Testul care iti arata in doar 45 de minute daca ai noul coronavirus. Cum functioneaza

/ / Modificat: 2020-03-22
Testul care iti arata in doar 45 de minute daca ai noul coronavirus. Cum functioneaza

O companie de diagnosticare moleculara din SUA a dezvoltat un test rapid pentru noul coronavirus (SARS-CoV-2). Administratia pentru Medicamente si Alimente a dat acordul de urgenta pentru utilizarea testului rapid, care va putea fi utilizat de la sfarsitul lunii martie. 

Cepheid a dezvoltat testul SARS-CoV-2 Xpert Xpress, destinat pacientilor din punctele de ingrijire. Acestapoate detecta virusul care provoaca boala COVID-19 in doar 45 de minute, fiind cel mai rapid test care poate face acest lucru, potrivit unui comunicat al companiei. Prelevarea mostrei de la pacient dureaza cateva minute, iar dupa 45 de minute de procesare se obtine rezultatul.

"În aceasta perioada, in care spitalele sunt suprasolicitate, medicii au nevoie urgenta de teste de diagnosticare la cerere, pentru gestionarea in timp real a pacientilor care sunt evaluati pentru a fi internati in spitale", a afirmat dr. David Persing, director pentru medicina si tehnologie la Cepheid. Specialistul a subliniat ca este foarte important ca testarea pentru noul coronavirus sa se faca rapid, pentru a diminua presiunea asupra medicilor si a unitatilor medicale, care au nevoie sa aloce eficient resursele de izolare respiratorie.

Cepheid va folosi sistemul GeneXpert System pentru efectuarea testelor. Sistemul "nu impune ca utilizatorii sa aiba o pregatire speciala pentru a efectua testarea", a subliniat presedintele Cepheid, Warren Kocmond.

Potrivit CNBC, testele vor incepe sa fie livrate saptamana viitoare, iar produsul va putea fi utilizat de la sfarsitul lunii martie.

In SUA au fost confirmate, pana pe 21 martie, peste 21.000 de cazuri de coronavirus si 267 de decese. Specialistii considera, insa, ca numarul real de infectari ar putea fi mult mai mare decat cel masurat, din cauza lipsei kiturilor de testare. Cresterea numarului de pacienti cu COVID-19 l-a determinat pe presedintele Donald Trump sa declare stare de urgenta nationala inca din 13 martie. La fel ca in Romania, epidemiologii americani au avertizat populatia sa practice distantarea sociala, sa stea in case cat mai mult posibil si sa acorde o atentie crescuta masurilor de igiena recomandate pentru limitarea raspandirii virusului.

Articole recomandate

Citeste si despre