STUDIU: O molecula de zahar din laptele matern ajuta la dezvoltarea creierului bebelusilor

/ / Modificat: 2023-08-07
STUDIU: O molecula de zahar din laptele matern ajuta la dezvoltarea creierului bebelusilor

Pentru cei care sunt curiosi sa afle mai multe despre motivul pentru care laptele matern este denumit uneori "aurul lichid", cercetatorii de la Scoala de Medicina din Yale au facut o descoperire fascinanta.

Se pare ca exista o molecula de zahar in laptele matern care ajuta la dezvoltarea creierului la bebelusi. Autorul principal al studiului, Thomas Biederer, PhD, profesor asociat de neurologie la Scoala de Medicina Yale, a explicat totul despre noua descoperire. 

Un studiu identifica molecula care stimuleaza creierul

Dr. Biederer si colegii sai au analizat indeaproape laptele matern uman pentru a afla daca sunt prezenti micronutrienti care le pot oferi bebelusilor un stimulent cerebral la inceputul vietii. Ei au descoperit un micronutrient numit mio-inositol, care pare sa fie prezent in laptele timpuriu si care ar putea contribui la stimularea creierului bebelusului, ajutand la stimularea conexiunilor cerebrale la inceputul vietii.1

"Am speculat ca anumiti micronutrienti asigura aceste beneficii", spune Dr. Biederer. "Sunt destul de sigur ca exista si alti micronutrienti in laptele matern care au beneficii pentru creier si cred ca acum sunt justificate studii suplimentare pentru a le identifica."

Am auzit cu totii despre studiile anterioare care au aratat ca laptele matern este bun pentru dezvoltarea cognitiva, dar cercetatorii de la Yale au vrut sa afle de ce. Partenerii de laborator ai doctorului Biederer de la Mead Johnson Nutrition/Reckitt analizau deja mostre de lapte donate de mame din Cincinnati, Mexico City si Shanghai in timpul alaptarii. Acestia au dorit in mod special sa studieze esantioanele din locatii variate pentru a analiza micronutrientii.

Cercetatorii au vazut ca mio-inositolul se afla in toate probele in concentratie mare la inceputul lactatiei, dar a scazut in timp. "In lumina rezultatelor noastre, studiile clinice pot testa acum daca bebelusii care primesc lapte matern formeaza conexiuni mai puternice intre celulele nervoase si/sau mai multe dintre ele", spune Dr. Biederer.

Dr. Bierderer explica faptul ca, la toti sugarii, creierul are o agitatie de formare rapida a sinapselor in cortexul cerebral imediat dupa nastere. Aceste conexiuni cerebrale sunt responsabile pentru cognitie.

"Este interesant sa intelegem "de ce" din spatele unui lucru pe care il stim de ceva vreme: bebelusii care sunt hraniti cu lapte matern au un avantaj de aproximativ 8 puncte de IQ fata de bebelusii hraniti cu lapte praf. Chiar daca diferenta este mica, ea este reala, iar faptul ca incepem sa intelegem neurobiologia din spatele ei este uimitor!", spune Molly O'Shea, MD, FAAP, pediatru si proprietar al Birmingham Pediatrics + Wellness Center Corewell Health Children's Hospital of Michigan.2

"Adaugarea mai multor ramuri la neuronii din primele etape de dezvoltare a creierului inseamna o mai mare flexibilitate, oportunitati sporite de stabilire a unor noi cai si conexiuni intrepatrunse care pot duce la o imbogatire mai tarziu", explica Dr. O'Shea.

Surse:

  • medicine.yale.edu/news-article/researchers-identify-sugar-molecule-in-breast-milk-that-boosts-infant-brain-development/
  • parents.com/breast-milk-molecule-boosts-babies-brains-7564846
  • studyfinds.org/sugar-molecule-breast-milk-brain/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte matern compozitie Dezvoltarea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre