11 sfaturi pentru trecerea de la piure la mancare solida in diversificarea bebelusului

/ / Modificat: 2017-05-10
11 sfaturi pentru trecerea de la piure la mancare solida in diversificarea bebelusului

Trecerea la hrana solida este un pas foarte important in dezvoltarea bebelusului tau. Tranzitia se face treptat, cu multa rabdare si perseverenta din partea ta. Este foarte foarte important sa nu te lasi descurajata de posibilele refuzuri de a manca ale micutului. Nu-l presa si nu-l grabi!

Expertii in diversificare vin cu mai multe sfaturi, care sa te ajute sa treceti cu bine, atat tu, cat si bebelusul tau, peste aceasta etapa de tranzitie.

Recomandarea pediatrilor

Alimentele solide trebuie pasate pana la aparitia dintisorilor. In general, acest eveniment are loc dupa varsta de 8-10 luni, cand se face trecerea de la piureuri la bucatelele maruntite. Scopul acestei tranzitii consta in preintampinarea unor probleme de masticatie.

Nu amana trecerea de la mancare pasata la cea solida mai mult decat este cazul! Altfel, cel mic va accepta mult mai greu alimentele solide.

Schimba textura mancarii, nu si aroma

Cand gatesti pentru intreaga familie, fa o portie si pentru bebelus, lipsita insa de mirodenii si alte condimente. In acest mod vei schimba doar textura mancarii. Gustul delicios de legume proaspete cu carnita frageda va ramane nealterat.

Investeste in foarfeci de bucatarie

Nu te mai chinui sa tai mancarea pentru bebelus in bucati mici, cu furculita si cutitul. Foloseste niste foarfeci de bucatarie. Sunt extrem de practice si te ajuta sa prepari rapid masa celui mic.

Fii atenta cu resturile de mancare

Copiii mici au nevoie de alimente proaspete. Mancarea gatita, care a fost pastrata in frigider mai mult de trei zile, incepe sa-si piarda valoarile nutritionale.

Pastreaza ce e mai bun pentru final

In timpul mesei, ofera-i mai intai alimentele noi sau preparatele pe care bebelusul le refuza de obicei. In felul acesta, eviti ca cel mic sa se sature cu piureul preferat, inainte de a incerca fructe, legume si proteine noi, sanatoase.

Implica-l in servirea mesei

Trage scaunul celui mic langa masa la care mancati toti si aseaza-i in fata castronasul si tacamurile pentru bebelusi. Copilului se simte astfel integrat in familie, chiar daca nu stie sa manance inca singur.

mancare-solida

Ofera-te pe tine drept exemplu

Daca mananci aceleasi alimente ca si copilul tau, in acelasi timp cu el, cel mic va fi mult mai dispus sa incerce gusturi noi. Nu trebuie sa dai ochii peste cap si sa exclami "cat de bun e" la fiecare inghititura. Daca devii prea teatrala, sunt mari sanse ca cel mic sa-ti reproduca comportamentul. Fii naturala si opteaza pentru alimente care iti plac si tie.

Ai grija la dentitie

Daca micutul tau impinge mancarea taiata bucatele din fata lui, e posibil sa il doara gingiile. Incearca sa ii oferi un piure racoros. In general, bebelusii carora le ies dintisorii prefera mancarea cu textura fina, servita la temperatura camerei.

Ai rabdare

Este foarte posibil ca bebelusul sa strambe din gurita atunci cand gusta un aliment nou. Nici tie nu iti plac toate alimentele, asa ca nu ai motive sa te simti frustrata. Daca descoperi insa un aliment care ii place, incearca sa-l adaugi in majoritatea mancarurilor, mai ales in cele care nu prea il incanta. Daca stii ca ii place para, dar refuza marul, incearca sa-i adaugi treptat cate putin mar in piureul cu pere.

Nu forta copilul sa manance prea mult

Pune accent pe calitate, nu pe cantitate. Pune-i in castronel cateva bucatele de mancare. Daca le termina si vezi ca nu s-a saturat, mai taie-i cateva bucatele. Diversifica-i alimentatia in fiecare zi, adaugand in meniu produse din toate categoriile de alimente: proteine, lactate, fructe si legume.

Atentie! Oricat de mandra esti de bebelusul tau mancacios si pofticios, nu-i oferi prea multe, prea rapid. Pe langa faptul ca risca o indigestie, se poate confrunta mai tarziu cu probleme de greutate.

Cand nimic nu mai functioneaza, ofera-i mancarea sub forma de inghetata pe bat

S-ar putea sa nu te incante idea de "piure de spanac pe bat", insa micutul tau s-ar putea sa fie de alta parere. Poti congela aproape toate tipurile de piure de fructe sau de legume, pentru a le transforma in inghetata pe bat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hrana solida bebelusi Diversificarea alimentatiei Recomandari hrana solida bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre