Tratamentul cancerului mareste riscurile sarcinii

/ / Modificat: 2007-10-17
Tratamentul cancerului mareste riscurile sarcinii





 

Un nou studiu arata ca femeile insarcinate care au supravietuit cancerului sunt expuse unui risc mai mare de complicatii inclusiv sangerare dupa nastere si nastere prematura, relateaza Reuters Health.

3 din 4 oameni care au cancer in copilarie, adolescenta si in prima parte a vietii de adult supravietuiesc bolii. Datorita faptului ca foarte multe femei inving boala si au la dispozitie tratamentele de fertilizare, a ramane insarcinata devine o optiune reala pentru femeile care au supravietuit cancerului.

Pentru a intelege mai bine riscurile la care se expun aceste femei in timpul sarcinii si nasterii, cercetatorii au analizat 6.413 femei care au nascut primul copil intre 1980 si 2005; 917 dintre aceste femei avusesera cancer.

Supravietuitoarele cancerului aveau in medie 29 de ani cand s-au nascut copiii lor in comparatie cu varsta medie de 26 de ani a femeilor care nu avusesera cancer. Primele mentionate aveau sanse cu 56% mai mari de a suferi hemoragii dupa nastere si sanse cu 33% mai mari de a avea nevoie de o cezariana. Ele erau predispuse de asemenea cu 33% mai mult decat femeile care nu avusesera cancer de a naste inainte de cele 37 saptamani de sarcina.

Riscul crescut de nastere prematura se poate datora dupa parerea specialistilor efectelor terapiei cu radiatii – de exemplu, un volum uterin redus.

Cercetatorii spun ca sunt necesare mai multe studii pentru a investiga aceste descoperiri mai ales pentru ca exista foarte multe aspecte pe care acest studiu nu le-a luat in considerare.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

17 Octombrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre