Un defect de ADN creste riscul de autism

/ / Modificat: 2008-01-10
Un defect de ADN creste riscul de autism





 




Cercetatorii au raportat ca un defect genetic rar care apare spontan imediat inainte sau dupa conceptie poate creste foarte mult riscul ca acel copil sa dezvolte autism, relateaza New York Times News.

Noul studiu facut public de New England Journal of Medicine se bazeaza pe cea mai cuprinzatoare scanare de ADN efectuata vreodata in cazul famiilor care au copii cu autism. Expertii spun ca aceasta scanare poate aduce noi explicatii legate de autism.

Desi cercetatorii au gasit dovezi puternice ca modificarea genetica poate cauza autismul, ei spun ca acest lucru s-a vazut la mai putin de 1% dintre 1.500 de copii care sufereau de aceasta afectiune.

Probabil descoperirea nu va imbunatati prea curand metoda de diagnosticare si tratament pentru majoritatea copiilor care se lupta cu autismul sau probleme asemanatoare, dar evidentiaza o zona specifica a ADN-ului unde s-ar putea sa isi aiba originea unele din problemele de comportament.

Studiul a implicat mai mult de 12 cercetatori de la diferite institutii, majoritatea asociate cu Consortiu pentru Autism din Boston. Acestia au analizat ADN-ul provenind de la 751 de familii cu copii care sufereau de autism si au descoperit ca 5 dintre ei aveau o regiune pe cromozomul 16 care nu trebuia sa existe acolo. O analiza mai amanuntita a 512 copii cu autism si a unei grupe de 299 de persoane din Islanda a scos la iveala inca 8 astfel de cazuri.

Incidenta alterarii cromozomului intr-o grupa de persoane dezvoltate normal a fost de 1 la 10.000. Specialistii spun ca va fi nevoie de mai multe studii pentru a se afla care modificari provoaca mai exact autismul sau alte probleme neurologice.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

10 Ianuarie 2008



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre