Vaccinul anti-Covid si fertilitatea. Mai pot ramane insarcinate femeile vaccinate? Raspunsul dr. Gheorghita

/ / Modificat: 2021-06-03
Vaccinul anti-Covid si fertilitatea. Mai pot ramane insarcinate femeile vaccinate? Raspunsul dr. Gheorghita

Nenumarate controverse s-au legat in ultimele luni de vaccinurile impotriva Covid-19. Ipotezele adeptilor teoriei conspiratiei au fost contracarate pe rand de specialisti, iar acum se afla in centrul atentiei semnele de intrebare privind posibilitatea ca serurile anti-Covid sa afecteze fertilitatea. Vor mai putea ramane femeile insarcinate dupa ce se vaccineaza? Dr. Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare, a facut lumina in acest caz.

Multe femei tinere, la varsta fertila, s-au aratat reticente cu privire la vaccinurile impotriva Covid din cauza lipsei de informatii privind efectele pe care acestea le-ar putea avea asupra capacitatii de a ramane insarcinate si a deveni mame.

Teoriile potrivit carora vaccinarea anti-Covid ar duce la infertilitate sunt demontate de specialisti, care explica de ce acest risc este zero si acuza o grava tentativa de dezinformare a publicului larg.

Medicul militar Valeriu Gheroghita a subliniat ca oricine are dubii cu privire la efectele vaccinului anti-Covid asupra capacitatii de reproducere poate gasi explicatii detaliate pe platforma nationala vaccinare-covid.gov.ro:

"Materialul foarte detaliat regasit la "Doza de claritate" demonteaza aceasta informatie, care de cateva luni circula sau a circulat, dar, in perspectiva autorizarii la copii, evident, capata din nou amploare.

Colonelul Valeriu Gheorghita atrage atentia ca riscurile de infertilitate ca urmare a vaccinarii anti-Covid sunt inexistente si reitereaza ca nu exista vreo baza stiintifica privind aceste informatii.

Cum decurge campania de vaccinare in Romania

Campania de vaccinare in Romania continua cu zeci de mii de doze administrate zilnic celor care doresc; vaccinurile administrate sunt Pfizer, Moderna, AstraZeneca si Jojnson&Johnson, acesta din urma fiind singurul care se administreaza in doza unica.

Potrivit informatiilor oficiale, joi, 3 iunie, totalul romanilor vaccinati de la debutul campaniei de imunizare este de 8.042.576, dintre care 60.613 doar in ultimele 24 de ore.

Cea mai mare parte dintre cei vaccinati au primit doze Pfizer (6,4 milioane), aproape 810.000 de romani au fost vaccinati cu AstraZeneca, peste 668.000 - cu Moderna si aproape 140.000 - cu Johnson&Johnson.

Articole recomandate

Citeste si despre