Bebelusul la 7 luni

/ / Modificat: 2016-01-19
Bebelusul la 7 luni

La varsta de 7 luni, bebelusul tau este dominat de dorinta de a descoperi lucruri noi si de a face lucrurile de unul singur. Independenta este una dintre principalele caracteristici ale acestei luni, copilul fiind dornic sa exploreze tot ce intalneste in cale.

Incepe sa isi dezvolte din ce in ce mai mult personalitatea, iar toate abilitatile capatate pana acum iti ofera o multime de ocazii pentru a-i incuraja dezvoltarea fizica, creativitatea, dar si de a-i satisface dorinta continua de cunoastere! Invata sa iti cunosti mai bine bebelusul la aceasta varsta!

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 7 luni

La 7 luni, copilul tau este din ce in ce mai puternic si activ si dobandeste o multime de abilitati noi in dezvoltarea motricitatii. Pana la aceasta varsta, trebuie sa fi reusit deja sa stea in fundulet singur. Este in perioada in care reuseste sa se aplece dupa jucarii cand sta in fundulet, se taraste si se rastoarna de pe o parte pe alta sau merge de-a busilea, facand astfel pasi rapizi in dezvoltarea mersului si primii pasi.

In aceasta perioada, are suficienta forta in picioare pentru a se sprijini in ele, insa doar sustinut de axile. Totusi, este important sa il incurajezi sa stea in picioare si sa incerce sa faca cativa pasi sustinut, pentru a-si dezvolta musculatura si a se pregati pentru mers.

Incurajeaza dezvoltarea aptitudinilor motorii prin plasarea jucariilor la o oarecare distanta de el. In acest fel, il vei stimula sa se aplece sau sa se tarasca pana la ele si sa-si dezvolte astfel muschii pentru momentul in care va merge prima oara. Si tu poti sta la o anumita distanta fata de el si il poti incuraja sa se tarasca sau sa mearga de-a busilea spre tine, pentru a-i dezvolta mobilitatea.

Intre 5 si 7 luni, ar trebui sa iasa si sa se vada varful primului dintisor de lapte al bebelusului. Este posibil ca acest eveniment important in dezvoltarea lui sa fie insotit de simptome nu tocmai placute, precum salivare excesiva, plans si stare de iritabilitate, din cauza durerilor gingivale aparute in urma eruptiei dentare. Acestea pot fi calmate cu ajutorul masajului gingival si al jucariilor de dentitie.

Comunicarea la bebelusul de 7 luni

Bebelusul incepe sa inteleaga, treptat, semnificatia limbajului si sa-si dea seama cu ce rost sau sens ii spui anumite lucruri. Chiar daca nu este capabil inca sa urmeze instructiuni, bebelusul poate intelege atunci cand ii spui "nu" sau "nu ai voie" ca trebuie sa se opreasca din ce face.

De asemenea, incepe sa isi asocieze numele cu propria persoana. Poti constata ca atunci cand il strigi pe nume, se uita lung la tine sau, daca nu esti langa el, incepe sa te caute cu privirea. Pana cand incepe sa rosteasca primele cuvinte, bebelusul tau este un expert in comunicarea nonverbala.

Chipul bebelusului tau este cel care "vorbeste" cel mai mult si transmite o multime de informatii importante, cu ajutorul carora il poti intelege mai bine si mai usor. Cel mic face tot soiul de grimase - rade, se incrunta, se stramba, se minuneaza etc. De asemenea, poate da agitat din picioare si manute cand este incantat sau bucuros, ori isi poate arcui spatele atunci cand se simte rau sau nu ii convine ceva.

Poate intelege dupa tonul vocii tale, dar si dupa expresia fetei in ce stare de spirit esti. Insa comunicarea bebelusului nu se limiteaza doar la gesturi si reactii. Copilul tau scoate o multime de sunete, ba chiar silabe, cu ajutorul carora comunica verbal cu tine. Poti auzi din gurita lui silabe precum "da-da-da" sau "ba-ba-ba", insa nu foarte bine sau clar pronuntate. Oricum, limbajul si vorbirea sunt in plina dezvoltare, copilul find capabil chiar sa spuna "pa" la aceasta varsta si sa asocieze cuvantul cu gestul de a face cu mana.

Parintii mai norocosi pot avea ocazia ca pana la sfarsitul lunii sa auda pentru prima oara "tata" sau "mama" din gurita bebelusului, chiar daca nu se inteleg foarte bine din modul in care le pronunta. Insa majoritatea copiilor nu o face la aceasta varsta, ci mai tarziu, deci nu te ingrijora daca nu se intampla acest lucru.

Este important sa incurajezi copilul sa vorbeasca, comunicand constant cu el, citindu-i carti si stimulandu-l sa iti raspunda la diverse intrebari sau solicitari.  

Alimentatia bebelusului la 7 luni

La 7 luni, copilul nu doar ca a inceput deja diversificarea alimentatiei, dar testeaza tot soiul de gusturi si texturi noi ale alimentelor solide. Este momentul in care poti introduce alimente cu o altfel de textura, ceva mai consistenta decat a piureului. Poti incepe sa ii dai bucati de fructe (nu foarte mici, pentru a nu se ineca cu ele), pe care sa le molfaie. Nu doar ca astfel se obisnuieste cu texturi noi, dar il ajuta sa isi dezvolte si capacitatea de a mesteca.

De fiecare data cand vrei sa introduci un aliment nou in meniul lui, asteapta cel putin o zi de la introducerea altuia. Urmareste cu atentie si posibilele reactii alergice: umflarea buzelor si a fetei, eruptiile pe piele, diareea, varsaturile etc.

La aceasta varsta, laptele ramane in continuare o parte importanta a alimentatiei. Se recomanda o cantitate zilnica de lapte de aproximativ 400-600 ml, impartita in doua mese. Laptele poate fi combinat cu cereale.

Se recomanda continuarea alaptarii, in masura in care este posibil. Daca lactatia devine insuficienta pentru a asigura necesarul nutritional zilnic de lapte al copilului, atunci alaptarea se combina cu formulele de lapte.

Cere sfatul pediatrului in legatura cu alimentele pe care sa le introduci in meniu si portiile exacte de lapte, deoarece acestea difera in functie de mai multi factori: varsta, prematuritate, stare de sanatate, greutate etc.

Somnul la bebelusul de 7 luni

La 7 luni, bebelusul tau ar trebui sa doarma toata noaptea, fara intrerupere. Potrivit specialistilor, doarme in jur de 10-11 ore pe noapte. Somnul de dupa-amiaza inca mai face parte din rutina zilnica de somn. Copilul mai are nevoie de vreo doua sedinte de somn de dupa-amiaza, destul de lungi, chiar si de 2-3 ore fiecare.

Pozitia de somn a copilului trebuie sa fie in continuare pe spate. Doar asa se previne riscul sindromului mortii subite la sugar. Copilul poate dormi pe burtica incepand cu varsta de un anisor.

Baia

Baia, generala sau la nevoie partiala, se face, in continuare, zilnic. Daca se face cu indemanare, cu calm, in apa cu temperatura de 36-37°C (temperatura corpului), intr-o camera incalzita la circa 22°C si fara curenti de aer, baia este o placere pentru sugari.

Lasa bebelusul, daca sta nesprijinit pe sezut, sa se joace in apa cu o ratusca sau cu o barcuta de plastic. Baia nu trebuie sa se prelungeasca peste 10-15 minute. Nu este indicat sa se faca dusuri cu jet de apa puternic, care il poate specia. Daca unii parinti tin la aceste dusuri se recomanda sa fie facute cu ajutorul unei stropitoare, cu apa la temperatura cu care este obisnuit sugarul (36-37°).

Motricitatea generala

Bebelusul poate sa se intoarca singur de pe o parte de pe alta, iar daca vrea sa se ridice va intinde mainile si va ridica usor capul.

Din pozitia culcat pe burta se invarte stanga, dreapta si poate intinde manutele pentru a apuca un obiect. Primele incercari de a merge de-a busilea se traduc in mersul... inapoi.

Bebelusului ii place sa fie tinut de subtiori pentru a merge in picioare. Initial se va sprijini si va pasi mai mult pe varfuri.

Motricitatea fina. Apucarea

Din orice pozitie, sugarul incearca sa se miste si sa-si echilibreze trunchiul si membrele (fara sa reuseasca decat rareori) pentru a apuca obiecte care sunt asezate in apropierea si la indemana sa. Il tenteaza mai ales obiectele viu colorate. Apuca obiecte mai mari si mai mici, dar predomina inca apucarea de tip palmar, pe care o face insa cu miscari din ce in ce mai coordonate.

Intinde mana pentru apucare si in afara razei lui de actiune. Ochii par sa doreasca mai mult decat poate realiza din punct de vedere motor. Mainile sunt deschise si degetele pregatite pentru activitatea fina. Prinderea obiectelor este inca de tip cleste-patent.

Dupa ce le apuca, sugarul le priveste. Mainile se unesc pe linia mediana. Se joaca cu mainile si picioarele. Pipaie obiectele si invata sa deosebeasca materiale ori suprafete placute de cele dezagreabile. Reactiile sunt de placere, se insotesc de bucurie, uneori de chiote.

Contactul social

Privirea incepe sa fie "graitoare". Aceasta are semnificatia stabilirii de contacte cu lumea din jur prin intermediul privirii. Se bucura cand recunoaste persoane; se bucura de imaginea lui din oglinda. Asculta cu atentie si reactioneaza adecvat la tonul unei voci (prietenoasa sau severa), adica prin bucurie sau disconfort.

La aceasta varsta, unii sugari devin timizi si mai putin prietenosi. Nu inseamna neaparat ca le este teama. Aceasta constituie un semn ca sugarul incepe sa sesizeze deosebirea dintre persoanele apropiate si cele straine, reactionand corespunzator.

Zambeste prietenos persoanelor pe care le cunoaste bine. Fata de straini este rezervat. Cand este vorba de medicul sau de asistenta de ocrotire, care i-a facut recent o injectie, plange cu disperare. Unii sugari par sa nu treaca printr-o astfel de perioada de timiditate, pe cand la altii ea este izbitoare. Este bine sa se respecte aceste sentimente.

Copilul nu va fi obligat sa se lase luat in brate de straini, daca el arata ca nu ii face placere. Se va constata ca va trece usor peste aceasta timiditate, daca va veni in contact mai des cu persoane straine, de preferat cu un cerc restrans si la intervale scurte. Timiditatea constituie o etapa in dezvoltarea copilului, reprezentand ceea ce s-ar putea numi sociabilitate selectiva. Daca este respectata si nu i se da proportii neobisnuite, este foarte putin probabil ca sugarul sa devina mai tarziu un anxios.

Cresterea in greutate si lungime

Sugarul creste in medie cu 500g pe luna, respectiv 100-125g pe saptamana. Aceasta reprezinta numai jumatate din progresul greutatii din cursul celei de-a 2-a sau a 3-a luni.

Daca mama compara greutatea sugarului propriu cu cifrele indicate in carti trebuie sa aiba in vedere ca tabelele redau valori medii, calculate din cifrele obtinute de la foarte multi copii. La unii sugari greutatea si curba ponderala nu corespund cu nici unul din aceste tabele. Este o mare greseala de a se categorisi ca "distrofic" sau "anormal" un sugar care cantareste cu 400-500 g mai putin decat media pentru varsta sa.

Este de preferat un copil slab, dar care se zbenguie tot timpul si care se imbolnaveste rareori, decat unul gras si frumos, dar care se misca greu, iar la prima imbolnavire reactioneaza catastrofic.

Tu ce caracteristici speciale ai constatat in dezvoltarea si cresterea bebelusului la 7 luni? Cu ce te-a surprins? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi Bebelus 7 luni Despre bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre