Toxinele din mediul inconjurator pot afecta fertilitatea copiilor nostri si alterari ale creierului

/ / Modificat: 2019-05-21
Toxinele din mediul inconjurator pot afecta fertilitatea copiilor nostri si alterari ale creierului

Suntem supusi in fiecare zi la sute de compusi toxici proveniti din fabricarea plasticelor, erbicidelor, pesticidelor si medicamentelor.

Aceasta expunere poate afecta pe termen lung fertilitatea si dezvoltarea sexuala a generatiilor viitoare, conform unui studiu prezentat luni la Lyon de Societatea Europeana de Endocrinologie (European Society of Endocrinology).

"Expunerea la toxinele din mediul inconjurator poate provoca alterari in dezvoltarea creierului care pot afecta dezvoltarea sexuala si fertilitatea viitoarelor generatii", se arata in comunicatul societatii, conform Agerpres.

Ce a aratat studiul

Studiul a fost efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Liege (Belgia) pe o perioada de mai multi ani. In cadrul studiului, mai multe generatii de soareci femele au fost expuse unui amestec de substante precum compusi de plastic, estrogen, pesticide si alte doze de toxine inhalate in mod obisnuit de oameni.

"Descendentii femelelor de soareci gestante expusi la un amestec de perturbatori endocrini obisnuiti (endocrine disrupting chemicals - EDC), similari celor la care sunt expusi oamenii, au prezentat alterari in dezvoltarea sexuala si in comportamentele maternale si au fost transmise urmasilor lor," se precizeaza in studiu.

Toxinele afecteaza sanatatea copiilor

Aceasta descoperire sugereaza ca nivelurile actuale de EDC prezente in mediul inconjurator ar putea provoca alterari pe termen lung, motiv pentru care oamenii si institutiile trebuie sa adopte "masuri pentru a reduce aceasta expunere".

In viata cotidiana, suntem supusi la sute de compusi toxici rezultati din fabricarea plasticelor, erbicidelor, pesticidelor si medicamentelor. Aceste toxine ne afecteaza atat sanatatea noastra, cat si sanatatea copiilor nostri, informeaza studiul.

"Soarecii femela din prima si a doua generatie au demonstrat alterari in ingrijirea puilor. La femelele din a doua si a treia generatie s-a observat o intarziere a pubertatii, o alterare a ciclului reproductiv si in dezvoltarea foliculara a ovarelor, fapt ce arata ca fertilitatea a fost afectata, chiar si la femelele care nu au fost expuse in mod direct la EDC”, avertizeaza cercetarea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Toxine

Articole recomandate

Citeste si despre