Vitamina D combate cancerul la femei

/ / Modificat: 2007-09-06
Vitamina D combate cancerul la femei





 

Cercetatorii estimeaza intr-un nou raport ca mii de cazuri de cancer la colon si cancer de san ar putea fi evitate anual daca persoanele care traiesc in zona cu clima mai rece si-ar mari doza de vitamina D, relateaza Reuters Health.

Un numar de studii au aratat ca vitamina D ar putea avea o importanta majora. Majoritatea studiilor s-au bazat pe ratele de cancer la diferite latitudini ale globului. De exemplu, cazurile de cancer de colon, cancer ovarian si cancer la san sunt mai putine in regiunile insorite ale lumii decat in cele nordice unde iernile reci limiteaza expunerea oamenilor la soare.

Razele solare ajuta la sintetizarea vitaminei D in piele si oamenii care nu se expun la soare indeajuns de mult, au un nivel scazut de vitamine.

Studiile anterioare au aratat ca vitamina D ajuta la prevenirea cresterii si raspandirii celulelor canceroase si scade de asemenea riscul aparitiei cancerului.

Acest studiu recent, a folosit date cu privire la nivelul de vitamine din organism in mijlocul iernii si ratele de cancer de san si cancer de colon din 15 tari. Cercetatorii au descoperit de asemenea ca numarul cazurilor de cancer scadea cu cat nivelul de vitamina D era mai mare. Ei au observat si ca nivelul de vitamina D necesar pentru a preveni cancerul de san trebuie sa fie mai mare decat nivelul de vitamina D necesar pentru a preveni cancerul de colon.

Din pacat, in timpul iernii, oamenii au doar putin peste jumatate din cantitatea de vitamina D necesara pentru protejarea impotriva cancerului.

Specialistii spun ca mii de cazuri ar putea fi prevenite anual daca ne-am pastra toti un nivel ridicat de vitamina D. In toata lumea ar putea fi prevenite anual 250.000 de cazuri de cancer de colon si 350.000 de cazuri de cancer la san.

Acest lucru poate fi posibil printr-o combinatie de dieta, suplimente si scurte intervale de 10-15 minute de expunere la soare zilnic.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

6 Septembrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre