Vitamina B6

/ / Modificat: 2005-12-15
Vitamina B6

Cercetatorii o considera egala celorlalte nutrimente. Piridoxina e forma cea mai raspandita, celelalte doua sunt piridoxamina si piridoxalul. Aceasta vitamina solubila in apa se altereaza in contact cu lumina si se volatilizeaza in prezenta caldurii.


Cercetatorii o considera egala celorlalte nutrimente. Piridoxina e forma cea mai raspandita, celelalte doua sunt piridoxamina si piridoxalul. Aceasta vitamina solubila in apa se altereaza in contact cu lumina si se volatilizeaza in prezenta caldurii.

Doza zilnica recomandata: 2 mg.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa mareasca doza zilnica de vitamina cu 0,5 mg. Cele ce folosesc contraceptive orale, de asemenea. Din ce in ce mai multi specialisti sugereaza cresterea cu 25 mg/zi a cantitatii de piridoxina.

Surse

Vitamina B6 se gaseste, in special, in drojdia de bere, in cereale integrale, lapte, oua, organe de vita, peste, fructe oleaginoase (nuci, arahide), legume proaspete, banane, avocado, varza.

Roluri si caracteristici

— inlesneste metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza;


— contribuie la sinteza neurotransmitatorilor – molecule ce permit trecerea influxului nervos, esential in elaborarea gandirii, emotiilor, memoriei; previne deci dereglarea sistemului nervos;

— participa la buna functionare a sistemului imunitar; protejeaza organismul de infectii;

— ajuta la reducerea crizelor de astm;

— limiteaza ateroscleroza, unele afectiuni ale miocardului;

— impiedica formarea matretii.

Tulburari - deficit sau exces



  

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B6

Rafinarea, pasteurizarea, metodele de preparare a alimentelor, alcoolul, contraceptivele orale, anumite medicamente distrug piridoxina.

Destul de des, in pofida alimentatiei abundente, deficitul de vitamina B6 poate genera aparitia unor boli, slabirea sistemului imunitar, scaderea in greutate, anemie, irascibilitate, depresii nervoase.

Anumiti cercetatori au stabilit o interdependenta intre diabet si vitamina B6, care in cantitati insuficiente provoaca intoleranta la glucoza si cresterea nivelului glicemiei; ea va dezechilibra raportul insulina/glucagon – hormonii ce controleaza nivelul zaharului in sange si care asigura performante fizice optime. Aceiasi oameni de stiinta considera ca exista o legatura intre lipsa vitaminei B6 si sindromul canalului carpian, bine cunoscut celor care utilizeaza computerul. Vitamina B6 ajuta la eliminarea rapida a lichidelor in exces ce duc la inflamarea nervilor de la incheieturi. In aceeasi ordine de idei, se considera ca durerea la nivelul articulatiilor, ce caracterizeaza artroza aparuta la menopauza, are legatura cu lipsa acestei vitamine din organism.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B6

In cazul in care doza luata depaseste de 50 de ori cantitatea recomandata, atunci apare pericolul hipervitaminozei. In timp, suplimentele pot determina tulburari nervoase (polinevrite) care dispar de indata ce sunt suprimate vitaminele.

Aceasta vitamina este contraindicata persoanelor ce sufera de maladia Parkinson si se afla sub tratament.

Note utile

— In combinatie cu magneziul, vitamina B6 este eficienta contra calculilor renali.

— Vitamina B6 si zincul sunt utilizate impotriva impotentei.

— Piridoxina isi face efectul in sase saptamani.

— Consumul ce depaseste 100 mg/zi trebuie sa fie supravegheat de medic.

— Anumite medicamente anuleaza efectele piridoxinei: antibioticele folosite in tratamentul tuberculozei, penicilamina contra calculilor renali, tulburarilor sistemului nervos periferic si artritei.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre