Sforaitul copiilor asociat cu alergiile

/ / Modificat: 2007-06-15
Sforaitul copiilor asociat cu alergiile





 

Cercetatorii americani au descoperit ca sforaitul la copii poate fi o manifestare alergica.

Intr-un studiu ce a urmarit prevenirea astmului la un grup de copii de 5 ani, Dr. Dr. Nathaniel S. Marshall de la Institutul Medical de Cercetare din Sydney, a descoperit ca factorii de risc pentru sforait sunt similari celor din afectiunile alergice.

Printre factorii de risc intalnim expunerea la fumul de tigara in primul an de viata, astm si eczeme.

La adulti, sforaitul este strans legat de obezitate. Insa, la copii, inflamarea peretilor cailor respiratorii poate fi un risc mult mai mare, sugereaza Dr. Marshall.

Pentru a intelege mult mai bine factorii de risc ai sforaitului la copii si asocierea sa cu afectiunile alergice, cercetatorii au observat un grup de 213 participanti intr-un studiu de prevenire a astmului.

Parintii au raportat rhinita la copii lor, nas incarcat si fenomene alergice pe parcursul unei saptamani in ultimul an. Aproape 60% din copiii observati sforaiau cel putin o data pe saptamana si doar un sfert sforaiau mai mult de trei nopti pe saptamana.

Nou-nascutii sunt predispusi la un risc de doua ori si jumatate mai mare la sforait fata de copiii mai mari. Un numar de studii au descoperit ca cei mai mari, in schimb sunt mai predispusi la alergii.

Daca o mama fumeaza in casa, in primul an de viata a copilului, riscul de a sforai a copilului este de 2.4 mai mare. Copiii cu astm sunt predispusi la sforait cu un procent de 2.51%, pe cand cei cu eczeme cu un procent de 2.29%.

In orice caz, greutatea copilului nu are nici o legatura cu faptul ca sforai sau nu.

"Desi asocierea dintre obezitate si sforait a fost bine stabilita la adulti si adolescenti, descoperirile noastre spun ca masa corporala nu contribuie la sforaitul copiilor mici" – spune Dr. Marshall.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre