Se apropie sezonul de gripa. Cum tii boala la distanta? "Trebuie sa fim responsabili"

/ / Modificat: 2019-09-24
Se apropie sezonul de gripa. Cum tii boala la distanta?

Iarna trecuta, in Romania a fost declarata epidemia de gripa. Aproape 200 de persoane au murit, iar scolile au fost inchise.

Medicul pediatru Mihai Craiu explica ce trebuie sa faca o familie daca vrea sa se vaccineze impotriva gripei.

"Sa isi anunte doctorul de familie despre intentia de vaccinare. Campania a inceput, dar pana la administrarea vaccinului trebuie sa parcurgem niste pasi legali: sa ceara medicul de familie catre Directiile de Sanatate Publica un numar estimativ de doze, in functie de cati dintre pacientii lor au cerut sa se vaccineze, si dupa aceea se respecta lantul frigului, pentru ca aceste doze trebuie aduse cu o masina speciala frigorifica. De acolo, medicii de familie vor veni cu gentuta speciala sa isi ia vaccinurile. Cred ca peste 2-3 saptamani de aici incolo, asa cum este planificat sa inceapa concret vaccinarea, este un termen rezonabil," a precizat Mihai Craiu pentru edupedu.ro.

Nu trebuie sa fii in grupa de risc pentru a face vaccin

Medicul mai spune ca vaccinul ar trebui facut chiar daca o persoana nu se incadreaza in grupele de risc.

"Trebuie sa fim responsabili. Noi poate ca nu suntem in grupa de risc, dar daca suntem cadre didactice sau lucram cu publicul sau suntem cadre medicale si putem sa imbolnavim niste oameni aflati in grupa de risc, atunci trebuie sa ne vaccinam," a afirmat Mihai Craiu.

Pentru a tine gripa la distanta, pe langa vaccin mai trebuie respectate si regulile simple de igiena. Iar apa si sapunul sunt sfinte.

"Trebuie sa respectam si regulile de igiena: sa stranutam cum trebuie. Daca punem mana la gura cand stranutam si apoi atingem o clanta, am imprastiat virusul gripal si la altii. Si trebuie sa avem o dieta sanatoasa, cu legume, fructe, miscare, sa nu ne imbracam excesiv, la fel cum facem in orice alt anotimp," a subliniat medicul Mihai Craiu.

Cele 4 categorii de persoane cu risc

  • copiii intre 6 luni si 5 ani;
  • seniorii de 65 de ani si mai mult;
  • pacientii cu boli cronice, cu cancere, diabet, insuficienta renala si multe altele;
  • femeile insarcinate (acestea au risc de 10 ori mai mare decat femeia de aceeasi varsta nevaccinata sa faca complicatii);

200 de mii de doze de vaccin in plus fata de anul trecut

Ministerul Sanatatii a achizitionat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu doar 200 de mii mai multe fata de anul trecut. Primele 50.000 de doze de vaccin care vor fi utilizate în campania gratuita de vaccinare au ajuns deja in tara si sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical, iar din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite si celelalte doze pentru a putea inceape si vaccinarea in cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sezonul de gripa Vaccin antigripal Gripa

Articole recomandate

Citeste si despre