masa a bebelusului. Exista posibilitatea ca bebelusul tau sa nu pape tot lapticul din sani la o singura masa. Exista si situatia in care nu esti langa el o perioada mai lunga de timp, iar in sanii tai se acumuleaza o cantitate excesiva de lapte.

Acestea sunt cazuri in care pompa de muls trebuie folosita pentru golirea sanilor. Se evita astfel umflarea lor, care poate fi extrem de dureroasa, si infundarea canalelor galactofere, care creste riscul multor complicatii.

Pernuta pentru alaptat

Perna pentru alaptat a devenit un accesoriu foarte apreciat de mamici si care face parte din "arsenalul" de lucruri esentiale pentru alaptat. Din ce in ce mai multe mamici apeleaza la aceste pernute in forma de semiluna, deoarece contribuie la pozitionarea adecvata a bebelusului la san. Sporeste confortul in timpul hranirii si te ajuta si pe tine sa fii mai relaxata si sa te bucuri de aceasta experienta unica.

Scaunel pentru picioare

Stiai ca scaunelul pentru picioare poate fi un accesoriu important in alaptare? Potrivit specialistilor, contribuie la combaterea durerilor de spate, frecvente in aceasta perioada, dar si la relaxarea si confortul tau in timpul hranirii bebelusului. Poti cumpara un scaunel special sau il poti improviza din mai multe perne puse una peste alta.  

Balansoar, scaun sau fotoliu

Evita sa alaptezi copilul in pozitii inconfortabile si care pot avea repercusiuni asupra sanatatii spatelui. De exemplu, daca il alaptezi pe marginea patului sau in picioare, pui o mare presiune asupra spatelui sau coloanei vertebrale. Aceasta trebuie sa suporte greutatea sanilor plini cu lapte, dar si pe cea a bebelusului, care de cele mai multe nu e ori foarte mica.

Un scaun sau fotoliu cu spatar si manere este mult mai indicat pentru a asigura confortul in timpul alaptarii. Balansoarul ramane insa cea mai relaxanta si comoda optiune pentru mamicile care-si hranesc bebelusii la san.

Cd-uri cu muzica de relaxare

Este important ca mediul sau ambientul in care alaptezi copilul sa fie unul cat mai relaxat si armonios. Pe langa scaunul confortabil si spatiul curat si aerisit in care alaptezi copilul, poti crea un ambient favorabil, punand putina muzica pe fundal. Alege cd-uri cu muzica de relaxare sau cu fragmente muzicale care imita sunete din natura si pune-le de fiecare data cand alaptezi copilul.  

O paturica moale

Fie ca esti acasa, fie ca esti in public, o paturica moale si curata este importanta pentru siguranta si sanatatea copilului, dar si pentru confortul din timpul alaptarii. In acest fel, bebelusul nu mai intra in contact direct cu hainele tale, care pot fi prafuite si pot gazdui germeni. Iar in public, paturica te ajuta sa mai maschezi din procesul care pentru multe mamici este destul de jenant.

Gaseste produse pentru alaptare potrivite pentru tine si copilul tau, la cel mai bun pret!

Pentru tine a fost usor sa alaptezi sau ai avut ceva de furca pana i-ai dat de cap? Ce accesorii sau lucruri te-au ajutat cel mai mult sa faci procesul alaptarii mai confortabil, atat pentru tine, cat si pentru bebelus? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accesorii utile alaptare Alaptare bebelusi Perna alaptat

Articole recomandate

Citeste si despre